§ 27 Vihiojanpuisto-Pelipuiston leikkipaikan yleissuunnitelma

Lataa  Kuuntele 

TRE:5661/10.03.04/2021

Päätöspäivämäärä

8.10.2021

Päätöksen tekijä

Suunnittelupäällikkö, kaupunkiympäristön palvelualue, viheralueet ja hulevedet

Valmistelijan yhteystiedot

Kaupunginpuutarhuri Timo Koski, puh. 050 345 7568, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Suunnittelupäällikkö Mirjam Larinkari, puh. 040 594 0721, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Vihiojanpuisto-Pelipuiston leikkipaikka on Jokipohjan kaupunginosassa sijaitseva alueleikkipaikka. Vihiojanpuisto-Pelipuistossa on frisbeegolf-ratoja, jalkapallokenttä sekä peruskorjauksen tarpeessa oleva leikkipaikka. Leikkipaikan kalusteet ja leikkivälineet ovat käyttöikänsä lopussa eivätkä täytä enää turvallisuusvaatimuksia. Leikkipaikalla ei ole varjopaikkoja, joten niitä lisätään paikalle rakentamalla pergola, varjopaikan tarjoava leikkiväline Planetaario ja istuttamalla keskelle tulevaisuudessa isoksi kasvava jalopuu. Tällä tavoin varjopaikkojen saatavuus varmistetaan niin lähiaikoina kuin kauempana tulevaisuudessa.

Kunnostuksen tavoitteena on lisätä käyttäjäkuntaa parantamalla leikkipaikan viihtyvyyttä, turvallisuutta ja toiminnallisuutta. Leikkipaikalta poistetaan huonokuntoinen välineistö ja laajennetaan uusien leikkivälineiden tyyppien myötä leikkipaikan tarjoamia aktiviteettimuotoja. Lisäksi leikkipaikka jäsenellään niin, että eri-ikäisten leikki tapahtuu selkeämmin eri paikoissa. Uusina välineinä asennetaan paikalle hiekkalaatikko, keinut niin taaperoille kuin vanhemmille lapsille, monitoimikiipeilyteline Planetaario joka tarjoaa myös opetuksellista sisältöä, pyramidikiipeilyverkko, trampoliinit, tasapainopuomi, kieputusväline, karuselli ja jousikiikut. Vanhoista välineistä säilytetään hiekkalaatikon läheisyydessä leikkiin tarkoitettu pöytä / istuin -yhdistelmä.

Leikkipaikan turva-alustaksi vaihdetaan turvasoran tilalle hiekkatekonurmi leikkivälineiden turva-alueiden vaatimilla pehmennysalustoilla. Leikkipuisto saadaan näin myös osittain esteettömäksi, sekä vuosittaiset turvasoran lisäykset jäävät pois, muun kuin hiekkalaatikon osalta.
Leikkipaikan kivituhkapinnat ja kaikki valaisimet uusitaan valaisinpylväiden oikaisun yhteydessä. Kulkuväylät ja pinnat tasataan esteettömiksi. Leikkipaikan eteläpuolelle istutetaan puuryhmä.

Puiston hoitoluokka säilyy ennallaan, R2 (käyttöviheralue).

Suunnitelman 13.9.-27.9.2021 nähtävillä olleesta luonnoksesta on ollut mahdollista antaa palautetta. Palautteita annettiin yksi, ryhmäperhepäiväkoti Sumpulan nimissä, jossa toivottiin aitaa / portteja leikkipaikan sivuille sekä sisäänkäynneille, sekä kyseltiin karusellin käyttöominaisuuksista. Nykyinen käsituellinen karuselli on ollut pidetty. Uusi karuselli on käyttötavaltaan hieman erilainen eikä sisällä käsitukia. Tutkittiin isomman käsituellisen karusellin sijoittamista suunnitelmaan, mutta todettiin että mitoitukseltaan leikkiväline ei mahdu suunnitelmaan ilman suunnitelman suurempaa muuttamista. Kyseisten käsituellisten karusellien turva-alue on paljon isompi verrattaessa suunnitelmassa olevaan karusellin. Leikkipaikan aitaamistarvetta on käyty läpi suunnittelun alkuvaiheessa kunnossapidon, kuin myös kaupunginpuutarhurin kanssa ja todettiin että säilytettävä pensasaita toimii hyvin rajaavana elementtinä. Porteille ei nähty tarvetta eikä aita-asiaan tullut kommenttia leikkivälineiden turvatarkastajaltakaan suunnittelun läpikäymisen ajalta

Kohde sisältyy vuoden 2022 työohjelmaan.
Suunnitelman kustannusarvio on 140 000 euroa ja puiston kunnostettava pinta-ala 1304 m2, joten neliökustannukseksi muodostuu 107 euroa.

Päätös

Hyväksytään Vihiojanpuisto-Pelipuiston leikkipaikan yleissuunnitelma, piirustus nro 18/21583/2 kustannusarvioineen.

Allekirjoitus

Suunnittelupäällikkö Mirjam Larinkari