§ 237 Vahingonkorvausvaatimus autovahingosta Pakkahuoneen aukiolla

Lataa  Kuuntele 

TRE:6549/03.07.01/2021

Päätöspäivämäärä

7.11.2021

Päätöksen tekijä

Rakennuttamisjohtaja, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Hallintosuunnittelija Patrick Hanska, puh. 041 730 4437, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen, puh. 040 506 8600, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen kaupungilta on anottu vahingonkorvausta Pakkahuoneen aukiolla 19.9.2021 kello 17.30-17.40 sattuneesta ajoneuvovahingosta. Ajoneuvosta vaurioitui rengas. 

Asianosaisen korvausvaatimus on 140,00 euroa käsittäen uuden renkaan asennuksen ja bensakulut laina-autoon. Vahinko syntyi asianosaisen mukaan renkaan osuessa irtonaiseen pihakiveen. 

Urakoitsijan selvityksen mukaan kohteessa on ollut tietyöstä varoittava liikennemerkki.  

Paikka, missä vahinko tapahtui, on Tampereen kaupungin kunnossapitovastuulla, mutta kiinteistöjen puhtaanapitovelvollisuuden alainen. Esine, joka tiellä oli, on kuitenkin kolmannen osapuolen tielle siirtämä. 

Tieliikennelain mukaan vaaran ja vahingon välttämiseksi tienkäyttäjän on noudatettava liikennesääntöjä sekä olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta.  Ajoneuvon nopeus ja etäisyys toiseen tienkäyttäjään on sovitettava sellaiseksi kuin liikenneturvallisuus edellyttää huomioon ottaen tien kunto, sää, keli, näkyvyys, ajoneuvon kuormitus ja kuorman laatu sekä muut olosuhteet. Ajoneuvo on kyettävä hallitsemaan kaikissa liikennetilanteissa. Ajoneuvo on voitava pysäyttää edessä olevan tien näkyvällä osalla ja kaikissa ennakoitavissa tilanteissa. 

Vahingonkorvauslain mukaan, joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen. Jos kyseessä on tapaturma, aiheutunut vahinko jää vahingonkärsijän maksettavaksi. 

Edellä kerrotun perusteella katsotaan, että kyseessä ei ole ollut kaupungin tahallisuudesta tai huolimattomuudesta aiheutunut vahinko, joka synnyttäisi vahingonkorvauslain mukaisen tuottamuksen. Asiasta ei käy millään tavalla ilmi se, että kyseinen esine olisi jollain tavalla Tampereen kaupungin toimesta jäänyt tielle. Näillä perusteilla katsotaan, että vahingonkorvausvaatimus tulee hylätä perusteettomana.

 

Sovelletut säännökset:

Tieliikennelaki (729/2018) 3 ja 5 §.

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §.

 

Toimivalta:

Rakennuttamisjohtaja päättää alle 50.000 euron vahingonkorvausten myöntämisestä (Hallintosääntö 37 §, kappale kaksi, kohta 10 sekä Kaupunkiympäristön palvelualueen toimintasääntö 16.9.2021 § 96).

Päätös

Korvausvaatimus hylätään.

Henkilötietoja sisältävä teksti

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Allekirjoitus

Rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen