§ 48 Hyvän mielen kunta -hankkeen yhteistyösopimuksen hyväksymienn

Lataa  Kuuntele 

TRE:6211/02.04.01/2021

Päätöspäivämäärä

13.9.2021

Päätöksen tekijä

Johtaja, sivistyspalvelujen palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Suunnittelupäällikkö Mika Vuori, p. 040 806 3132, etunimi.sukunimi@tampere.fi, hyvinvointikoordinaattori Jaana Ylänen, p. 040 800 7874, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Pirjo-Liisa Länkinen, p. 040801 6082, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Sopimuksella MIELI ry ja Tampereen kaupunki sopivat Hyvän mielen kunta -konseptin käyttöönotosta ja juurruttamisesta alueella.

Sopimus on voimassa 1.9.2021–31.12.2022

Hyvän mielen kunta -hanke suuntaa kuntien mielenterveystyötä vaikuttavampaan ja kustannusvaikuttavampaan sekä inhimillisesti kestävään suuntaan, kohti mielenterveyden edistämistä ja varhaisia toimia. Hanke sijoittuu mielenterveyden edistämisen ja mielenterveysjohtamisen teemojen alle. Hankkeessa mielenterveysosaaminen ymmärretään laajasti, sisältäen päihdeosaamisen. Tavoite on vahvistaa kunnan toimialojen yhteistyötä kuntalaisten mielenterveyden edistämiseksi.

Tuloksena kunnilla on käytössään kokonaismalli siihen, kuinka kunnat voivat vahvistaa ja johtaa kunnan eri sektoreiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä ja toteuttaa yhdyspintatyötä hyvinvointialueen sekä järjestöjen kanssa mielenterveyden edistämiseksi ja päihdehaittojen ehkäisemiseksi.

Hanke kehittää kunnan poikkihallinnollista mielenterveysosaamista kunnan johtamisjärjestelmässä ja tuottaa käytännönläheisen työkalupakin. Hankkeessa kehitetään Kainuun sote-yhtymän johdolla malli siihen, kuinka tulevat hyvinvointialueet voivat tukea kuntien mielenterveyttä edistävää ja päihdeongelmia ehkäisevää työtä. 

Hankkeen tavoitteena on vahvistaa kuntalaisten mielenterveyttä ja hyvinvointia arkiympäristöissä ja asuinalueilla kehittämällä mielenterveyden edistämistä osana kunnan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työtä sekä kehittämällä kunnan hallinnonalojen ja eri yhdyspintojen välisiä toimintatapoja.

MIELI ry sitoutuu tukemaan Hyvän mielen kunta -tarkistuslistan käyttöönottoa ja hyödyntämistä osana hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työtä sopijaosapuolen alueella. MIELI ry sitoutuu koordinoimaan Hyvän mielen kunta -työkalupakin yhteiskehittämistä ja arvioimaan hankkeen toteutumista hankekauden päätyttyä. 

Kunta, kuntayhtymä, hyvinvointialue tai sairaanohoitopiiri sitoutuu pilotoimaan Hyvän mielen kunta –tarkistuslistan käyttöä osana hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työtä sekä osallistumaan Hyvän mielen kunta –työkalupakin yhteiskehittämiseen. Kunta, kuntayhtymä, hyvinvointialue tai sairaanohoitopiiri nimittää alueeltaan yhteyshenkilön, joka osana omaa työtään vastaa yhteydenpidosta MIELI ry:n hankekoordinaatioon. Lisäksi kunta, kuntayhtymä, hyvinvointialue tai sairaanohoitopiiri sopii, kenen vastuulla on huolehtia Hyvän mielen kunta –kokonaisuuden hyödyntämisestä paikallisesti tai alueellisesti hankkeen päätyttyä.

Päätösvallan peruste: Tampereen kaupungin hallintosääntö, § 37: Palvelualueen johtaja päättää muiden, kuin lautakunnan toimivaltaan kuuluvien sopimusten hyväksymisestä.

 

Päätös

Hyväksytään Tampereen kaupungin ja MIELI Suomen Mielenterveys ry:n välinen Hyvän mielen kunta -hankkeen yhteistyösopimus.

Tampereen kaupungin yhteyshenkilönä toimii hyvinvointikoordinaattori Jaana Ylänen.

 

Allekirjoitus

johtaja Lauri Savisaari