§ 44 Lämpiö-hankkeen toteuttaminen sivistyspalvelujen palvelualueella

Lataa  Kuuntele 

TRE:2512/02.04.01/2021

Päätöspäivämäärä

19.8.2021

Päätöksen tekijä

Johtaja, sivistyspalvelujen palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Suunnittelupäällikkö Mika Vuori, p. 040 806 3132, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Pirjo-Liisa Länkinen, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Hankkeen tavoitteena on tukea digikulttuurialustan kautta ikääntyneiden hyvinvointia, toimintakykyä sekä osallisuutta. Hankkeessa luotava digikulttuurialusta ja sillä olevat sisällöt toimivat ennaltaehkäisevinä, matalankynnyksen palveluina ikäihmisille. Digikulttuurialusta edistää myös ikäihmisten kulttuurisien oikeuksien toteutumista.

Digitaalinen alusta kokoaa yhteen niin eri kuntatoimijat, taide- ja kulttuuriorganisaatiot ja -oppilaitokset kuin vapaan taiteen kentän. Hankkeessa luodaan uudenlaisia tuotanto- ja liiketoimintamahdollisuuksia taide- ja kulttuurialan toimijoille. 

Hankkeessa kehitetään toimintamalleja, joilla voidaan tukea ikääntyneiden palveluohjausta taide- ja kulttuuripalveluiden äärelle hyödyntämällä kuntien ja niiden yhteistyökumppaneiden tarjoamia muita ikääntyneille suunnattuja palveluita. Hankkeessa luotava digitaalinen alusta edistää kuntien mahdollisuutta kuntien kulttuuritoimintalain toteuttamiseen esimerkiksi edistäen taiteellisen työn edellytyksiä sekä taiteen ja kulttuurin yhdenvertaista saavutettavuutta.

Hankkeen budjetti on 1 000 000 euroa vuosille 2021-2022, josta 850 000 euroa on valtiovarainministeriön kuntien digitaalista kannustinavustusta ja 150 000 euroa on kuntien yhteenlaskettu omarahoitusosuus. Tampereen kaupungin omarahoitusosuus on 15 000 euroa. Hanketta hallinnoi Helsingin kaupunki ja muut kumppanuuskaupungit – Tampere, Turku, Jyväskylä ja Oulu – toimivat hankkeen osatoteuttajina. Hankkeen toteuttajat sopivat rooleista ja vastuista erillisillä sopimuksilla, jotka toimitetaan Helsingin kaupungille.

Tampereen kaupungin hallintosäännön 37 §:n mukaan projektin toteutus-päätös kuuluu Sivistyspalvelujen palvelualueen johtajan tehtäviin.

Hankkeen toteuttamisaika on 01.01.2021–31.10.2022.   

Projektin omistaja on Sivistyspalvelujen palvelualueen johtaja ja projekti toteutetaan Sivistyspalvelujen yhteisissä palveluissa, kulttuurin palveluryhmässä ja sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Taloushallinnon yhteyshenkilö on Maaret Kastelli sivistyspalvelujen palvelualueelta.  

Menojen ja tulojen hyväksyntäoikeus ja tilaamisoikeudet projektiin liittyvissä asioissa määrittyvät projektin omistavan yksikön tilaamisoikeuksien mukaisesti. 

Tampereen hankeosioon liittyvien laskujen asiatarkastus kuuluu suunnittelija Pilvi Nissilälle.

Projektissa noudatetaan Tampereen kaupungin hankintaohjeistusta, taloudenhoidon konsernimääräystä ja projektiohjeistusta.

Projekti on käsitelty ja hyväksytty toteutukseen Sivistyspalvelujen palvelu-alueen salkkujohtoryhmässä 26.02.2021. 

 

Päätös

Tampereen kaupungin sivistyspalvelujen palvelualue osallistuu valtakunnallisen Lämpiö-hankkeen toteutukseen. Tampereen Lämpiö-hankkeen osuus toteutetaan 1.1.2021-31.10.2022.

Hanke on viiden kaupungin - Helsingin, Tampereen, Turun, Oulun ja Jyväskylän – yhteishanke. Hanketta hallinnoi Helsingin kaupunki ja muut kaupungit toimivat hankkeen osatoteuttajina.

Hankkeen kokonaisbudjetti on 1 000 000 euroa, josta 850 000 euroa on valtiovarainministeriön kuntien digitaalista kannustinavustusta ja 150 000 euroa on kuntien yhteenlaskettu omarahoitusosuus. Tampereen kaupungin omarahoitusosuus on 15 000 euroa. Tällä summalla mm. tuotetaan digitaalisia kulttuurisisältöjä ikäihmisille. Hankkeelle kohdentuvat kustannukset katetaan ikäihmisten virkistysrahastosta. 

Hankkeen projektipäällikkö on Virve Hutchinson Helsingin kaupungilta. Hankkeen ohjausryhmässä Tampereen edustajana on kulttuurijohtaja Juha Ahonen. Tampereella hankkeen yhteyshenkilönä on suunnittelija Pilvi Nissilä, joka osallistuu hankkeen valtakunnalliseen työryhmään. Tampereelle kootaan oma työryhmä suunnittelemaan Tampereen hankeosuuden toteutumista.

Projektin kustannukset maksetaan kustannuspaikalta 131001 ja hankkeen SAP-tunnus on H1310_LÄMPIÖ. 

Allekirjoitus

Johtaja Lauri Savisaari