Keskusvaalilautakunta, kokous 16.6.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 80 Vuoden 2021 kuntavaalien tuloksen vahvistaminen 

TRE:7262/00.00.02/2020

Valmistelija

  • Perämaa Juha, Lakimies

Valmistelijan yhteystiedot

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Perämaa, puh. 040 503 9038, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Perämaa, puh. 040 503 9038, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Vaalilain 95 §:n mukaan kunnan keskusvaalilautakunta vahvistaa vaalien tuloksen 3. päivänä vaalipäivän jälkeen viimeistään kello 18 aloitettavassa kokouksessaan (16.6.2021).

Vaalilain 90 §:n mukaan, jos äänimäärät tai vertausluvut ovat yhtä suuret, niiden keskinäinen järjestys ratkaistaan arpomalla.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Perämaa Juha, Lakimies

Keskusvaalilautakunta päättää vahvistaa kuntavaalien tuloksen seuraavasti:

Kuntavaalien äänestyksen tuloksen määräämiseksi ehdokkaiden nimet oli tulostettu tuloslaskentajärjestelmästä heidän vertauslukujensa suuruuden mukaiseen järjestykseen (Liite: Kuntavaalit 2021, KT23 Ehdokkaat vertausluvuittain).

Ehdokkaiden nimisarjasta keskusvaalilautakunta julisti valtuutetuiksi alusta lukien kuusikymmentäseitsemän (67) ehdokasta.

Keskusvaalilautakunta totesi edelleen, että kuntalain 17 §:n 1 momentin mukaan valtuutetuille valitaan varavaltuutettuja jokaisen kuntavaaleissa esiintyneen vaaliliiton, puolueen ja yhteislistan ensimmäisistä valitsematta jääneistä ehdokkaista sama määrä kuin valtuutettuja, kuitenkin vähintään kaksi (Liite: Kuntavaalit 2021, KT26 Valitut valtuutetut ja varavaltuutetut vertausluvuittain).

Niiden ehdokkaiden, joiden henkilökohtaiset äänimäärät olivat yhtä suuret, keskinäinen järjestys arvottiin. Arvonta suoritettiin vaalitietojärjestelmän arvontatoiminnon avulla siten, että kaikki jäsenet seurasivat arvonnan etenemistä etäyhteyden välityksellä.

  • Kansallinen Kokoomus r.p.:n varavaltuutetuista saman henkilökohtaisen äänimäärän olivat saaneet Susanna Lohiniemi, Pasi Mäkinen ja Arttu Rintanen, kukin 180 ääntä. Suoritetun arvonnan perusteella varavaltuutettujen keskinäinen järjestys vahvistettiin seuraavaksi: 1. Susanna Lohiniemi, 2. Pasi Mäkinen ja 3. Arttu Rintanen.
  • Suomen Sosialidemokraattinen Puolue r.p.:n ehdokkaat Jyrki Liikka sekä Outi Mikkola olivat saaneet saman henkilökohtaisen äänimäärän, kumpikin 117 ääntä. Suoritetun arvonnan perusteella heidän keskinäinen järjestyksensä vahvistettiin seuraavaksi: 1. Jyrki Liikka ja 2. Outi Mikkola. Todettiin, että Jyrki Liikka on Suomen Sosialidemokraattinen Puolue r.p.:n 17. varavaltuutettu.
  • Muiden saman henkilökohtaisen äänimäärän saaneiden ehdokkaiden arvottu keskinäinen järjestys ilmenee liitteestä (Liite: Kuntavaalit 2021, KT25 Ehdokkaiden menestys ryhmittäin).

 

Vuoden 2021 kuntavaaleissa annettiin ääniä yhteensä 115 389, joista hyväksyttyjä ääniä oli 114 974 ja mitättömiä 415 (Liite: Kuntavaalit 2021, KT31 Ryhmien äänet, kunta yhteensä).

Todettiin, että kaikkien valituiksi tulleiden ja heidän varavaltuutetuiksi määrättyjen kotipaikka on edelleenkin Tampereen kaupunki.

Keskusvaalilautakunta vahvisti tämän jälkeen vaalien tuloksen ja se merkittiin liitettäväksi pöytäkirjaan. (Liite: Kuntavaalit 2021, Luettelo valtuutetuiksi valituista ja heidän varavaltuutetuistaan).

Pöytäkirjan liitteeksi otettiin lisäksi seuraavat vuoden 2021 kuntavaalien tuloslaskentajärjestelmän raportit:

KT10 Äänestysaktiivisuus kunnassa

KT11 Äänestysaktiivisuus sukupuolen mukaan äänestysalueittain

KT20 Ehdokkaiden äänet äänestysalueittain

KT21 Ehdokkaiden äänet, koko kunta

KT29 Ryhmittäin ehdokkaiden äänet

KT32 Ryhmien kannatus ja muutos edellisistä vaaleista

KT90 Mitättömät äänestysliput perusteittain

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Liitteet


Muutoksenhaku

 

Tähän päätökseen haetaan muutosta valituksella.

Valitusoikeus ja valitusperusteet (Vaalilaki 101 §)

Valitusoikeus on sillä, jonka etua tai oikeutta päätös loukkaa, sekä jokaisella vaaleissa ehdokkaana olleella henkilöllä ja ehdokashakemuksen antaneella puolueella ja yhteislistalla sillä perusteella, että päätös on lainvastainen. 

Lisäksi saavat päätöksestä valittaa sillä perusteella, että vaalit on toimitettu virheellisessä järjestyksessä ja että se on saattanut vaikuttaa vaalien tulokseen:

1) jokainen asianomaisessa kunnassa äänioikeutettu henkilö; ja
2) kunnan jäsen.

Valituksen kohde ja valitusviranomainen

Keskusvaalilautakunnan päätökseen, jolla kuntavaalien tulos on vahvistettu, saa hakea muutosta valittamalla kirjallisella valituksella Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika ja tiedoksisaanti

Valitus on tehtävä 14 päivän kuluessa siitä, kun vaalien tulos on julkaistu. Vuoden 2021 kuntavaalien tulos on julkaistu 17.6.2021.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

- valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä

- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen 

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Tuomioistuinmaksulain 5 §:n 1 mom. 13 -kohdan mukaan maksua ei peritä yleisiä vaaleja, kirkollisia vaaleja eikä saamelaiskäräjien vaaleja koskevissa asioissa.