§ 150 Pirkanmaan maahanmuuttajien ohjaus- ja neuvontapalvelut -hankkeen toteuttaminen - sosiaali- ja terveyspalveluiden osaprojekti

Lataa  Kuuntele 

TRE:5038/02.04.01/2020

Päätöspäivämäärä

22.6.2021

Päätöksen tekijä

Z/Palvelujohtaja, psykososiaalisen tuen palvelut

Valmistelijan yhteystiedot

Kehittämissuunnittelija Timo Rahkonen, puh. 050 551 1774, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Palvelujohtaja Maritta Närhi, puh. 050 320 6325, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Työ-ja elinkeinoministeriö järjesti kunnille ja kuntien kotoutumista edistäviä tehtäviä hoitaville kuntayhtymille hankehaun valtionavustuksen erityisavustuksesta maahanmuuttajien ohjaus-ja neuvontapalveluiden käynnistämiseen ja kehittämiseen. Tampereen kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluille on myönnetty ajalle 1.9.2020-31.8.2021 valtionavustusta 104 650 euroa maahanmuuttajien ohjaus-ja neuvontapalveluita kehittävälle Pirkanmaan maahanmuuttajien ohjaus- ja neuvontapalvelut -hankkeen osatoteutukselle.

Hankesuunnitelman mukaan hankkeen kokonaiskustannukset yhdessä työllisyys- ja kasvupalveluiden kanssa ovat 695 900 euroa, josta julkisen tuen määrä on 70%. Hanke liittyy hallitusohjelmaan kirjattuihin maahanmuuttajien kotoutumista koskeviin tavoitteisiin, joiden mukaan maahanmuuttajien aktiivista kotoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan vahvistetaan, tehostetaan ja nopeutetaan sekä kotoutumispalveluiden laatua, velvoittavuutta ja vaikuttavuutta parannetaan. Lisäksi kehittämistyöllä on yhtymäkohtia hallitusohjelman tavoitteeseen tukea maahanmuuttajien työllistymistä ja mukaanpääsyä suomalaiseen yhteiskuntaan muun muassa rakentamalla ’yhden luukun’ moniammatillisia osaamiskeskuksia.

Rahoituspäätöksen perusteluissa todetaan, että hanke vastaa hakuilmoituksessa esitettyjä rahoituksen tavoitteita ja kriteerejä. Pirkanmaan maahanmuuttajien ohjaus- ja neuvontapalvelut -hankkeen tavoitteena on luoda koko Pirkanmaan kattava, Tampereen maahanmuuttajainfo Mainion koordinoima maahanmuuttajien ohjaus- ja neuvontapalveluiden rakenne. Hankkeessa kehitetään ohjaus-ja neuvontapalveluiden verkostorakenne, vahvistetaan monialaista yhteistyötä, kehitetään ja vakiinnutetaan digitaalisten välineiden käyttö etäneuvonnassa koko Pirkanmaan alueella, kehitetään ohjaus- ja neuvontatyön viestintää ja näkyvyyttä, liitetään neuvonta osaksi Tampereelle perustettavaa yhteispalvelupistettä ja kehitetään neuvontaa osaksi alueen sote-hyvinvointikeskuksia. Lisäksi hankkeen aikana selvitetään ohjaus- ja neuvontatyön osaamistarpeita ja mahdollisia koulutusväyliä. Hankkeen toiminnoilla tuetaan maahanmuuttajien elämänhallintaa, kotoutumista ja siirtymistä koulutukseen ja työelämään.

Projektipäällikkönä toimii Matti Äikäs.

Taloushallinnon yhteyshenkilö on Virve Asula.

Projektipäällikön esimiehenä toimii hänen vakituinen esimiehensä palvelupäällikkö Anna Pekkarinen, ja taloushallinnon yhteyshenkilön esimiehenä hänen vakituinen esimiehensä tiimiesimies Sanna Sipilä. Menojen ja tulojen hyväksyntäoikeus ja tilaamisoikeudet projektiin liittyvissä asioissa määrittyvät projektin omistavan yksikön tilaamisoikeuksien mukaisesti. Projektiin liittyvien laskujen asiatarkastus kuuluu projektipäällikölle.

Projektissa noudatetaan Tampereen kaupungin hankintaohjeistusta, taloudenhoidon konsernimääräystä ja projektiohjeistusta.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelualueen toimintasäännön 4 §:n mukaan palvelujohtajan tehtävänä on palveluryhmänsä osalta johtaa toimintaa ja sen organisointia ja kehittämistä.

Päätös

Pirkanmaan maahanmuuttajien ohjaus- ja neuvontapalvelut -hanke toteutetaan ajalla 1.9.2020−31.8.2021 Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalveluissa. Osatoteuttajana toimii Tampereen kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelujen sosiaalipalvelut erillisellä budjetillaan.

Projektin kokonaiskustannusarvio (Sosiaalipalvelut ja Työllisyys- ja kasvupalvelut yhdessä) on 695 900 euroa, josta ulkopuolisen rahoituksen osuus on 487 130 euroa ja Tampereen kaupungin osuus on 208 770 euroa.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden budjetti on 149 500 euroa, josta 70 % osuutta Työ- ja elinkeinoministeriö rahoittaa 104 650 eurolla (rahoituspäätöksen diaarinro VN/11375/2020), kaupungin omarahoitusosuutta kohdentuu Sosiaali- ja terveyspalveluihin 44 850 euroa. Rahoitus on käytettävissä 31.8.2021 saakka.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden osatoteutuksen omistaja on palvelujohtaja Maritta Närhi psykososiaalisen tuen palveluryhmästä. 

Projektipäälliköksi nimetään Matti Äikäs sosiaali- ja terveyspalveluiden psykososiaalisen tuen palveluryhmän aikuissosiaalityön maahanmuuttajapalveluista. 

Projektin ohjausryhmän jäsenet nimetään myöhemmin.

Projektin kustannukset maksetaan Sosiaali- ja terveuspalveluiden osalta kustannuspaikalta 122276 ja projektin SAP- tunnus on H1120_20_14. 

Allekirjoitus

Palvelujohtaja Maritta Närhi