§ 80 Ratikan taide: Hervannan kampuksen pysäkin taideteos, toteutuksen suorahankinta

Lataa  Kuuntele 

TRE:6075/02.07.01/2019

Päätöspäivämäärä

24.6.2021

Päätöksen tekijä

Johtaja, kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Projektipäällikkö Antti Haukka, puh. 040 180 7096, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Katri Naulo, puh. 040 801 6003,etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen Ratikan valikoitujen pysäkkien ympäristöön tai osaksi pysäkkikatoksia muodostuu yhtenäinen taidekokonaisuus. Tavoitteena on, että kokonaisuus on valmis, kun Tampereen Ratikan liikennöinti alkaa elokuussa 2021.

Osana tätä kokonaisuutta järjestettiin kesällä 2020 opiskelijakilpailu Hervannan kampuksen pysäkin taideteoksesta. Kilpailun voittajiksi valittiin arkkitehtiopiskelijat Atso Airola ja Olli Laine ehdotuksellaan "Suovillat". Taiteilijoilta on tilattu luonnosvaiheen työ, jossa kilpailutyötä tarkennettiin toteutettavuuden, budjetin ja toteutusaikataulun osalta. Luonnoksen hyväksymisen jälkeen on siirrytty toteutusvaiheeseen. Kukkia muistuttavien valaisimien ryhmistä koostuvan teoksen toteutus sisältää valaisinkupujen ja teräsvarsien valmistuksen ja niiden kokoonpanon ja asennuksen sekä valaistusjärjestelmän suunnittelun ja ohjelmoinnin. Tampereen kaupunki tilaajana vastaa teoksen materiaali-, asennus- ja muista toteutuskuluista.

Toteutusvaiheen taiteilijapalkkiona Atso Airolalle ja Olli Laineelle maksetaan 5 486 euroa. Kupujen ja varsien valmistuksesta sekä suunnittelusta, ohjelmoinnista ja urakoinnista on pyydetty tarjouksia. Saatujen tarjousten perusteella tilataan valaisinkuvut Fantasia Works Oy:ltä hintaan 14 774 euroa ja valaisinten teräsvarret Setepa Oy:ltä hintaan 2 590 euroa. Valaisinjärjestelmään liittyvät suunnittelu- ja ohjelmointityöt tilataan Nodeon Finland Oy:ltä 12 840 eurolla. Lisäksi tilataan Tampereen Vera Oy:ltä urakointityöt, jotka sisältävät teoksen asennukset ja perustukset sekä kokoonpanoon ja asennuksiin vaadittavat tarvikkeet, kattohintaan 25 517,51 euroa. Kattohintaa ei saa ylittää ilman tilaajan lupaa ja kaikki kulut laskutetaan toteuman mukaisesti. Kaikki hinnat alv 0 %.

Kyseessä on lain julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397 /2016) 40 § 2 momentin 3) kohdan mukainen suorahankinta, sillä hankinnan tarkoituksena on ainutkertaisen taideteoksen tai taiteellisen esityksen luominen tai hankkiminen.

Tampereen kaupungin hallintosäännön 37 §:n perusteella palvelualueen johtaja päättää irtaimen omaisuuden sekä palvelujen hankinnasta, luovuttamisesta ja vuokrauksesta sekä sopimusten hyväksymisestä lautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelman rajoissa.

Päätös

Hankitaan Ratikan taideohjelman mukaisen teoksen toteutus Hervannan kampuksen pysäkin ympäristöön. Tilataan toteutusvaiheen työ taiteilijoilta Atso Airolalta ja Olli Laineelta 5 486 eurolla. Tilataan teoksen valaisinkuvut Fantasia Works Oy:ltä 14 774 eurolla ja teräsvarret Setepa Oy:ltä 2 590 eurolla. Valaisinjärjestelmään liittyvät suunnittelu- ja ohjelmointityöt tilataan Nodeon Finland Oy:ltä 12 840 eurolla. Lisäksi tilataan Tampereen Vera Oy:ltä urakointityöt kattohintaan 25 517,51 euroa. Kustannukset maksetaan Liikenneväylien investointien kustannuspaikalta 111850.

Taiteilijoiden kanssa solmitaan kirjallinen sopimus. Hankintapäätös sitoo kaupunkia vasta, kun sopimus on allekirjoitettu.

Allekirjoitus

Johtaja Mikko Nurminen