§ 469 Järvi- ja luontomatkailun kehittämisen tiekartan tilaaminen Ekokumppanit Oy:ltä

Lataa  Kuuntele 

TRE:5581/14.02.02/2021

Päätöspäivämäärä

30.8.2021

Päätöksen tekijä

Kiinteistöjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa Heinämäki, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm, puh. 0400 205 044, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereella on maakunnan upeiden luontokohteiden ympäröimänä ja asukaspohjaltaan vahvana kasvavana kaupunkina ainutlaatuiset mahdollisuudet nousta järvi- ja luontomatkailun valtakunnalliseksi edelläkävijäksi. Laadukkaat retkeily ja aktiviteettipalvelut kaupunkialueella sekä hyvät yhteydet ympäröivän maakunnan kansallispuistoihin ja muihin vetovoimaisiin kohteisiin tekevät Tampereesta paitsi kiinnostavan luontomatkailukaupungin myös entistä houkuttelevamman asuinpaikan. 

Olennaista on vahvistaa järvi- ja luontomatkailulle otollista liiketoimintaympäristöä, retkeilyrakenteita ja reitistöjä sekä vahvistaa matkailun edellytyksiä vesistöjen palveluinfraa kehittämällä.

Tämän vuoksi on yhteistyössä eri kaupungin yksiköiden ja keskeisten yhteistyökumppaneiden kanssa tarkoituksenmukaista käynnistää järvi- ja luontomatkailun strateginen työ ja laatia tiekartta vuosille 2022-2026 konkreettisista toimenpiteistä, joilla systeemaattisesti ja johdonmukaisesti edistetään järvi- ja luontomatkailun kehittymistä.

Työn perustana on Tampereen kaupungin uudistuva strategia ja sen laatimisessa tunnistetut keskeiset muutosvoimat. Luonto- ja järvimatkailu on keskeinen osa elämystalouden kokonaisuutta ja luontaisia vahvuuksia. Samalla sen kehityksen täytyy vastata kaupungin strategian tavoitteisiin kestävän elämäntavan mahdollistamisesta yhdistämällä ilmastonmuutoksen hillitsemisen ja luonnon monimuotoisuuden turvaamisen kestävien liiketoimintamahdollisuuksien parantamiseen. 

Työn tavoitteena on määrittää strategiatason visio, tavoitteet ja kehityspolut. Työ tehdään laajassa, mutta järvi- ja luontomatkailuun keskittyvässä yhteistyössä ennen kaikkea Tampereen kaupungin eri yksiköiden, mutta myös laajemmin Tampereen seudun kuntien ja pirkanmaalaisten järvi- ja luontomatkailua edistävien ja mahdollistavien toimijoiden kanssa. Työn konkreettisena lopputulemana laaditaan konkretiatason tiekartta vuosille 2022-2026 sisältäen keskeisimmät vuosittaiset toimenpiteet vastuutahoineen sekä investointi- ja muine rahoitustarpeineen. Tiekartta tarvitaan eri tahojen tekemän kehitystyön parempaan linkittämiseen ja aikatauluttamiseen sekä käytössä olevien resurssien viisaaseen hyödyntämiseen. Tarkoitus on, että tiekartta täsmentyy vuosien aikana konkreettisen työn edetessä.

Toteutuksen keskeiset askeleet: 

1. Aiempien selvitysten ja suunnitelmien keskeiset tulokset, kehitystarpeet ja tavoitteet koostetaan työn pohjaksi 

2. Markkinatutkimus – tutkimuksen avulla arvioidaan keskeisten kehitys- ja markkinointikärkien potentiaali ohjaamaan tiekartan laatimista a. Toteutus tarpeen mukaan erillisenä ostopalveluna 

3. Kootaan keskeisistä sidosryhmistä yhteistyöverkosto mukaan suunnitteluun 

4. Vision ja päätavoitteiden määritys yhteistyöverkoston kanssa - hyödynnetään markkinatutkimuksen tulokset – palvelumuotoilun keinoin 

