§ 37 Poikkeamishakemus tontille Väkipyöränkatu 8, Hervanta, liikuntahallin rakentaminen

Lataa  Kuuntele 

TRE:1487/10.03.01/2021

Päätöspäivämäärä

26.8.2021

Päätöksen tekijä

Asemakaavapäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Toimistoarkkitehti Merja Kinos, puh. 040 481 2571, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallinnon harjoittelija Vertti Sahala, puh. 040 737 8042, etunimi.sukunimi@tampere.fi   

Päätöksen perustelut

Poikkeamispäätös MRL 171 §:n nojalla MRL 58 § 1 momentin säännöksestä, jonka mukaan rakennusta ei saa rakentaa vastoin asemakaavaa.

 

Tontilla oleva tilapäinen tennishalli puretaan ja tilalle rakennetaan liikuntahalli.

 

HAKIJAN ANTAMAT PERUSTELUT

Hakijan antamat perustelut ovat erillisessä liitteessä.

KUULEMINEN

Naapurit on kuultu kaupungin toimesta. Naapurit on kuultu myös rakennuslupaa varten. Naapureilla ei ollut huomautettavaa hankkeesta.

POIKKEAMINEN

Asemakaavassa tontin pääkäyttötarkoitus on yleisten rakennusten korttelialue, jolle saadaan rakentaa myös liiketilaa enintään 10 %. Siitä poiketen tontin koko rakennusoikeus käytetään liiketilaksi rakentamalla yksityiseen omistukseen tuleva liikuntahalli.

ASEMAKAAVOITUS

Tontti sijaitsee Hervannan teollisuusalueella rajautuen pohjoisessa teollisuustonttiin, idässä Väkipyöränkatuun, etelässä teollisuustonttiin sekä lännessä Tredu:n oppilaitoksen tonttiin. Tontti on Tampereen kaupungin omistuksessa.

Asemakaavassa tontti on osoitettu yleisten rakennusten korttelialueeksi, jolle saadaan rakentaa myös liiketilaa enintään 10 %. Suurin sallittu kerrosluku on ½II. Autopaikkoja tulee rakentaa yksi autopaikka liiketilan 50 m2 kohti. Rakennusoikeus on tonttitehokkuuden e=0,50 mukaan 3 024 k-m2.

Tontilla on sijainnut useita vuosia tilapäisluontoinen tennishalli (n. 1 296 k-m2). Vanha halli on liian pieni uuteen toimintaan, minkä takia sen lupaa ei ole tarkoituksenmukaista jatkaa. Uudisrakennukseen, joka on pinta-alaltaan 3 024 k-m2, on tulossa yhteensä yhdeksän padel-kenttää sekä mm. pukuhuonetiloja.  

Tontin pohjois- ja eteläpuolella sijaitsevat tontit ovat edelleen rakentamattomia. Tontin länsipuolella on Tredu:n Hervannan kampuksen alue, jolla saattaa tulevaisuudessa olla laajentamistarpeita. Mahdollisen laajentamisen ajankohta ei ole Tredu:n tiedossa. Hervanta on voimakkaasti kehittyvää aluetta ja huomioiden lisäksi Tredu:n mahdolliset laajentamistarpeet, ei tontin tulevaisuutta haluta vielä sitoa haettuun käyttötarkoitukseen. Näin ollen poikkeamista käyttötarkoituksesta voidaan puoltaa 15 vuoden määräajaksi. Mikäli määräajan päättyessä alueella ei ole tiedossa muutostarpeita, voidaan luvan jatkamista tutkia.

Tontti on ollut rakennettuna ja tennishallin käytössä vuodesta 1991 alkaen. Tampereen kaupungilla olevien tietojen mukaan tontilla ei ole erityisiä luontoarvoja.

Uudisrakennus on liikuntahalli, joka kerrosalaltaan ja kerrosluvultaan noudattaa asemakaavaa. Näin ollen poikkeamislupa ei johda merkittävään rakentamiseen. 

Tontti sijaitsee n. 400 metrin etäisyydellä lähimmistä joukkoliikenteen bussipysäkeistä ja n. 1,1 km etäisyydellä lähimmästä raitiotiepysäkistä. Tontti on hyvin saavutettavissa jalan ja polkupyörällä alueen erinomaisten kevyen liikenteen verkoston ansiosta. Käytettävän kerrosalan mukaan tontille tulee rakentaa yhteensä 61 autopaikkaa. Tontille rakennetaan 61 autopaikkaa, joten asemakaavan autopaikkavaatimus täyttyy.  

