Kaupunginhallitus, kokous 13.9.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 414 Tampereen kaupungin turvallisuuskyselyn alustavat tulokset 

TRE:6247/00.01.03/2021

Valmistelija

  • Linnamaa Reija, Strategiajohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Riskienhallinta- ja turvallisuusjohtaja Jouni Perttula, puh. 040 196 6512, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio,​ puh. 040 514 4884,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupungin strategia- ja kehittämisyksikkö toteutti 16.8.2021 - 29.8.2021 Tampereen kaupungin asukkaille suunnatun turvallisuuskyselyn. Turvallisuuskysely pohjautuu oikeusministeriön rikoksentorjuntaneuvoston kyselypohjaan ja se toteutettiin Tampereella edellisen kerran vuonna 2017.

Turvallisuuskyselyyn saatiin yhteensä 3 313 vastausta. Kyselyn vastaajista 31 prosenttia oli miehiä ja 65 prosenttia naisia (jokin muu 1 % ja ei halunnut kertoa 3 %). Innokkaimmin kyselyyn vastasivat 20–49-vuotiaat. Vastaajista 65 prosenttia oli työelämässä, seitsemän prosenttia työttömänä, 13 prosenttia eläkkeellä ja 12 prosenttia opiskelijoita. Kolme prosenttia vastaajista oli työelämän ulkopuolella muista syistä.

Tulosten analysointi on vielä kesken, mutta alustavien tulosten perusteella voidaan todeta, että valtaosa kuntalaisista (79 %) kokee asuinympäristönsä rikokset ja järjestyshäiriöt hyvin pieniksi tai melko pieniksi ongelmiksi. Suurimmat huolenaiheet rikosten kohteeksi joutumisesta liittyvät liikenneonnettomuuden uhriksi joutumiseen, omaisuuden varastamiseen tai vahingoittamiseen, häirinnän tai väkivallan tai väkivallan uhkailun kohteeksi joutumiseen. Lukuisat vastaajat nostavat avovastauksissa isoksi huolenaiheeksi ja turvattomuuden aiheuttajaksi kasvavan huume- ja päihdeongelman eri muodoissaan (käyttäjät ja siihen liittyvä häiriökäyttäytyminen, myynti, ruiskut/neulat, rikokset).

Muina huolenaiheina nousevat eniten esille ihmisten syrjäytyminen, rasismi tai suvaitsemattomuus ja valvonnan siirtymisen yksityiselle turvallisuusalalle.

Toimiviksi ratkaisuksi rikollisuus- ja häiriökäyttäytymisongelmiin vastaajat nostavat erityisesti poliisin suorittaman yleisen järjestyksenvalvonnan lisäämisen, valaistuksen lisäämisen ja kunnossapidon, paremman kunnossapidon (roskien siivous ja töhryjen poistamisen) ja kameravalvonnan lisäämisen.

Turvallisuuskyselyssä kysyttiin myös koronapandemia-ajan turvallisuuden kokemuksista. Järjestyshäiriöitä ja rikollisuutta on koettu olevan koronan aikana jonkin verran enemmän kuin aikaisemmin. Erityisesti nousee esiin roskat ja epäsiisteys, pyörävarkaudet, äänekäs juhliminen yksityisasunnoissa, uhkaava tai väkivaltainen käytös julkisilla paikoilla ja erilaiset merkit huumausaineiden käytöstä.

Monet ovat korona-aikana keskeyttäneet harrastuksia ja viettäneet aikaa pääosin kotona. Sosiaalinen elämä on kaventunut valtaosalla vastaajista. Toisaalta yli 40 prosenttia kertoo, että ovat pyrkineet jatkamaan elämää mahdollisimman normaalisti rajoitteista huolimatta. Yli puolet kokee, että rajoitukset ovat aiheuttaneet huomattavaa stressiä ainakin jossain määrin. Noin 15 prosenttia vastaajista ilmoittaa alkoholin käytön lisääntyneen jonkin verran. Kasvaneesta kaltoinkohtelusta tai väkivallasta perheessä ilmoittaa vain pieni osa. Noin 90 prosenttia vastaajista ilmoittaa, ettei kaltoinkohtelun ongelma koske heitä millään tavalla.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tampereen kaupungin turvallisuuskyselyn alustavat tulokset merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden riskienhallinta- ja turvallisuusjohtaja Jouni Perttulalle. Hän oli asiantuntijana läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Anne-Mari Jussila liittyi kokoukseen.

Tiedoksi

Reija Linnamaa, Jouni Perttula

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)