5. Päätavoitteiden määrittelyn jälkeen hiotaan ja arvotetaan tavoitteet ja lupaavimmat kehityspolut:

 a. Infran kehitystarpeet 

b. Liiketaloudellinen potentiaali ja kehitystarpeet 

c. Viestintä, markkinointi, yhteistyö 

d. Yhteistyöverkosto sparraa ja kommentoi työtä 

6. Yhteistyön malli ja roolitus toimenpiteiden jalkauttamiseen 

7. Kootaan tulokset järvi- ja luontomatkailun konkretiatason tiekartaksi vuosille 2022-2026. 

Työn tilaajana on Tampereen kaupungin Kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka palveluryhmä. Työ tilataan Ekokumppanit Oy:ltä, joka toteuttaa työn yhdessä Visit Tampere Oy:n kanssa. Ekokumppanit Oy on Tampereen kaupungin voittoa tavoittelematon sidosyksikkö. Yritys tuottaa alueella viestintä- ja asiantuntijapalveluja, joilla edistetään kestävän kehityksen mukaista elämäntapaa ja yritystoimintaa. Teemaan liittyen toimijalla on vahvaa luontopalveluosaamista, sekä kestävän liikkumisen, lähitalouden ja yleisen projektikehitystyön laajaa asiantuntijuutta. 

Toteuttajilla on yhdessä laaja osaaminen kestävän matkailun ja luontoon vastuullisesti pohjaavan liiketoimintaympäristön kehittämiseen, strategiseen suunnitteluun, hankkeistamiseen, markkinointiin ja viestintään sekä sidosryhmäyhteistyöhön. Toimijoiden verkostot ja kumppanuudet sekä erityisosaaminen täydentävät toisiaan. Toimijoiden yhteistyöllä ja avainsidosryhmät työhön sitouttamalla saadaan resurssitehokkaasti toteutettua järvi- ja luontomatkailun päämäärät, voimavarat ja tärkeimmät kehityspolut kiteyttävä strateginen tiekartta. 

Ostettavan työn hinta on yhteensä 30 000 euroa. Työ sisältää verkoston kokoamisen ja työpajakokonaisuusuuden fasilitoinnin, yhteisen näkemyksen pohjalta laadittava tiekartan vision, tiekartan konkreettiset vuosittaiset toimenpiteet kustannusarvioineen (2022-2026) sekä tiekartan graafinen suunnittelun ja taiton. Summa sisältää tarpeen mukaan ulkopuolisen asiantuntijatoimijan toteuttaman markkinatutkimusosion. Työ tilataan Ekokumppanit Oy:ltä, joka on työn päätoteuttaja. Ekokumppanit Oy ja Visit Tampere Oy tarkentavat toteutuksen yhteistyömallin keskinäisissä neuvotteluissa toteutuksen käynnistyessä. 

Toteutus voi alkaa syyskuun alussa ja konkreettinen tiekartta on valmis joulukuun loppuun mennessä. Toteutuksen tarkempi aikataulu ja valmistuminen sovitaan tilaajan kanssa, tarkennettujen työvaiheiden ja tavoitteiden pohjalta. 

Kiinteistöjohtaja päättää Hs § 37 kohta 4) Palvelujen hankinta sekä sopimutsen hyväksyminen lautakunnan pavun mukaisesti.

Päätös

Järvi- ja luontomatkailun kehittämisen tiekartta tilataan Ekokumppanit Oy:ltä, 30 000 eurolla.

Työ tilataan vetovoima- ja edunvalvonta sekä kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmien yhteistyönä siten, että Ekokumppanit Oy:n tilauksen kustannuksista vastaa kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka palveluryhmä (kustannuspaikka 135002_451200)  ja työn ohjauksesta vastaa vetovoima- ja edunvalvonta -palveluryhmä.. Visit Tampere Oy:n osuus sisältyy vetovoima- ja edunvalvonta -palveluryhmän vuosittaiseen ostopalvelusopimukseen. Selvitystyön ohjauksesta vastaa kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa Heinämäki

Allekirjoitus

Kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm