TRE:6633/00.01.05/2021
Tampereen nykyinen arkkitehtuuriohjelma on laadittu v. 2008 ja sen uudistaminen on tullut ajankohtaiseksi samalla kun valtakunnallista arkkitehtuuripolitiikkaa Apolia uudistetaan opetus- ja kulttuuri- sekä ympäristöministeriön yhteistyössä tekemällä valmistelulla. Valtakunnallinen Apoli sisältää arkkitehtuuria, rakennustaidetta ja ympäristön laatua koskevan vision, eri näkökulmat sekä toimenpiteitä. Vaikuttavuuden ja toteutettavuuden lisäämiseksi kaupungit halutaan kytkeä mukaan ohjelman toteutukseen.
Myös Tampereen nykyinen arkkitehtuuriohjelma käsittää vision, osakokonaisuudet sekä toimenpiteet, joista osa on toteutunut vakiintuneeksi toiminta- ja menettelytavaksi. Toimintaympäristö on kuitenkin yli vuosikymmenessä muuttunut ja arkkitehtuurin tehtäväkenttään on tullut ratkaistavaksi entistä voimakkaammin laaja-alaisen kestävyyden teemat ja huomioonotettavaksi monitahoiset yhteiskuntaan vaikuttavat muutosvoimat. Muutoksen nopeutuminen haastaa tunnistamaan uusimmat arkkitehtuurin keinot vaikuttaa niihin. Yhteistyön merkitys on entisestään korostunut monimutkaistuvassa tehtävänasettelussa ja inklusiivisen vuoropuhelun tarve kaikkia kuullen on korostunut.
Kaupungin johtoryhmä päätti 1.6.2021, että kaupunkiympäristön suunnittelun palveluryhmä vastaa ohjelman valmistelusta ja valmisteluun asetetaan ohjausryhmä. Sen tulee tehdä esitys kaupungin arkkitehtuuriohjelman periaatteista ja käytännön toteuttamistoimenpiteistä. Monipuolisen näkökulman ja vaikuttavuuden aikaansaamiseksi ohjausryhmään nimetään kaupunkiympäristön, sivistyspalveluiden, kiinteistöt- tilat ja asuntopolitiikka palveluryhmän, taidemuseon ja maakuntamuseon edustajat sekä rakennus- ja suunnittelualan toimijoiden, yliopiston ja järjestöjen edustajat. Ohjelma hyväksytään sen valmistuttua kaupunginhallituksessa. Ohjausryhmä voi organisoida työn tarkoituksenmukaisiin ohjelman rakenteen mukaisiin teematyöryhmiin ja käyttää työssään asiantuntijoita. Vuorovaikutus alan toimijoiden ja muiden sidosryhmien sekä kaupunkilaisten kanssa tulee sisältyä prosessiin. Tavoitteena on, että ohjelmaluonnos valmistuu vuoden 2022 alussa.
Tampereen kaupungin hallintosäännön 34§:n mukaan pormestari päättää luottamushenkilötyöryhmien, sidosryhmien edustajia sisältävien työryhmien ja muiden tarpeelliseksi katsomiensa työryhmien nimeämisestä
Arkkitehtuuriohjelman laatimista ja sen valmistelua varten asetetaan ohjausryhmä, johon nimetään apulaispormestari Aleksi Jäntti, apulaispormestari Matti Helimo, museonjohtaja Taina Myllyharju, johtaja Mikko Nurminen, hankepäällikkö Jarmo Viljakka, rakennusvalvontapäällikkö Leena Jaskanen, asemakaavapäällikkö Elina Karppinen, kulttuuriympäristöyksikön päällikkö Anna Lyyra-Seppänen.
Puheenjohtajana toimii apulaispormestari Aleksi Jäntti ja sihteerinä yhdyskuntasuunnittelupäällikkö Hanna Montonen.
Ohjausryhmään kutsutaan Tampereen seudun arkkitehtien Tam-SAFA:n edustaja Janne Ekman, Pirkanmaan Rakentajat PIRA ry:n edustaja Mika Suihko, kaupunkikuvatoimikunnan edustaja Anne Liimola sekä Tampereen yliopiston edustaja Iida Kalakoski.
Ohjausryhmän tulee kuulla kiinteistö- ja rakennusalan toimijoita, kaupunkilaisia ja eri sidosryhmiä arkkitehtuuriohjelmasta sekä tehdä esitys ohjelman periaatteista ja käytännön toteuttamistoimenpiteistä. Työryhmä voi käyttää apunaan tarvitsemiaan asiantuntijoita. Mukaan kutsuttaville järjestöjen ja yliopiston asiantuntijajäsenille maksetaan kokouspalkkiona 180 euroa Tampereen kaupungin hallintosäännön mukaisesti (liite 1, 3 §, Luottamushenkilöiden palkkio ja korvaukset). Kokouspalkkioiden kustannukset maksetaan asemakaavoituksen kustannuspaikalta 111 397.