§ 14 Digitaalisen kaksosen jatkotyö Hervannan Smart City -testialueelle

Lataa  Kuuntele 

TRE:6170/02.07.01/2021

Päätöspäivämäärä

14.9.2021

Päätöksen tekijä

Ympäristö- ja kehitysjohtaja, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Projektipäällikkö Maarit Vehviläinen, puh. 050 336 7696, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Ympäristö- ja kehitysjohtaja Kari Kankaala, puh. 050 351 3020, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen kaupunki kehittää yhdessä Business Tampereen ja yritysten kanssa autonomisen liikenteen testialuetta Hervannassa. Hervannan Smart City- testialueen kehittämisessä hyödynnetään useuden liikenteen ja liikkumisen sekä avoimen data ja rajapintojen kehittämiseen keskittyneiden hankkeiden tuloksia sekä tehdään yhteistyötä monien eri projektien kanssa. Testialue tarjoaa yrityksille mahdollisuuksia kokeilla uusia älyliikenteen ja automaattisen liikkumisen palveluja todellisessa ympäristössä. Automaattista ajamista varten kehitetään sekä fyysistä että digitaalista infrastruktuuria. 

Kaupunkiympäristön palvelualueen ja Kestävä Tampere 2030 yksikön STARDUST projektin tavoitteisiin kuuluu autonomisen liikenteen mahdollisuuksien tutkiminen osana syöttöliikennettä ja integraatiot joukkoliikenteen toimintaan. 

Hervannan testialueesta on tuotettu ensimmäinen versio digikaksosesta vuoden 2021 syys-lokakuuntaitteessa julkaistuun nopeaan kokeiluun hakuun pohjautuen. Jotta autonomisen liikenteen toimijat pystyvät paremmin hyödyntämään mallia, sitä parannetaan liikennevalojen lisäämisellä dynaamisena tietolähteenä, liikennemerkkidata haetaan malliin liikennemerkkikannasta, raitiovaunut ja bussiliikenteen rajapinnat integroidaan tietolähteinä. Samalla kun tietolähteitä lisätään, luodaan prosessi tiedonkäsittelyyn. Painopiste on rajapintatyössä ja malliin lisättävä tieto pitää sisällään liikennevalot, liikennemerkkidatan, ratikat ja bussit sekä sulavuuden tuominen malliin mm. keilausdatan avulla. 

Projektissa jatketaan Hervannan digikaksosen pilottiprojektissa tuotetun mallin sisällön rikastamista alueella, joka kattaa Hervannan 5G-testiverkon sekä ratikkareitin. Digitaalisen kaksosen tarkkuutta ja laatua tullaan tarkentamaan VTT:n tuottaman HD-kartan pohjalta, jonka tekeminen tapahtuu samanaikaisesti digikaksonen kehittämisen kanssa. 

Toimeksiannossa noudatetaan Tampereen kaupungin ja Sitowisen välistä puitesopimusta: ’’Tampereen kaupunki: Kaavasuunnittelun, digitalisoinnin ja tiedonhallinnan asiantuntijatehtävät 2020-2022” ja sen osa-alue 3:n: ”Digitalisoinnin ja tiedonhallinnan asiantuntijatehtävät TRE:3850/02.07.01/2020” mukaisia sopimusehtoja. 

Puitesopimuksen pohjalta Sitowiselta on pyydettä tarjous, joka on tämän päätöksen liitteenä. 

Hinnasto vaatimusluokkien mukaisesti 1.1.2020

Vaatimusluokka 1: 105 € / Projektipäällikkö

Vaatimusluokka 2: 87 € / Asiantuntijat ja ohjelmointi

Avustavat tehtävät: 67 € / Mallinnus

Työ toteutetaan edellä mainituilla tuntiveloitushinnoilla, työn maksimihinta on

30 000 euroa (alv 0 %). Laskutus suoritetaan kuukausittain toteutuneiden tuntien mukaisesti. 

Mahdolliset lisätyöt sovitaan edellä mainitun hinnaston ja vaatimusluokkien mukaan.

 

Esitetään digikaksonen parantamiseen liittyvän työn tilaamista Sitowise Oy:ltä.

Päätös

Digitaalisen kaksosen jatkotyö Hervannan Smart City -testialueelle hankinta tilataan puitesopimusehtojen ja 22.6.2021 päivätyn tarjouksen mukaisesti Sitowise Oy:lta, Y-tunnus: 2335445- 0.  Kustannukset ovat 30 000 euroa (alv 0 %). Hankinnasta aiheutuvat ostopalvelukustannukset maksetaan Kaupunkiympäristön-palvelualueen Kestävä Tampere 2030 yksikön STARDUST projektista, kustannuspaikka 111880 PRR E1110_ 1791_31. Sovittua kokonaishintaa ei saa ylittää ilman tilaajan kanssa tehtyä kirjallista sopimusta.

Hankinnan vastuuhenkilö on projektipäällikkö Maarit Vehviläinen, Smart Tampere -ohjelmasta.

 

 

 

Allekirjoitus

Ympäristö- ja kehitysjohtaja Kari Kankaala