Z/Sivistys- ja kulttuurilautakunta, kokous 23.6.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 97 Perusopetuksen päättöarvioinnin uudet kriteerit sekä niihin liittyvät paikalliset täsmennykset vuosiluokkien 7-9 oppiaineiden kirjauksiin 

TRE:4348/12.01.01/2021

Valmistelija

  • Järvelä Kristiina, Perusopetusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Vt. opetuspäällikkö Ulla Ojalammi, puh. 050 428 3044, erikoissuunnittelija Tanja Jurvanen, puh. 040 806 3513, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Hanna Sandström, puh. 040 750 1876, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Opetushallitus käynnisti vuonna 2019 perusopetuksen oppimisen arvioinnin yhdenmukaistamiseen tähtäävän muutostyön. Tavoitteena on oppimisen arvioinnin yleisten periaatteiden selkiyttäminen sekä päättöarvioinnin kriteerien tarkentaminen. Työn toisessa vaiheessa laadittiin joulukuussa 2020 perusopetuksen päättöarviointia koskevat päättöarvioinnin kriteerit kullekin oppiaineelle. Opetushallituksen muutosmääräyksen (OPH-5042-2020) mukaisesti muutokset sisällytetään paikallisiin opetussuunnitelmiin sellaisenaan ja ne otetaan käyttöön 1.8.2021.

Päättöarviointi kuvaa kokonaisosaamista siitä, miten oppilas on saavuttanut eri oppiaineille asetetut tavoitteet vuosiluokkien 7-9 aikana. Uusituissa kriteereissä on kirjattu, millaista osaamista oppilaalta edellytetään arvosanan 5, 7, 8 tai 9 osaamiseksi.  Uudistustyö ei muuttanut jo aikaisemmin oppiaineille asetettuja tavoitteita, mutta kriteerityön yhteydessä laadittiin kullekin oppiaineelle opetuksen tavoitteesta johdetut oppimisen tavoitteet, joihin kriteerit perustuvat.  Uudet kriteerit mahdollistavat entistä paremmin oppilaiden arvosanojen vertailukelpoisuuden esimerkiksi haettaessa toisen asteen koulutukseen.

Valtakunnallisten kriteerien julkaisutyön jälkeen paikalliset opetussuunnitelmat on tarkistettu ja päivitetty vuosiluokkien 7-9 oppiaineiden osalta. Tampereella on jo aikaisemmin laadittu Opetushallituksen ohjeiden mukaisesti kullekin vuosiluokalle opetuksen tavoitteista johdetut oppimisen tavoitteet eri oppiaineisiin. Kevään 2021 aikana varmistettiin, että paikallisen opetussuunnitelman kirjaukset ovat linjassa uusien kriteerien ja oppimisen tavoitteiden kanssa. Tarkistustyö tehtiin seudullisena yhteistyönä, koska se koski sitä osaa opetussuunnitelmaa, joka on jo aikaisemmin laadittu yhteisesti. Työhön osallistui opetuspäälliköitä, asiantuntijoita sekä opettajia.

Tarkastelussa todettiin, että muutoksia ei ole välttämätön tehdä kaikkiin oppiaineisiin. Mikäli muutoksia tehtiin, ne olivat yleensä vähäisiä. Pääosin kyse oli käsitteen muokkaamisesta tai tavoitteen selkeyttämisestä. Suurimmat muutokset koskivat historian oppiainetta. Siinä tavoitteiden jaottelua ryhmiteltiin uudestaan siten, että oppilaan on parempi mahdollisuus osoittaa osaamistaan sekä syventää taitojaan koko oppiaineen opetuksen ajan.

Uudistuksen yhteydessä on myös tarkasteltu osaamisen arvioinnin kuvauksia vuosiluokkien 7 ja 8 osalta. Niitä voidaan edelleen käyttää sikäli, kun ne eivät kohdistu päättöarvioinnin kohteena olevaan tavoitteeseen tai tavoitteisiin.

Muutokset astuvat voimaan 1.8.2021 ja niiden käyttöönottoa seurataan ja tuetaan tarjoamalla täydennyskoulutustilaisuuksia opettajille. Muutokset julkaistaan ops.tampere.fi -portaalissa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Perusopetuksen päättöarvioinnin kriteerien uudistuksen vaikutuksesta tehdyt muutokset ja täsmennykset paikalliseen opetussuunnitelmaan hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Kristiina Järvelä, Ulla Ojalammi, Ville Raatikainen, Petri Peltonen, Tanja Jurvanen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.