§ 44 Poikkeamishakemus kiinteistölle Nauhatehtaanraitti 25, Lamminpää, jätevesipumppaamon rakentaminen

Lataa  Kuuntele 

TRE:6174/10.03.01/2021

Päätöspäivämäärä

1.11.2021

Päätöksen tekijä

Asemakaavapäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Toimistoarkkitehti Merja Kinos, puh. 040 481 2571, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintoassistentti Vertti Sahala, puh. 040 737 8042, etunimi.sukunimi@tampere.fi      

Päätöksen perustelut

Poikkeamispäätös MRL 171 §:n nojalla MRL 58 § 2 momentin säädöksestä, jonka mukaan asemakaava-alueelle ei saa sijoittaa toimintoja, jotka aiheuttavat haittaa kaavassa osoitetulle muiden alueiden käytölle.

Rakennetaan korttelin 2077 tontteja palveleva jätevesipumppaamo. 

HAKIJA ON ANTANUT ERITYISET SYYT POIKKEAMISELLE

”Rakennetaan korttelin 2077 (asemakaavan mukaisia) tontteja 20, 21 ja 22 palveleva jätevesipumppaamo uuden asemakaavan tontille 22.

Sijoitetaan jätevesipumppaamo asemakaavassa merkitylle sl-6 alueelle:

Lähialueen maanpinnan muodot ohjaavat korttelin viettoviemäreiden laskusuunnaksi muodostettavan tontin 22 itäkulman. Viettoviemäriä ei saada korkomaailman vuoksi tuotua esitettyä sijaintia pidemmälle tontin puolella. Jätevesipumppaamon esitetty sijainti on keskeinen kortteleihin nähden ja paineviemäri saadaan vietyä pumppaamolta optimaalisesti kohti Jussinkujaa, jossa se liittyy Vesilaitoksen verkkoon. Pumppaamon sijoitus sl-6 alueelle on viereisen ajoväylän ylläpidon, esimerkiksi lumenaurauksen aiheuttaman törmäysvaaran kannalta turvallinen vaihtoehto.

Jätevesipumppaamon sijoittamisen yhteydessä huolehditaan, että olemassa olevaa puustoa ei vahingoiteta pumppaamon asentamisen tai huollon yhteydessä. Pumppaamon ympäristöä täydennetään korkeaksi kasvavin puuistutuksin niin, että liito-oravan elinympäristö ja kulkureitit turvataan. Jätevesipumppaamo suojataan pensasistutuksin ympäröiviltä kulkureiteiltä.”

KUULEMINEN

Naapurit on kuultu hakijan toimesta. Naapureilla ei ollut huomautettavaa hankkeesta.

POIKKEAMINEN

Kiinteistö on asemakaavassa osoitettu asuinkerrostalojen korttelialueeksi. Rakennuspaikka on osoitettu istutettavaksi alueen osaksi. Siitä poiketen kiinteistölle rakennetaan jätevesipumppaamo.

Poikkeaminen voidaan erityisestä syystä myöntää, mikäli se ei MRL 171 § mukaisesti

1) aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle;

2) vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista;

3) vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista; tai

4) johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

ASEMAKAAVOITUS

Rakennuspaikka rajautuu pohjoisessa ja idässä Paasikiventiehen, etelässä teollisuusrakennuksen tonttiin sekä lännessä toistaiseksi rakentamattomaan asuinkerrostalotonttiin.

Asemakaavassa kiinteistö on asuinkerrostalojen korttelialuetta ja se on osoitettu istutettavaksi alueen osaksi sekä alueen osaksi, jolla liito-oravan elinolosuhteiden ja kulkureittien turvaamiseksi tulee säilyttää ja istuttaa lajiltaan liito-oravalle suotuisaa puustoa. Olemassa olevia puita ei tulla kaatamaan. Pumppaamon etelä- ja itäpuolelle ollaan istuttamassa pensasistutuksia. Pohjois- ja itäpuolelle on suunniteltu istutettavaksi puita liito-oravan kulkureiteiksi. Liito-oravan kulureittiä vahvistetaan kaavamääräyksen periaatteiden mukaisesti. Pumppaamon rakentaminen ei vaikeuta naapuritontin käyttöä, ei aiheuta puuston kaatamista, ei estä täydennysistutusten tekoa eikä vaikeuta suunniteltujen kevyen liikenteen yhteyksien käyttöä tai ylläpitoa.

Viemärit tuodaan pumppaamolle eteläpuolella sijaitsevan ajoyhteyttä ja kunnallistekniikkaa palvelevan alueen suunnalta. Pumppaamon halkaisija on 1,4 metriä. Pumppaamon asennusta varten tarvitaan tilapäinen kaivanto pumppaamon ympärille, halkaisija n. 4,4 metriä. Maan pinnalle näkyviin jää pumppaamon pieni yläosa, joten sen vaikutus istutettavaan alueen osaan jää vähäiseksi. Pumppaamo maisemoidaan pyörätien suunnasta pensasistutuksin ja länsipuolelta meluaidalla. Pumppaamo on maanpäälisiltä osiltaan varsin pieni eikä se siten johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Rakennushankkeella ei ole haitallisia vaikutuksia rakennettuun ympäristöön.

