Keskusvaalilautakunta, kokous 14.5.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 59 Vaalitoimikuntien varapuheenjohtajien palkkio 

TRE:7263/01.02.01/2020

Valmistelija

  • Perämaa Juha, Lakimies

Valmistelijan yhteystiedot

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Perämaa, puh. 040 503 9038, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Perämaa, puh. 040 503 9038, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus on 8.2.2021 § 58 asettanut 12 vaalitoimikuntaa toimittamaan ennakkoäänestyksen vaalilain 9 §:n mukaisissa ennakkoäänestyspaikkoina toimivissa laitoksissa, kuten sairaaloissa ja muissa ympärivuorokautista hoitoa antavissa sosiaalihuollon toimintayksiköissä. Kaupunginhallitus on myös nimennyt vaalitoimikuntiin puheenjohtajan, varapuheenjohtajan, jäsenen sekä neljä varajäsentä.

Voimassa olevan hallintosäännön Luottamushenkilöiden palkkioita ja korvauksia koskevan liitteen mukaan vaalitoimikunnan puheenjohtajan palkkio on 285 euroa toimituspäivältä ja muun jäsenen 190 euroa toimituspäivältä.

Vuoden 2021 kuntavaalit järjestetään poikkeuksellisissa olosuhteissa koronapandemiasta johtuen. Vaalitoimikunnilla on erityisen vastuullinen vaalitehtävä, koska laitosäänestyksen kohderyhmään kuuluu paljon sairaita ja ikääntyneitä henkilöitä. Vaalitoimikunnan puheenjohtajan tehtävänä on muun muassa suunnitella etukäteen laitosäänestyksen järjestelyt ja olla yhteydessä hoitolaitosten henkilökuntaan, jotta varsinainen vaalitoimitus olisi sujuvaa. Toimikuntien toimintavalmiuden varmistamiseksi on varapuheenjohtajien tehtävänkuvaa muutettu vastaamaan puheenjohtajan tehtävänkuvaa. Puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja toimivat tiiviissä yhteistyössä. Mahdollisten poissaolojen vuoksi on tärkeää, että vaalitoimikunnassa on aina henkilö, joka hallitsee vaalitoimikunnan toimintaa varsinaista vaalitoimitusta laajemminkin. Varapuheenjohtajat ovat myös saaneet keskusvaalilautakunnalta saman koulutuksen kuin puheenjohtajatkin.

Edellä mainituista syistä johtuen on perusteltua, että varapuheenjohtajille maksetaan sama palkkio kuin puheenjohtajillekin eli 285 euroa toimituspäivältä. Hallintosäännön Luottamushenkilöiden palkkioita ja korvauksia koskevan liitteen mukaan keskusvaalilautakunta päättää vaaleja varten palkattavan henkilökunnan palkoista tai palkkioista.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Perämaa Juha, Lakimies

Vaalitoimikuntien varapuheenjohtajien palkkio on 285 euroa kultakin toimituspäivältä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.