§ 115 Kloorin hankinta Ruskon vedenpuhdistuslaitokselle

Lataa  Kuuntele 

TRE:6320/02.07.01/2021

Päätöspäivämäärä

21.9.2021

Päätöksen tekijä

Toimitusjohtaja, Tampereen Vesi

Valmistelijan yhteystiedot

Tuotantojohtaja Riitta Kettunen, puh. 040 145 0588, etunimi.sukunimi@tampere.fi; Prosessi-insinööri Jaska Lähde, puh. 040 148 7156, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Toimitusjohtaja Petri Jokela, puh. 040 556 0604, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen Vesi liikelaitos valmistaa talousvettä järvivedestä Ruskon vedenpuhdistuslaitoksella. Kun vesilähteenä käytetään järvi- tai jokivettä, talousvesi on desinfioitava jatkuvalla desinfioinnilla Valviran ohjeistuksen mukaisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa veden kloorausta, jonka avulla varmistetaan myös desinfiointiaineen jäännös ja veden hyvä hygieeninen laatu vedenjakeluverkostossa. Ruskon vedenpuhdistuslaitoksella käytetään klooraukseen kloorikaasua noin 13 000 kg vuosittain. Kloorikaasun määrä riippuu laitoksella tuotetusta vesimäärästä ja voi siten vaihdella.

Kloorikaasun luotettava ja keskeytymätön toimitus on kriittinen toiminto Tampereen Veden vedentuotannon kannalta, kun talousveden desinfioinnin tulee olla jatkuvaa ja vedenjakelun keskeytymätöntä. Kloorikaasun toimituksessa ei saa olla katkoksia eikä kaasun tai sen toimituksen osalta voida tehdä kokeiluja. Toisaalta kloorikaasua ei voida varastoida Ruskon laitoksella turvallisuussyistä kuin rajallinen määrä TUKES:n luvan mukaisesti.

Talousvesikäyttöön soveltuvaa kloorikaasua ei valmisteta Suomessa. Tampereen Vesi käyttää kaasun hankinnassa suomalaista toimittajaa, joka huolehtii mm. laadunvarmistuksesta, pakkauksesta, kuljetussopimuksista, välivarastoinnista, vienti- ja tuontiselvityksestä ym. muodollisuuksista, asiapapereista, toimitusvarmuudesta ja riskienhallinnasta. Näin pyritään varmistamaan, että desinfiointiin tarvittavaa kemikaalia on jatkuvasti saatavissa ja hinnanmuutokset hallittuja myös poikkeusolosuhteissa.

Tampereen Vesi teki keväällä 2021 markkinakartoituksen suomalaisille kemikaalitoimittajille kloorikaasun toimittamisesta. Kaasun toimittamisesta oltiin yhteydessä viiteen yritykseen, jotka toimittavat vedenkäsittelykemikaaleja vedentuotantolaitoksille ja jotka on todettu luotettaviksi. Viidestä yrityksestä vain yksi eli Tampereen Veden pitkäaikainen yhteistyötaho Oy Linde Gas Ab:n (ent. AGA) ilmoitti, että he toimittavat kloorikaasua Suomeen. Muilta saatiin kielteinen vastaus. Lisäksi oltiin yhteydessä muutamaan ulkomaiseen kemikaalitoimittajaan/valmistajaan, mutta sitä kautta ei ilmennyt muita soveltuvia kloorikaasun toimittajia.

Edellä mainitusta syystä Tampereen Vesi pyysi Oy Linde Gas Ab:ltä tarjouksen kloorikaasun toimittamisesta rajoitetuin ehdoin Ruskon Vesilaitokselle sähköpostilla 15.7.2021. Kyseessä oli erityisalojen hankintalain kynnysarvot alittava hankinta. Hankinnan perusteena oli ainoa tilanteeseen soveltuva ratkaisu ja toimitusvarmuus. Tampereen Vesi on todennut ko. toimittajan luotettavaksi ja toimituskykyiseksi suorittamaan kyseinen hankinta.

Määräaikaan 16.8.2021 klo 24:00 mennessä ei saatu yhtään tarjousta Keski-Euroopan lomakaudesta johtuen. Tästä syystä tarjousaikaa jatkettiin 8.9.2021 asti. Oy Linde Gas Ab (Y-tunnus 0100346-5) jätti uuteen määräaikaan mennessä tarjouksen kloorikaasun toimittamisesta (M51-21-1043, 6.9.2021). Kloorikaasun, kaasutynnyrien ja kuljetusten hinnat vuodelle 2021 olivat seuraavat:

·       Kloori, Cl2 (99,8%), 1550,00 €/1000 kg

·       Kaasutynnyrin vuokra, 1000 kg (Cl2) yksikkö (tynnyri), 2750,00 €/vuosi/yksikkö

·       Toimitusmaksu 125,24 €/yksikkö

·       ADR-maksu 20,40 €/toimitus

·       Hintojen tarkistus suoritetaan vuosittain hintaneuvotteluissa.

Oy Linde Gas Ab:n tarjous oli hyväksyttävissä. Hankinnan kokonaishinta on noin 120 000 euroa (alv 0 %) neljän vuoden mukaan arvioituna.

Päätösehdotus perusteluineen tulee julkiseksi vasta päätöksen teon jälkeen ja asiakirjat ovat liikesalaisuuksia lukuun ottamatta julkisia sopimuksen tekemisen jälkeen sekä asianosaisjulkisia hankintapäätöksen jälkeen. Tilaus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän jälkeen päätöksen tiedoksisaannista edellytyksellä, että hankintapäätös on saanut lainvoiman. 

 

Päätös

Tampereen Vesi Liikelaitos hankkii kloorikaasua Ruskon vedenpuhdistuslaitoksella Oy Linde Gas Ab:ltä tarjouksen M51-21-1043, 6.9.2021 mukaisin hinnoin. Hankinta tehdään toistaiseksi voimassa olevana. Hankinnan kokonaishinta neljän vuoden mukaan arvioituna on noin 120 000 euroa. Hinnat ovat verottomia ja niihin lisätään voimassa oleva arvonlisävero.

Hankintapäätös sitoo Tampereen Vesi Liikelaitosta vasta, kun sopimus on tehty. Tilaukset tehdään sopimuskaudella tarpeen mukaan.

 

Allekirjoitus

Toimitusjohtaja Petri Jokela