Kaupunginhallitus, kokous 16.8.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 353 Euroopan kulttuuripääkaupunkihaun 2026 jatkohanke 

TRE:5444/00.01.05/2021

Valmistelija

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kilpailukykyjohtaja Anna-​Kaisa Heinämäki,​ puh. 040 639 7701 ja projektijohtaja Perttu Pesä,​ puh. 050 587 6200,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio,​ puh. 040 514 4884,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Perustelut

Tampere ja 19 Pirkanmaan kuntaa hakivat yhdessä Euroopan kulttuuripääkaupungin titteliä vuodelle 2026. Projekti alkoi keväällä 2019 ja päättyi kesäkuun lopussa 2021 tulleeseen raadin päätökseen. Kilpailussa olivat Tampereen ja Pirkanmaan lisäksi mukana Savonlinna ja Oulu, joista jälkimmäinen kansainvälisen raadin päätöksellä sai kulttuuripääkaupungin nimityksen vuodelle 2026.

Hakuvaiheessa Tampere ja kumppanikunnat määrittelivät yhteistyön tason myös tilanteessa, jossa Tampere ei voita hakua, joten työ jatkuu, joskin pienemmässä mittakaavassa. Tässä tapauksessa kuntien rahoitusosuudeksi määriteltiin 10 prosenttia kuntien alkuperäisestä kulttuuripääkaupunkivuoteen suunnitellusta budjetista. Tampereen kaupunginvaltuusto teki tästä päätöksen 14.12.2020 § 191. Hakuvaiheessa hankkeella oli valmiina lähes 200 ohjelmasuunnitelmaa, joista osan toteuttaminen on Pirkanmaan luovien alojen kehittämisen kannalta tärkeää.

Hankkeen jatkon valmistelutyössä on konkretisoitunut, ettei rahoitusta ole järkevää jakaa siten, että turvattaisiin toiminta vuoteen 2026 asti. Siksi valmistelutyössä painotetaan lyhempää aikaväliä, jotta hyödyt jo tehdystä työstä saataisiin konkretisoitua nopeasti. Projekti esitetään toteutettavaksi vuosina 2022-2024 nimellä ”Operaatio Pirkanmaa” siten, että projektin valmistelua jatketaan syksyn 2021 aikana ja varsinainen projekti toteutetaan yhteistyössä Pirkanmaan muiden kuntien kanssa 1.1.2022 - 31.12.2024.

Kaupunginhallitukselle esitellään suunnitelma hankkeen toteuttamiseksi, sekä käydään läpi kansainvälisen raadin raportti ja palaute Tampereen haun osalta.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Euroopan kulttuuripääkaupunkihaun 2026 jatkohanke-esitys hyväksytään suunnittelun pohjaksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Teppo Rantaselle, kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa Heinämäelle sekä tapahtumajohtaja Perttu Pesälle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Johanna Loukaskorpi ja Jaakko Stenhäll poistuivat kokouksesta.

Tiedoksi

Anna-Kaisa Heinämäki, Perttu Pesä, Satu Keltanen, Ilona Kyykoski

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.