§ 51 SoCaTel-hankkeen tulosten IPR-sopimuksen hyväksyminen

Lataa  Kuuntele 

TRE:1606/07.01.02/2021

Päätöspäivämäärä

5.7.2021

Päätöksen tekijä

Z/Johtaja, sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Kehittämisjohtaja Anniina Tirronen, puh. 040 801 6378, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johtaja Taru Kuosmanen, puh. 040 704 7337, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen kaupunki osallistui avopalvelujohtajan päätöksellä 15.12.2017 § 225 eurooppalaiseen konsortioprojektiin SoCaTel - A multi-stakeholder co-creation platform for better access to long-term care services. Projektikonsortioon kuului Tampereen kaupungin ja Tampereen yliopiston kanssa yhteensä 13 toimijaa kuudesta eri maasta. Projektikokonaisuutta koordinoi Universitat Rovira i Virgili (ES). Projektikokonaisuus kohdistui Euroopan komission Horizon 2020 -ohjelman Personalised Medicine -teemaan. SoCaTel-hankkeessa vastattiin Euroopan kasvavan ikääntyvän väestön tarpeeseen kehittämällä sosiaali- ja hoivapalvelujen esteettömyyttä, vastuullisuutta, tehokkuutta ja läpinäkyvyyttä. Hankkeessa luotiin ja pilotoitiin SoCaTel-alusta, joka mahdollistaa ikääntymisen ikäystävällisessä ympäristössä ja yhteisössä. Hanke toteutettiin yhdessä luomisen (co-creation) periaattein käyttäjien, julkisten palvelujen, tutkimuksen ja innovaattoreiden yhteistyönä. Tampereella toteutettiin yksi neljästä yhteiskehittämisen piloteista ja Tampereen kaupunki teki tiivistä yhteistyötä Tampereen yliopiston kanssa, joka vastasi projektin vaikuttavuustutkimuksesta.

SoCaTel-avustussopimuksen 28.1. artikla velvoittaa kumppaneita toteuttamaan toimenpiteitä varmistaakseen projektin tulosten hyödyntämisen enintään neljän vuoden ajan projektin päättymisestä. Tulosten hyödyntäminen voi tapahtua suoraan tai epäsuorasti, jälkimmäinen sisältää omistuksen siirron tai lisenssien myöntämisen muille osapuolille hyväksikäyttöä varten. Lisäksi teknisen projektin tulosten omistajat ovat sopineet komponenttiensa julkaisemisesta avoimen lähdekoodin muodossa käyttämällä avoimen lähdekoodin lisenssejä. Tämä antaa yleisölle mahdollisuuden käyttää, muokata ja jakaa komponentteja rojaltivapaasti valitun lisenssin ehtojen mukaisesti. Käyttöoikeussopimus on luotu asettamaan ehdot, joiden mukaan kumppanit hyödyntävät näitä tuloksia projektin päättymisen jälkeen. Käytännössä Tampereen kaupungilla ei ole tarvetta ottaa SoCaTel-alustaa käyttöön, mutta huomioi omassa kehittämisessä sen kehittämisessä saadut kokemukset ja opit. Tampereen kaupungin lakimiesyksikkö ei ole tunnistanut esitetyssä sopimuksessa mitään erityistä riskiä.

Päätös

Tampereen kaupunki toteuttaa SoCaTel-avustussopimuksen 28.1. artiklan mukaisia toimenpiteitä varmistaakseen projektin tulosten hyödyntämisen enintään neljän vuoden ajan projektin päättymisestä. 

Allekirjoitus

Johtaja Taru Kuosmanen