Asemakaavayksikkö toteaa, että poikkeaminen asemakaavan käyttötarkoituksesta ja istutettavasta alueen osasta ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle eikä vaikeuta luonnon tai rakennetun ympäristön arvojen säilyttämistä koskevien tavoitteiden saavuttamista tai johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Poikkeamisluvan myöntämisellä ei ole merkittäviä vaikutuksia yritystalouteen.

LIITTEET:

Sijaintikartta: Kartassa on esitetty rakennuspaikan sijainti ja poikkeuslupatilanne. Rakennuspaikka rajautuu pohjoisessa ja idässä Paasikiventiehen, etelässä teollisuusrakennuksen tonttiin sekä lännessä toistaiseksi rakentamattomaan asuinkerrostalotonttiin. Lähialueelle on aiemmin haettu kaksi poikkeamislupaa, jotka on hyväksytty.

Asemakaava: Rakennuspaikka sijoittuu asuinkerrostalojen korttelialueelle. Paikalle on osoitettu istutettava alueen osa sekä alueen osa, jolla liito-oravan elinolosuhteiden ja kulkureittien turvaamiseksi tulee säilyttää ja istuttaa lajiltaan liito-oravalle suotuisaa puustoa.

Jätevesipumppaamo: Pumppaamo sijoittuu kiinteistön eteläosaan, noin 3 metriä kevyen liikenteen väylästä ja noin 7,5 metriä kiinteistön itärajasta.

Poikkeamislupahakemus: Liitteessä on kerrottu hankkeen, rakennuspaikan ja hakija tiedot. Poikkeamislupahakemus on salassa pidettävä Tietosuojalain 29 §:n perusteella (henkilötunnus).

 

Päätös

Myönnetään määräalalle kiinteistöstä 837-601-3-70-M503 lupa saada poiketa asemakaavan käyttötarkoituksesta ja istutettavasta alueen osasta jätevesipumppaamon rakentamiseksi hakemuksen liitteenä olevien suunnitelmien periaatteiden mukaisesti Lamminpään kaupunginosassa, osoitteessa Nauhatehtaanraitti 25 sillä ehdolla,

että tehdään täydennysistutuksia ja olemassa olevien puiden suojausta, suojaus ulotetaan myös säilytettävien puiden juuristoalueelle, 

että täydennysistutuksiin sisällytetään myös nopeakasvuisia ja korkeaksi kasvavia puulajeja,

että mikäli säilytettäväksi tarkoitettua puustoa suojaustoimista huolimatta vaurioituu, vaurioitunut puusto korvataan luvan hakijan toimesta,

että säilytettävien puiden tyvellä tai juuristoalueella ei säilytetä esimerkiksi maa-ainesta, rakennusmateriaaleja, työkoneita tai muita vastaavia.  Suojattava puusto rajataan työmaa-alueen ulkopuolelle esimerkiksi aidoin, ja

että tarkennettu istutussuunnitelma esitetään korttelin 2077 tontin 22 rakennusluvan yhteydessä, kuten hakemuksen liitteessä asemapiirros (päivätty 30.8.2021) on esitetty.

Lupa on voimassa kaksi (2) vuotta siitä, kun tämä päätös on saanut lainvoiman. Päätöstä vastaavaa rakennuslupaa on haettava luvan voimassaoloaikana.

 

Lausunnot

Ympäristönsuojelu:

”Poikkeaminen on mahdollista hakemuksen liitteenä toimitetun asemapiirroksen (päivätty 30.8.2021) periaatteiden mukaisesti. Poikkeaminen edellyttää täydennysistutusten toteutusta ja olemassa olevien puiden suojausta. Suojaus on ulotettava myös säilytettävien puiden juuristoalueelle. Täydennysistutuksiin on sisällytettävä myös nopeakasvuisia ja korkeaksi kasvavia puulajeja. Täydennysistutuksia ei siis tule toteuttaa täysin esimerkiksi tammella. 

Mikäli säilytettäväksi tarkoitettua puustoa suojaustoimista huolimatta vaurioituu, on vaurioitunut puusto korvattava luvan hakijan toimesta. Säilytettävien puiden tyvellä tai juuristoalueella ei tule säilyttää esimerkiksi maa-ainesta, rakennusmateriaaleja, työkoneita tai muita vastaavia.  Suojattava puusto on syytä rajata työmaa-alueen ulkopuolelle esimerkiksi aidoin.

Tarkennettu istutussuunnitelma on esitettävä korttelin 2077 tontin 22 rakennusluvan yhteydessä, kuten hakemuksen liitteessä asemapiirros (päivätty 30.8.2021) on esitetty.”

 

Allekirjoitus

Asemakaavapäällikkö Elina Karppinen