§ 222 Vahingonkorvausvaatimus liukastumisesta Hämeenkadun ja Hatanpäänvaltatien risteyksessä jalkakäytävällä

Lataa  Kuuntele 

TRE:6221/03.07.01/2021

Päätöspäivämäärä

19.9.2021

Päätöksen tekijä

Rakennuttamisjohtaja, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Hallintosuunnittelija Patrick Hanska, puh. 041 730 4437, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen, puh. 040 506 8600, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen kaupungilta on anottu vahingonkorvausta Hämeenkadun ja Hatanpään valtatien risteyksessä jalkakäytävällä 09.02.2021 klo 17.10 tapahtuneen kaatumistapauksen johdosta. Korvausvaatimus on 4548,05 euroa. 

Vaatimusta on perusteltu sillä, että asianosainen oli liukastunut tien liukkauden vuoksi.   

Vahingonkorvauslain (412/1974) 2 luvun 1 § mukaan, vahingon on velvollinen korvaamaan se, joka tahallaan tai tuottamuksellaan on aiheuttanut vahingon. Tuottamus edellyttää Tampereen kaupungin taholta virhettä tai laiminlyöntiä. Jos kyseessä on tapaturma, aiheutunut vahinko jää vahingonkärsijän kannettavaksi.  

Urakoitsijan selvityksen mukaan (Gps-raportti) tapahtumapaikkaa on hoidettu edeltävällä viikolla 3.2.2021 klo 10:05 – 10:09 hiekoittamalla ja auraamalla. Muuta toimenpidetarvetta ei ole ollut. Paikka on tarkastettu ajamalla 5.2.2021 ja 9.2.2021. Tapahtumahetkellä on vallinnut normaali talvikeli noin -12 astetta pakkasta. 

Säätiedot, työnjohdon tarkastukset tai kansalaispalaute eivät ole ohjanneet toimintaa siihen suuntaan, että liukkaudentorjuntatarvetta olisi esiintynyt alueella. 

Tapahtumapaikka on erittäin vilkas kävelyreitti. Kyseisestä kohdasta ei ole tullut palautetta liukkaudesta aikavälillä 1.1.2021 – 28.2.2021.  

Talvikunnossapidossa kaikkien huollettavien alueiden kaikki liukkaudet on mahdotonta täysin poistaa, vaikka kunnossapidossa saavutetaankin lain edellyttämä tyydyttävä kunto. Jalankulkijalle tai muulle kadun käyttäjälle kuten polkupyöräilijälle jää aina velvollisuus huolelliseen ja varovaiseen toimimiseen mahdollisen vahingon välttämiseksi. 

Kunnossapitovelvollisuuden rajan määrittää kunnossapidon konkreettinen tarve. Voidaankin todeta, että tapaturma paikan kunnossapito on hoidettu sääolosuhteiden vaatiman tarpeen mukaisesti, rutiininomaisesti ja huolellisuutta noudattaen. Kaupungilla ei täten ole tuottamusta asiassa.  

Koska Tampereen kaupungin tahallisuutta tai tuottamusta vahinkoon ei voida todeta vahingonkorvaus tulee hylätä perusteettomana. Jalankulkijalle jää aina velvollisuus huolelliseen ja varovaiseen toimimiseen ja kulkemiseen mahdollisen vahingon välttämiseksi. 

Päätös

Korvausvaatimus hylätään.

Henkilötietoja sisältävä teksti

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Allekirjoitus

Rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen