§ 46 Poikkeamishakemus tontille Tikkutehtaanrinne 5, VIII (Särkänniemi), autopaikkamääräyksestä poikkeaminen

Lataa  Kuuntele 

TRE:6173/10.03.01/2021

Päätöspäivämäärä

8.11.2021

Päätöksen tekijä

Asemakaavapäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Toimistoarkkitehti Merja Kinos, puh. 040 481 2571, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintoassistentti Vertti Sahala, puh. 040 737 8042, etunimi.sukunimi@tampere.fi     

Päätöksen perustelut

Poikkeamispäätös MRL 171 §:n nojalla MRL 58 § 1 momentin säännöksestä, jonka mukaan rakennusta ei saa rakentaa vastoin asemakaavaa.

Tontille rakennettavalle asuinkerrostalolle osoitetaan autopaikkoja Tampereen kaupungin pysäköintipolitiikan mukaisesti vähemmän kuin asemakaava edellyttää.

HAKIJA ON ANTANUT ERITYISET SYYT POIKKEAMISELLE

”Rakennetaan 6 kerroksinen asuinkerrostalorakennus oheisrakennelmineen. Kohteessa on kyse ARA vuokratuotannosta (Valtion korkotukikohde), lyhyen korkotuen vuokra-asuntokohde (ARA10v).

Autopaikat: Kaavassa merkitty: "125 asuin- ja liiketilan kerrosalaneliömetriä kohden tulee osoittaa yksi autopaikka."

Kaavassa laskennallinen autopaikkavaatimus: 2077,5 :125 = 17 Autopaikkaa (16,62)

Toteutetaan 12 AP vuokrattuna Tontille 808-3 rakennettavaan paikoitustilaan.Tampereen pysäköintipolitiikan linjaukset, pysäköinti osana kaupunkikehitystä "Asemakaavojen autopaikkojen mitoitusnormi keskustassa, alue/alakeskuksissa ja tehokkaan joukkoliikenteen alueilla sekä muilla alueilla" 

Taulukko 2 Kohdan "Kaupungin oma vuokratuotanto ja ARA vuokratuotanto (Valtion korkotukikohde) sekä senioriasuminen" : 1 AP / 180 ke-m2 mukaisesti.

Laskennallinen autopaikkavaatimus: 2077,5 :180 = 12 Autopaikkaa (11,54)

Sekä 1 LE AP Tontille

Toteutetaan yhteensä 13 Autopaikkaa

Perustelu

Tontin ahtaus ja erityisluonne jyrkkään rinteeseen sijoittuvana lähes sisäpihattomana tonttina ei mahdollista laskennallisen määrän edellyttävää autopaikoituksen järjestämistä tontilla. Julkisen liikenteen läheisyys. Autopaikoituksen toteutusmahdollisuus paikoitukseen varatuilla lähitonteilla. Taloudelliseen toteuttamismahdollisuuteen liittyen, kun kortteliin tuotetaan MAL4-sopimuksen mukaista kohtuuhintaista vuokra-asuntotuotantoa, toimija hakee asemakaavan määrittelemästä pysäköintinormista poikkeamista siten, että pysäköinti toteutettaisiin "Pysäköinti osana kaupunkikehitystä 31.5.2016"

12 kpl autohallipaikkoja lunastetaan Pohjola Rakennus Oy:n rakentamasta pysäköintihallista.”

KUULEMINEN

Naapurit on kuultu kaupungin toimesta. Naapurit on kuultu myös rakennuslupaa varten. Naapureilla ei ollut huomautettavaa hankkeesta.

POIKKEAMINEN

Asemakaavan autopaikkavaatimus on 1 ap/125 k-m2, jonka mukaan tontille tulisi toteuttaa yhteensä 17 autopaikkaa. Siitä poiketen jätetään toteuttamatta yhteensä neljä autopaikkaa.