Tontille tuleva toiminta poikkeaa asemakaavan pääkäyttötarkoituksesta, mutta suunnitelman mukaisessa laajuudessa 15 vuoden määräaikaisen käyttötarkoituksen muutoksen ei katsota aiheuttavan haittaa naapuritonttien käytölle. Uusi liikuntahalli lisää ja monipuolistaa Hervannan vapaa-ajantoimintojen tarjontaa.

Asemakaavayksikkö toteaa, että poikkeaminen 15 vuoden määräajaksi asemakaavan käyttötarkoituksesta ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle eikä vaikeuta luonnon tai rakennetun ympäristön arvojen säilyttämistä koskevien tavoitteiden saavuttamista tai johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Kiinteistötoimella ei ole huomautettavaa hankkeesta.

Poikkeamisluvan myöntämisellä voidaan katsoa olevan positiivisia vaikutuksia yritystalouteen, kun tontin haltija pääsee rakentamaan yrityksen toiminnalle tarkoituksenmukaiset tilat ja yritystoiminta pääsee alkuun.

LIITTEET

Sijaintikartta: Kartassa on esitetty rakennuspaikan sijainti ja poikkeuslupatilanne. Tontti rajautuu pohjoisessa teollisuustonttiin, idässä Väkipyöränkatuun, etelässä teollisuustonttiin sekä lännessä Tredu:n oppilaitoksen tonttiin. Lähialueelle on aiemmin haettu neljä poikkeamislupaa, joista kaksi on hyväksytty ja kaksi on vielä vireillä.

Asemakaava: Asemakaavassa tontti on osoitettu yleisten rakennusten korttelialueeksi, jolle saadaan rakentaa myös liiketilaa enintään 10 %. Suurin sallittu kerrosluku on ½II. Autopaikkoja tulee rakentaa yksi autopaikka liiketilan 50 m2 kohti. Rakennusoikeus on tonttitehokkuuden e=0,50 mukaan 3 024 k-m2.

Asemapiirustus: Liikuntahalli sijaitsee tontin takaosassa. Pysäköintipaikat jäävät tontin kadunpuoleiseen osaan. Hallin on pinta-alaltaan 3 024 k-m2. Pysäköintipaikkoja rakennetaan 61 kpl.

Havainnekuva: Liitteessä on esitetty näkymä Väkipyöränkadulta kohti liikuntahallia. Halli on kaksikerroksinen, harjakattoinen ja julkisivuiltaan tumma. Tontin kadunpuoleiseen osaan on sijoitettu autopaikkoja.

Julkisivut ja leikkaus: Rakennus on kaksikerroksinen ja siinä on hyvin loiva harjakatto.  Julkisivut ovat tummanharmaat. Rakennuksen poikkileikkauskuvassa hallin sisäkorkeus on yhdeksän metriä.

Perustelut: Hakijan esittämät perustelut.

Pohjapiirustus: Rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa on yhdeksän padel-kenttää sekä pukuhuonetiloja.  Toiselle kerrokselle on esitetty kaksi vaihtoehtoa, joista toisessa on parvitiloja sekä ilmanvaihtokonehuone ja toisessa on oleskelutiloja, pukuhuonetiloja sekä ilmanvaihtokonehuone. Toinen kerros sijaitsee ensimmäisen kerroksen pukuhuoneiden yläpuolella.

Poikkeamislupahakemus: Liitteessä on kerrottu hankkeen, rakennuspaikan ja hakijan tiedot. Poikkeamislupahakemus on salassa pidettävä Tietosuojalain 29 §:n perusteella (henkilötunnus).

 

Päätös

Myönnetään 15 vuoden määräajaksi tontille 837-65-7059-10 lupa saada poiketa asemakaavan käyttötarkoituksesta liikuntahallin rakentamiseksi hakemuksen liitteenä olevien suunnitelmien periaatteiden mukaisesti Hervannan kaupunginosassa, osoitteessa Väkipyöränkatu 8.

Lupa on voimassa yksi (1) vuotta siitä, kun tämä päätös on saanut lainvoiman. Päätöstä vastaavaa rakennuslupaa on haettava luvan voimassaoloaikana.

 

Allekirjoitus

Asemakaavapäällikkö Elina Karppinen