Perustelut
Olga Haapa-ahon ja Juhana Suoniemen valtuustokysely
Tampereen asunnottomuustilanne on lähtenyt kasvuun pitkäaikaisasunnottomien määrässä. Vaikka asunnottomuus vähenee koko maassa pitkäaikaisasunnottomia oli tilastojen mukaan vuonna 2020 yli kaksi kertaa edellisvuotta enemmän. Asunnottomuus on monimutkainen ongelma, jonka vähentämiseen tarvitaan monipuolisia tukipalveluja. Usein samoille henkilöille on kasaantunut myös päihdeongelmia tai muita sosiaalisia haasteita. Asunto ensin -malli on johtava asunnottomuuden torjunnan malli, jonka mukaan asunto ja olennaiset tukitoimet tulee varmistaa asunnottomille henkilöille ensin. Käytännössä siis henkilöltä ei vaadita muiden ongelmien ratkaisemista, vaan ensisijaisesti panostetaan asunnon varmistamiseen tarvittavien tukipalvelujen tukemana.
Asunnottomat ovat pääasiassa hyvin pienituloisia henkilöitä, joille pienikin ylimääräinen kustannus voi olla ylitsepääsemätön. Tällä hetkellä Tampereen asumispäivystys sijaitsee Hervannassa, jonne monen täytyy kulkea joukkoliikenteellä. Päihtyneiden päivätoimintakeskukset sijaitsevat Viinikan ja Nekalan alueella, jonne pääsee kunnosta riippuen joko kävellen tai joukkoliikenteellä. Merkittävä osa asunnottomista viettää päivisin aikaa keskustan alueella. Palveluja ei kuitenkaan ole saatavilla keskustassa.
Kysymme:
a. Miten kaupunki varmistaa asunnon ennen vaatimusta muiden sosiaalisten ongelmien, kuten päihdeongelmien, ratkaisemisesta Asunto ensin -periaatteen mukaisesti?
b. Miten kaupunki varmistaa asunnottomien palvelujen saavutettavuuden niitä tarvitseville?
c. Miten kaupunki varmistaa, että myös päihdeongelmaiset asunnottomat saavat riittävät tukipalvelut?
Apulaispormestari Johanna Loukaskorven vastaus Olga Haapa-ahon ja Juhana Suoniemen valtuustokyselyyn annetaan kyselytunnilla 25.10.2021.
Päätös
Kysely siirtyi vastattavaksi seuraavalle kyselytunnille.