§ 109 Kotidigi-ratkaisun tuotantovaiheeseen siirtymisen hankinta ja sopimuksen hyväksyminen

Lataa  Kuuntele 

TRE:4104/02.07.01/2021

Päätöspäivämäärä

23.6.2021

Päätöksen tekijä

Tietohallintojohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Tietohallintopäällikkö Rami Nurmi, puh. 050 67148, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Tietohallintojohtaja Jarkko Oksala, puh. 050 558 8958, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelujen johtaja teki päätöksen TRE:1816/02.07.01/2018 innovaatiokumppanuudesta, koti- ja etähoidon palveluissa käytettävien teknologiaratkaisujen integraatioalustan hankkimisesta.

Sopimukset innovaatiokumppanuudesta tehtiin yritysryhmittymän kanssa, jonka muodostavat: Solita Oy (Y-​tunnus 1060155-​5), Mediconsult Oy,​ (Y-​tunnus 0100825-​8) ja​ Cinia Oy,​ (Y-tunnus 1465341-​6). Tarjoajien oli tarjouksissaan tarjottava pakolliset optiot ja ne huomioitiin vertailuhinnassa. Hankintayksikkö ei sitoutunut tilaamaan optioita. Optioiden hyödyntämisestä päättää hankintayksikkö. Yritysryhmittymä teki sopimuksen mukaisen tarjouksen, joka oli voimassa 31.1.2021 saakka. Sopimusneuvottelujen viivästyessä tarjouksen voimassolo on jatkunut sellaisenaan.

Hankintapäätöksessä ilmoitettiin

  • Hankinnan arvo kehitysvaiheen aikana 175 000 euroa (alv 0 %) 
  • Pakollisten optioiden osalta toimittajien vertailussa käytetty hankinnan arvo tilausvaiheen aikana (48 kk) 199 836 euroa (alv 0 %).
  • Tilausvaihe toteutetaan, ​jos tilaaja arvioi kehitystyön tulokset hyödyllisiksi ja hankinta vastaa tehdyssä tarjouskilpailussa vaadittua suoritustasoa ja sovittuja enimmäiskustannuksia.
  • Päätös on sitova vasta, ​kun sopimus on tehty.

 

Sopimus koti- ja etähoidon teknologiaratkaisujen integraation kehittämis- ja pilotointivaiheesta allekirjoitettiin 9.6.2020. Sopimuksessa todettiin, että tilausvaihe toteutetaan, mikäli tilaaja arvioi kehitystyön tulokset hyödyllisiksi ja hankinta vastaa tehdyssä tarjouskilpailussa vaadittua suoritustasoa ja sovittuja enimmäiskustannuksia. Kotidigi-innovaatiokumppanuusprojektin ohjausryhmä hyväksyi kokouksessaan 1.2.2021 Kotidigi-ratkaisun siirtämisen tilausvaiheeseen ja sitä myöden myös tuotantovaiheeseen.

Kehittämis- ja pilotointivaiheen sopimuksessa tilausvaiheen arvoksi arvioitiin 450 000 euroa (48 kk) ja hankintailmoituksessa hankinnan arvioitu kokonaisarvo ilman arvonlisäveroa oli 750 000 euroa.  

Kehittämisvaiheen 175 000 euron ja 48 kk:n tilausvaiheen arvioidun 450 000 euron yhteenlaskettu arvo 625 000 euroa tulee alittamaan hankintailmoituksessa arvioidun kokonaisarvon. Kehittämisvaiheen kustannuksista puolet maksoi Business Finland.

Jatkossa Kotidigi-ratkaisun hyötytavoitteita mitataan esim. seuraavilla tavoilla:

  • Kustannushyötyanalyysit käyttöönotettujen teknologioiden vaikutuksista Kotidigin osahankkeessa kehitettyä KuHA (kustannushyötyanalyysi) -laskentamallia hyödyntämällä.
  • Vaikuttavuutta arvioidaan esim. asiakkaiden toimintakykyä kuvaavilla mittareilla ja asiakastyytyväisyyskyselyillä.
  • Vaikutusta henkilöstön käyttöön ja työkokemukseen arvioidaan esim. kuvaamalla eri tehtäviin käytettyä työaikaa, asiakastyytyväisyyttä ja henkilöstön kokemusta työn merkityksellisyydestä (mm. Kunta 10).
  • Seuraamalla uusien, keskistettyä seurantaratkaisua hyödyntävien toimintamallien kehittymistä.

 

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain 39 § 4 momentin mukaan hankintayksikön ei tarvitse järjestää uutta tarjouskilpailua kehitystyön tulosten hankinnassa, jos hankinta tehdään menettelyyn otetuilta kumppaneilta ja jos kehitystyön tulokset sekä niitä koskeva hankinta vastaavat hankintayksiköiden ja menettelyyn osallistujien sopimaa suoritustasoa ja sovittuja enimmäiskustannuksia.

Tampereen kaupungin konsernihallinnon toimintasäännön liitteen 1 (delegointimatriisi) mukaan tietohallintojohtaja vastaa ja päättää Tampereen kaupungin ICT-​hankinnoista,​ ICT-​sopimusten ehdoista,​ hyväksymisestä ja allekirjoittamisesta sekä Tampereen kaupunkiseudun tietohallintosopimuksessa määritellyistä asioista.

Päätösesitys perusteluineen tulee julkiseksi vasta päätöksenteon jälkeen ja asiakirjat ovat liikesalaisuuksia lukuun ottamatta julkisia sopimuksen tekemisen jälkeen sekä asianosaisjulkisia hankintapäätöksen jälkeen (laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta 621/1999). Asiakirjoja säilytetään Tampereen kaupungin sähköisessä arkistossa.

Päätös

Hyväksytään Kotidigin tuotantovaiheen sopimus Solita Oy:n kanssa.

Kotidigialustan tuotantovaiheen jatkuvia palveluja ja kehitystyötä tilataan erillisillä sopimuksen mukaisilla tilauksilla enintään 450 000 euron (alv 0 %) arvosta 48 kk aikana.

Kustannukset maksetaan vuosien 2021 ja 2022 ajalta PRR-osalta K1130_ICT_20_101, Kotidigi Tietohallinto. Vuodesta 2023 siirrytään tavoitteellisesti normaaliin jatkuvan palvelun malliin sen hetkisen kustannuspaikan mukaisesti.

Päätös sitoo kaupunkia vasta, ​kun tuotantovaiheen toimittamista koskeva sopimus on allekirjoitettu.

Allekirjoitus

Tietohallintojohtaja Jarkko Oksala