§ 10 Päätös joukkoliikenteen tarkastusmaksua koskevaan oikaisuvaatimukseen

Lataa  Kuuntele 

TRE:7555/02.04.03/2021

Päätöspäivämäärä

3.11.2021

Päätöksen tekijä

Katupäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Vastaava matkalippujen tarkastaja Marjo Äijö, puh. 041 730 5505, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Katuinsinööri Kari Kannisto, puh. 050 329 5271, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Oikaisuvaatimuksen tekijä on vaatinut oikaisua tarkastajan 1.11.2021 klo 09.36 tekemään päätökseen, koskien tarkastusmaksua 72000002133.

Oikaisuvaatimuksen tekijä on pyytänyt maksuun oikaisua, vedoten siihen, että hän ei ole tiennyt, että myös matkakortille ladattu kausilippu tulee näyttää aina lukijalle sisälle tultaessa. Oikaisuvaatimuksen tekijä oli ladannut kortilleen lipun koko vuodelle ja ollut siinä ymmärryksessä, että kuten Helsingissä, ei lippua tarvitse joka kerta näyttää, kun tulee ratikkaan sisälle.

Matkustaja on velvollinen tarkastajan vaatimuksesta esittämään matkalippunsa. Jos matkustaja ei esitä asianmukaista matkalippua, hän on matkalipun hinnan lisäksi velvollinen suorittamaan tarkastajan määräämän tarkastusmaksun.

Tarkastusmaksu jätetään määräämättä matkustajalle asianmukaisen matkalipun puuttumisen johdosta, jos ilmenee, että lipun puuttuminen on johtunut matkustajan ikä, kehitystaso, terveydentila, mielentila tai muu näihin rinnastettava erityinen seikka huomioon ottaen anteeksi annettavasta huomaamattomuudesta, ajattelemattomuudesta tai tietämättömyydestä taikka jos tarkastusmaksun määräämistä muusta syystä on pidettävä ilmeisen kohtuuttomana tai perusteettomana.

Asiassa on sinänsä riidatonta, että tarkastushetkellä asiakas ei ole aktivoinut korttia Tampereen seudun joukkoliikenteen sääntöjen mukaisesti. Asiakas on kuitenkin ollut siinä ymmärryksessä, että lippua ei tule näyttää, vedoten yhtenäiseen toimintaan tarkastuksissa. Asiassa esitetyn selvityksen perusteella voidaan katsoa, että asianmukaisen lipun puuttuminen on johtunut anteeksi annettavasta tietämättömyydestä. Tarkastusmaksun määräämistä voidaan pitää kohtuuttomana myös puutteellisen tiedottamisen vuoksi.

 

Sovelletut säännökset:

Laki joukkoliikenteen tarkastusmaksusta 1 § 1 momentti, 8 § ja 10 §.

 

Toimivalta:

Katupäällikkö käsittelee joukkoliikenteen tarkastusmaksuja koskevat oikaisuvaatimukset (Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta, 11.8.2021 § 60).

Päätös

Oikaisuvaatimus hyväksytään ja tarkastusmaksun määräämistä koskeva päätös kumotaan.

Henkilötietoja sisältävä teksti

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Allekirjoitus

Katupäällikön 1. varahenkilö, katuinsinööri Kari Kannisto