§ 433 Louheen myynti Lahdesjärven eteläosan työpaikka-alueelta

Lataa  Kuuntele 

TRE:5465/02.05.02/2021

Päätöspäivämäärä

9.8.2021

Päätöksen tekijä

Kiinteistöjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Tonttipäällikkö Pasi Kamppari, puh. 040 779 5615, etunimi.sukunimi@tampere.fi; Hankeinsinööri Matti Pokkinen, puh. 040 806 3199, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm, puh. 0400 205 044, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen kaupunki on suorittanut vuosien 2019-2020 aikana esirakentamistöitä Lahdesjärven eteläosan uudella työpaikka-alueella. Esirakentamisen seurauksena alueelle on läjitetty noin 200 000 m3itd louhittua kalliokiviainesta, jota ei tarvita alueen tulevassa rakentamisessa. Kaupunginvaltuusto on päättänyt 14.6.2021 § 79 maa-alueen myymisestä. Kauppakirjan ehtojen mukaan ylijäämälouhe tulee kuljettaa alueelta pois. Louheen poiskuljetusaikataulu on tiukka ja viivästyksistä seuraa merkittäviä sopimussakkoja.

Kaupungilla ei ole välitöntä tarvetta kyseiselle louhemäärälle, vaan valtaosa siitä tulee kuljetettavaksi toisaalle välivarastoitavaksi. Välivarastointipaikkojen niukkuuden sekä välivarastoinnista kaupungille aiheutuvien kustannusten vuoksi on tarkasteltu vaihtoehtoa, jossa osa louheesta myytäisiin yksityisille toimijoille. Kaupunki julkaisi toukokuussa 2021 tarjouspyynnön, jonka perusteella louhetta tarjottiin ostettavaksi. Julkisen tarjouspyyntömenettelyn kautta ei saatu yhtään tarjousta kiviaineksesta. Tarjouspyyntövaiheen jälkeen kaupungille on kuitenkin osoitettu kiinnostusta louheen ostosta.

Kokonaistaloudellisesti olisi kaupungin edun mukaista myydä louhetta toimijoille, jotka sitä tarvitsevat. Louheelle tulisi määrittää hinta, jonka mukaisesti louhetta voidaan myydä yksityisille toimijoille erikseen sovittavia määriä. Lähtökohtaisesti ostaja vastaisi louheen kuormauksesta ja kuljetuksesta itse. Kuormaus kaupungin puolesta tulee kyseeseen ainostaan mikäli kohteessa on kuormauskalustoa kaupungin omaa välivarastointiin kuljetusta varten.

Asunto- ja kiinteistölautakunnan päätöksen 23.10.2019 § 144 mukaisesti asian päättää kiinteistöjohtaja kun kyse on rakennusten sekä niihin liittyvien tilojen ja alueiden sekä luonnonvarojen myymisestä tai muusta luovuttamisesta sekä hankkimisesta enintään 10 vuodeksi, mikäli hankinnan tai luovutuksen arvo on alle 200 000.

Päätös

Lahdesjärven eteläosan työpaikka-alueella läjitettynä olevalle louheelle määritetään seuraavat hinnat:

Ostaja kuormaa itse 0,60 euroa / tn (+alv)

Kuormattuna 1,00 euroa / tn (+alv)

Ilman kuormauskoneessa olevaa punnitusmahdollisuutta käytetään ajoneuvojen kantavuuksina seuraavia arvoja: 4-5 akselinen kuorma-auto 18 tn, puoliperä kuorma-auto 30 tn. 

Muutoin myynnistä ja louheen poiskuljetuksesta sovitaan kunkin ostajan kanssa erikseen.

Allekirjoitus

Kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm