§ 43 Poikkeamishakemus tontille Äijänahteentie 43, Lamminpää, käyttötarkoituksen muutos

Lataa  Kuuntele 

TRE:6992/10.03.01/2021

Päätöspäivämäärä

1.11.2021

Päätöksen tekijä

Asemakaavapäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Toimistoarkkitehti Merja Kinos, puh. 040 481 2571, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintoassistentti Vertti Sahala, puh. 040 737 8042, etunimi.sukunimi@tampere.fi     

Päätöksen perustelut

Poikkeamispäätös MRL 171 §:n nojalla MRL 58 § 1 momentin säännöksestä, jonka mukaan rakennusta ei saa rakentaa vastoin asemakaavaa.

Asuinrakennus muutetaan terveydenhuoltoalan yrityksen ja ammatillisen perhekodin käyttötarkoitusta vastaavaksi vuosien 2021-2023 aikana. 

HAKIJA ON ANTANUT ERITYISET SYYT POIKKEAMISELLE

”Poikkeaminen käyttötarkoituksesta: Haemme omakotitalomme käyttötarkoitukseen muutosta ammatilliseksi perhekodiksi, jotta voimme harjoittaa ammattejamme kotona yksityisyrittäjinä. Tampereen kaupungin asiakasohjaus Luotsiin tekemämme tiedustelun mukaan alueella on suuri tarve tämänkaltaisille pienille, kodinomaisille lastensuojelun yksiköille, jotka sijoittuvat perhehoidon ja laitoshoidon väliin.”

KUULEMINEN

Naapurit on kuultu hakijan toimesta. Naapureilla ei ollut huomautettavaa hankkeesta.

POIKKEAMINEN

Asemakaavassa tontin pääkäyttötarkoitus on erillispientalojen korttelialue. Siitä poiketen asuinrakennus muutetaan terveydenhuoltoalan yrityksen ja ammatillisen perhekodin käyttötarkoitusta vastaavaksi.

Poikkeaminen voidaan erityisestä syystä myöntää, mikäli se ei MRL 171 § mukaisesti

1) aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle;

2) vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista;

3) vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista; tai

4) johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

ASEMAKAAVOITUS

Omakotialueella sijaitseva tontti rajautuu pohjoisessa ja etelässä pientalotontteihin, idässä Äijänahteentiehen ja lännessä rakentamattomaan maarekisterikiinteistöön.

Muutoksenalainen rakennus toimii nyt sekä muutoksen jälkeen hakijan perheen kotina. Perhekotitoiminta tarkoittaa n. 2-3 lapsen sijoittamista perheen kotiin vaihteleviksi ajanjaksoiksi. Kyseessä on pienimuotoinen ja tavanomaista asumista vastaava toiminta. 

Asuinrakennusta ei tulla laajentamaan vaan käyttötarkoituksen muutos edellyttää muutoksia ainoastaan sisätiloissa. 

Ottaen huomioon toiminnan pienimittakaavaisuus ja se, että muutokset tapahtuvat sisätiloissa sekä se, että naapurit eivät vastusta hanketta, poikkeaminen käyttötarkoituksesta on puollettavissa.

Asemakaavayksikkö toteaa, että poikkeaminen asemakaavan käyttötarkoituksesta ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle eikä vaikeuta luonnon tai rakennetun ympäristön arvojen säilyttämistä koskevien tavoitteiden saavuttamista tai johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Poikkeamisluvan myöntämisellä ei ole merkittäviä vaikutuksia yritystalouteen.

LIITTEET:

Sijaintikartta: Kartassa on esitetty rakennuspaikan sijainti ja poikkeuslupatilanne. Tontti rajautuu pohjoisessa ja etelässä pientalotontteihin, idässä Äijänahteentiehen ja lännessä rakentamattomaan maarekisterikiinteistöön. Lähialueelle on aiemmin haettu kaksi poikkeamislupaa, joista toinen on hyväksytyy ja toinen hylätty.

Asemakaava: Tontin pääkäyttötarkoitus on erillispientalojen korttelialue. Tonttitehokkuus e= 0,25. Rakennusoikeus on 212 k-m2.  Suurin sallittu kerrosluku on ½ I. 

Asemapiirustus: Asuinrakennus sijaitsee tontin itäosassa, Äijänahteentien varressa. Kerrosalaa on käytetty 198 m2.

Pohjapiirustus: Kuvassa on esitetty muutoksenalaiset tilat.

Poikkeamislupahakemus: Liitteessä on kerrottu hankkeen, rakennuspaikan ja hakija tiedot. Poikkeamislupahakemus on salassa pidettävä Tietosuojalain 29 §:n perusteella (henkilötunnus).

 

Päätös

Myönnetään tontille 837-225-2082-3 lupa saada poiketa asemakaavan käyttötarkoituksesta asuinrakennuksen muuttamiseksi terveydenhuoltoalan yrityksen ja ammatillisen perhekodin käyttötarkoitusta vastaavaksi hakemuksen liitteenä olevien suunnitelmien periaatteiden mukaisesti Lamminpään kaupunginosassa, osoitteessa Äijänahteentie 43.

Lupa on voimassa kaksi (2) vuotta siitä, kun tämä päätös on saanut lainvoiman. Päätöstä vastaavaa rakennuslupaa on haettava luvan voimassaoloaikana.

 

Allekirjoitus

Asemakaavapäällikkö Elina Karppinen