§ 382 Hervantajärven retkeilypalveluiden toteutuksen hyväksyminen

Lataa  Kuuntele 

TRE:4478/10.00.03/2021

Päätöspäivämäärä

10.6.2021

Päätöksen tekijä

Kiinteistöjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Metsätalouspäällikkö Anne Tuominen, puh. 050 517 7053, etunimi.j.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm, puh. 0400 205 044, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Asunto- ja kiinteistölautakunta hyväksyi 16.12.2020 Retkeilyn kehitysohjelman vuosille 2021-2025. Kehitysohjelma esittää toimenpiteeksi vuosille 2021-2022 Makkarajärvi-Viitastenperän alueen retkeilypalveluiden kokonaisvaltaista suunnittelua ja rakentamista. Tässä päätöksessä kohteesta käytetään nimeä Hervantajärvi.

Hervantajärvelle esitetään reittilinjausten kunnostusta noin kymmenen kilometrin pituiselle reitistölle uusimalla alueen viitoitus ja kattamalla kosteat polkuosuudet pitkospuilla tai hakkeella. Lähtöpaikoille sijoitetaan opastaulut. Alueelle rakennetaan lisäksi kaksi virallista taukopaikkaa. Toinen taukopaikka sijoitetaan Hervantajärven itäpäähän Viitastenperän alueelle, jonne rakennetaan laavu tulipaikkoineen sekä erilliset liiteri ja kuivakäymälä. Toinen taukopaikka sijoitetaan Makkarajärven pohjoisrannalle, jonne rakennetaan liiteri ja sen yhteyteen kuivakäymälä sekä tulipaikka ja penkit. Makkarajärvellä taukopaikka sijoitetaan suojaiseen paikkaan siten, että kohteen käytöstä on mahdollisimman vähän häiriötä linnustolle. Koko retkeilyalueelta poistetaan laittomat taukopaikat ja muut rakenteet. Lisäksi Hervantajärven retkeilyalueelle valmistellaan viestintämateriaalit. Alueelle suunnitellut retkeilypalvelut ja saapumisyhteydet on esitetty liitteenä olevalla kartalla.

Suunnitelman on valmistellut Ekokumppanit Oy. Retkeilypalveluiden suunnittelussa on tehty yhteistyötä asukasyhdistysten, luonnonsuojeluyhdistysten, retkeilyjärjestöjen ja muiden paikallisjärjestöjen sekä kaupungin ympäristönsuojeluyksikön kanssa. Sidosryhmille järjestettiin keskustelutilaisuudet 4.11.2020, 23.2.2021 ja 27.4.2021.

Hervantajärven retkeilypalvelut toteutetaan vuoden 2021 aikana Tampereen kaupungin omistamille maa-alueille. Taukopaikat ovat yleisiä, kaikille ympäri vuoden avoinna olevia kohteita. Kohteet toteuttaa Ekokumppanit Oy Retkeilyn palvelusopimuksen perusteella. Tulipaikkojen, liiterien ja kuivakäymälöiden rakentamisen ehtona on rakennusvalvonnan lupakäsittely. Makkarajärvi-Viitastenperän luonnonsuojelualueelle suunnitellut toimenpiteet vahvistaa Pirkanmaan ELY-keskus alueelle laadittavan erillissuunnitelman mukaisesti.

Suunniteltujen palveluiden toteutuksen kustannusarvio on 158995 euroa. Kuluista 50 prosenttia maksetaan Retkeilyn palvelusopimukseen perusteella. Loput 50 prosenttia rahoitetaan valtion myöntämästä Kuntien lähivirkistysalueiden kunnostus- ja kehittämisavustuksesta. Valtion avustus mahdollistaa kohteen toteuttamisen kokonaisuudessaan vuoden 2021 aikana poiketen alkuperäisestä aikataulutuksesta.

Hs § 37 kohta 4) kiinteistöjohtaja päättää sopimusten hyväksymisestä lautakunnan pavun mukaisesti.

Päätös

Hyväksytään Hervantajärven retkeilypalveluiden toteutus kustannusarvioineen.

Retkeilypalvelut toteuttaa Ekokumppanit Oy Retkeilyn palvelusopimuksen perusteella.

Allekirjoitus

Kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm