§ 94 Joukkoliikennejohtajan viransijaisen ottaminen kaupunkiympäristön palvelualueen joukkoliikenteen palveluryhmään

Lataa  Kuuntele 

TRE:4832/01.02.01/2021

Päätöspäivämäärä

1.7.2021

Päätöksen tekijä

Konsernijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Johtaja Mikko Nurminen, puh. 040 801 2665 ja henkilöstö- ja hallintopäällikkö Riikka Kolkkala, puh. 041 730 9792, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Mia Helin, puh. 040 570 4065, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Kaupunkiympäristön palvelualueen johtaja Mikko Nurminen:

Joukkoliikennejohtaja (Mika Periviita) on vuosilomalla 5.7.2021 - 1.8.2021.

Joukkoliikennejohtajan virkatehtävät ovat muuttuneet päivystysvalmiuden osalta. Raitioliikenteen käynnistyttyä on osana sen turvallisuusjärjestelmää aloittanut toimintansa raitioliikenteen ohjauskeskus (ROK). Mikäli raitioliikenteessä tapahtuu jokin häiriö, vaikuttaa se usein merkittävästi myös linja-autoliikenteen toimintaan ja edellyttää häiriönhallinnan sekä viestinnän toimenpiteitä joukkoliikenteessä. Myös linja-autoliikenteen häiriöhallintaa on nähty tarpeelliseksi kehittää joukkoliikenteen merkityksen kasvaessa. Tämän johdosta on joukkoliikenteen häiriötilanteiden hallintaan luotu liikennöintiaikainen päivystystoiminta eli bussiliikenteen ohjauskeskus (BOK). Ohjauskeskus toimii kaikkina viikonpäivinä ja päivystystoiminnan tuottaa Tampereen Kaupunkiliikenne Liikelaitos yhteistyössä joukkoliikenteen tilaajan kanssa.

Mikäli joukkoliikenteessä ilmenee jokin vakava häiriötilanne, joukkoliikennejohtajan virkatehtäviin kuuluu muun ohella vastuu olla tavoitettavissa puhelimitse vuorokauden ympäri ja johtaa häiriötilanteen hallintaa omalta osaltaan. Johtavana viranhaltijana joukkoliikennejohtaja ei ole työaikalain piirissä. Ohjauskeskus on ohjeistettu olemaan yhteydessä joukkoliikennejohtajaan merkittävissä häiriö- ja kriisitilanteissa. Joukkoliikennejohtajalla on velvollisuus ryhtyä ratkomaan asiaa.

Mahdollisten häiriötilanteiden hoito on järjestettävä myös joukkoliikennejohtajan vuosiloman aikana. Kyse on sellaisesta jatkuvasta päivystysvalmiudesta, josta ei voida odottaa työaikalain piiriin kuuluvan työntekijän vastaavan työajan ulkopuolella. Tästä syystä asia ei ole ratkaistavissa pelkästään normaalin varahenkilöjärjestelyn puitteissa, vaan varahenkilö on otettava joukkoliikennejohtajan sijaiseksi johtavaksi viranhaltijaksi joukkoliikennejohtajan vuosiloman ajaksi.

Kaupunkiympäristön palvelualueen johtajan Mikko Nurmisen päätöksen 26.3.2021 § 28 Kaupunkiympäristön palvelualueen palveluryhmien vetäjien, projektijohtajan, kaupungingeodeetin sekä palvelupäällikön varahenkilöt 1.4.2021 alkaen mukaan joukkoliikennejohtajan 1. varahenkilönä toimii suunnittelupäällikkö Juha-Pekka Häyrynen. Joukkoliikennejohtajan sijaisuudesta ja virkatehtävien sisällöstä on keskusteltu Juha-Pekka Häyrysen kanssa. Häyrynen on valmis ottamaan sijaisuuden vastaan. Häyrynen hakee viransijaisuuden ajaksi työvapaata omasta suunnittelupäällikön tehtävästään.

Edellä kerrotun perusteella on perusteltua ottaa Juha-Pekka Häyrynen joukkoliikennejohtajan vuosiloman 5.7. - 1.8.2021 ajaksi joukkoliikennejohtajan sijaiseksi. Joukkoliikennejohtajan sijaisen virkatehtäviin kuuluu olla tavoitettavissa joukkoliikenteen vakavissa häiriötilanteissa, ja tällaisen yhteydenoton tullessa lähteä ratkomaan asia. Lisäksi tehtäviin kuuluu joukkoliikennejohtajan välttämättömien virkatehtävien hoito sekä muilta osin suunnittelupäällikön tehtävänkuvaan kuuluvat tehtävät.

Tampereen kaupungin hallintosäännön 36 §:n 3-kohdan mukaan konsernijohtaja päättää johtavassa asemassa olevien ottamisesta.

Päätös

Suunnittelupäällikkö Juha-Pekka Häyrynen otetaan kaupunkiympäristön palvelualueen joukkoliikenteen palveluryhmän joukkoliikennejohtajan viransijaiseksi ajalle 5.7. - 1.8.2021.

Viranhoitopaikka: Kaupunkiympäristön palvelualue, Frenckell

Esimies: Johtaja, kaupunkiympäristön palvelualue

Henkilötietoja sisältävä teksti

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Allekirjoitus

Konsernijohtaja Juha Yli-Rajala