§ 100 Suoratoistojen julkaisujärjestelmän tilaus (Quickchannel)

Lataa  Kuuntele 

TRE:4246/02.07.01/2021

Päätöspäivämäärä

14.6.2021

Päätöksen tekijä

Tietohallintojohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Tietohallintokoordinaattori Minna Helynen,​ puh. 050 342 0908,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Tietohallintojohtaja Jarkko Oksala, puh.050 558 8958, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Päätöksen perustelut

Vuonna 2019 selvitettiin Tampereen kaupungin suoratoistojen nykytilaa sekä luotiin kaupunkitasoinen suoratoistojen toimintamalli. Selvityksessä suositellaan kaupunkitasoisen, suoratoistolähetysten ja tallenteiden lähettämisen omalla alustalla (kanavalla) mahdollistavan julkaisujärjestelmän hankkimista.

Tampereen kanavien hyödyt ovat merkittäviä. Tampereen kaupungilla on yhtenäinen, uskottava ja saavutettava alusta videovälitteiseen kuntalaisvuorovaikutukseen ja -viestintään. Asukkaiden on helppo vaikuttaa, saada tietoa ja elämyksiä olematta fyysisesti läsnä. Tampereen kanavan ja striimauksen avulla voidaan toteuttaa kaupunkiviestintää, kuten kansalaisten informointi ja neuvonta, voidaan välittää elämyksiä ja monipuolistaa osallistumismahdollisuuksia sekä edistää yhteisöllisyyttä. Tampereen kanavan kautta voidaan avata kunnan toimintaa ja päätöksentekoa kuntalaisille, tehdä kunnan tarjoamia palveluja tutuiksi, tarjota etäosallistumismahdollisuus erilaisiin asukasiltoihin ja kulttuuritapahtumiin sekä välittää tietoa esimerkiksi kriisi- ja häiriötilanteissa. Tampereen kanava auttaa myös tavoittamaan erilaisia kohderyhmiä, ja lisäämään osallisuuden mahdollisuuksia ilman, että henkilöiden tulisi olla itse paikan päällä. Aktiivinen ja avoin audiovisuaalinen viestintä voi lisätä hallintoa kohtaan tunnettua luottamusta ja kaupungin veto- ja pitovoimaa. Toiminnalla voidaan myös ylläpitää ja lisätä organisaation mainetta sekä edistää osallisuutta ja yhteisöllisyyttä. 

Tampereen kaupunki on sitoutunut (tietohallintojohtaja 10.09.2019 § 72, TRE:5532/07.02.00/2019) Tiera verkkokauppa -puitesopimukseen seuraavien osa-alueiden osalta: työasemat (pöytäkoneet, kannettavat, näytöt) ja tarvikkeet, mobiililaitteet (tablet-laitteet ja puhelimet) ja tarvikkeet, tulostimet, monitoimilaitteet ja tulostuspalvelut sekä tarvikkeet, AV-laitteet ja -ratkaisut sekä tarvikkeet, ohjelmistot ja lisenssit sekä elinkaaripalvelut ja muut palvelut. Verkkokauppapalvelun Kuntien Tiera Oy:lle tuottaa Atea Finland Oy. 

Kuntien Tiera Oy on julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (2016/1397) tarkoittamassa mielessä omistajiensa sidosyksikkö ja yhteishankintayksikkö. Tampereen kaupunki on Kuntien Tiera Oy:n omistaja. Hankintalain mukaan hankintayksikön katsotaan täyttäneen lain mukaiset velvoitteensa, kun se hankkii tavaroita tai palveluja yhteishankintayksiköltä tai hankkii tavaroita, palveluja tai rakennusurakoita käyttäen yhteishankintayksikön tekemää hankintasopimusta, puitejärjestelyä tai dynaamista hankintajärjestelmää. 

Atea Finland Oy on 1.6.2021 antanut tarjouksen Quickchannel-julkaisujärjestelmästä. Tarjous sisältää mm. järjestelmän käytön, käyttöönoton, tuen sekä koulutusten osiot. Tarjous sisältää myös peruspaketin lisäksi Puheesta tekstiksi -palvelun (213,63 euroa/600 min) ja yli 2000 samanaikaisten katsojan (200 euroa/max 5000 samanaikaista katsojaa) -lisäpalvelun.

Päätösesitys perusteluineen tulee julkiseksi vasta päätöksenteon jälkeen ja asiakirjat ovat liikesalaisuuksia lukuun ottamatta julkisia sopimuksen tekemisen jälkeen sekä asianosaisjulkisia hankintapäätöksen jälkeen (laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta 621/1999). 

Tampereen kaupungin konsernihallinnon toimintasäännön liitteen 1 (delegointimatriisi) mukaan tietohallintojohtaja vastaa ja päättää Tampereen kaupungin ICT-hankinnoista, ICT-sopimusten ehdoista, hyväksymisestä ja allekirjoittamisesta. Lisäksi tietohallintojohtaja vastaa ja päättää Tampereen kaupunkiseudun tietohallintosopimuksessa määritellyistä asioista.

Päätös

Suoratoistojen ja tallenteiden julkaisujärjestelmä (Quickchannel) tilataan Kuntien Tiera Oy:n Tiera Verkkokauppa -puitesopimuksen toimittaja Atea Finland Oy:ltä (Y-tunnus: 0919156-0).

Tilauksesta laaditaan 12 kuukauden palvelusopimus.

Tilauksesta aiheutuvat arvonlisäverottomat vuosikustannukset, noin
13 000 euroa sekä Puheesta tekstiksi -palvelu 213,60 euroa/600min ja katsojamäärän ylittäessä 2000 samanaikaista katsojaa 200 euroa/lähetys, maksetaan seuraavasti:

- vuonna 2021 kustannukset maksetaan prr-osalta K1130_ICT_040, sisällönhallinnan- ja viestinnän ICT-pienkehitys

- vuonna 2022 kustannukset maksetaan sisällönhallinnan ja viestinnän jatkuvista palveluista projektirakenteen osalta J1130_18_040.

Tämä päätös sitoo Tampereen kaupunkia vasta, kun hankintaa koskeva sopimus on allekirjoitettu.

Allekirjoitus

Tietohallintojohtaja Jarkko Oksala