Poikkeaminen voidaan erityisestä syystä myöntää, mikäli se ei MRL 171 § mukaisesti

1) aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle;

2) vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista;

3) vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista; tai

4) johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

ASEMAKAAVOITUS

Tontti rajautuu koillisessa ja kaakossa asuinkäyttöön muutettavaan tikkutehtaan tonttiin, lounaassa suojaviheralueeseen ja luoteessa Rajaportin puistikkoon.

Opiskelija-asuntokohteissa sekä kaupungin oman ja ARA-vuokratuontanon kohteissa voidaan poikkeamisluvalla mahdollistaa tarvittava autopaikkamäärä pysäköintipolitiikan mukaisella mitoituksella.

Tontille rakennetaan asuinkerrostalo ARA vuokratuotantona (Valtion korkotukikohde). Tampereen kaupungin pysäköintipolitiikan (Yhdyskuntalautakunta 29.1.2019, § 27) mukaan ARA-vuokratuotantokohteessa, joka sijaitsee tehokkaan joukkoliikennevyöhykkeen alueella, alle 3 km keskustasta ja alle 400 m päässä raitiotiepysäkistä, voidaan pysäköintinormina käyttää 1 ap/180 k-m2. Tikkutehtaantinne 5 sijaitsee tehokkaan joukkoliikenteen vyöhykkeellä ja n. 2 km kaupungin keskustasta. Raitiotien 2-vaiheen pysäkki tulee sijaitsemaan n. 170 metrin päässä tontista.

Asemakaavan autopaikkamääräyksen mukaan 125 asuin- ja liiketilan kerrosalaneliömetriä kohden tulee osoittaa yksi autopaikka. Käytettävän kerrosalan mukaan tarvittava autopaikkamäärä on määräyksen mukaan yhteensä 17 kpl. Pysäköintipolitiikan mukaisella mitoituksella tarvittava autopaikkamäärä on 12 kpl. Suunnitelman mukaan tontille toteutetaan yksi liikuntaesteisten autopaikka ja 12 autopaikkaa sijoitetaan läheiseen pysäköintihalliin. Pysäköintipolitiikan mukainen autopaikkavaatimus täyttyy. 

Tikkutehtaanrinne 5 sijaitsee erinomaisten joukkoliikenteen yhteyksien sekä jalankulku- ja pyöräilyreittien äärellä lähellä keskustan palveluita, mikä kannustaa autottomuuteen. Poikkeaminen asemakaavan autopaikkamääräyksestä esitetyllä tavalla ei aiheuta haittaa naapuritonttien tai yleisten alueiden käytölle.

Asemakaavayksikkö toteaa, että poikkeaminen asemakaavan autopaikkamääräyksestä ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle eikä vaikeuta luonnon tai rakennetun ympäristön arvojen säilyttämistä koskevien tavoitteiden saavuttamista tai johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Poikkeamisluvan myöntämisellä ei ole merkittäviä vaikutuksia yritystalouteen.

LIITTEET:

Sijaintikartta: Kartassa on esitetty rakennuspaikan sijainti ja poikkeuslupatilanne. Tontti rajautuu koillisessa ja kaakossa asuinkäyttöön muutettavaan tikkutehtaan tonttiin, lounaassa suojaviheralueeseen ja luoteessa Rajaportin puistikkoon. Lähialueelle on aiemmin haettu kaksi poikkeamislupaa, joista molemmat on hyväksytty.

Asemakaava: Tontin pääkäyttötarkoitus on asuinkerrostalojen korttelialue. 125 asuin- ja liiketilan kerrosalaneliömetriä kohden tulee osoittaa yksi autopaikka.

Asemapiirustus: Tontin käyttöön osoitetaan yhteensä 13 autopaikkaa, 1 kpl pihalle ja 12 kpl läheiseen pysäköintihalliin.

Perusteluja poikkeamiselle

Poikkeamislupahakemus: Liitteessä on kerrottu hankkeen, rakennuspaikan ja hakijan tiedot. 

 

Päätös

Myönnetään tontille 837-108-808-6 lupa saada poiketa asemakaavan autopaikkamääräyksestä asuinkerrostalon rakentamiseksi hakemuksen liitteenä olevien suunnitelmien periaatteiden mukaisesti VIII (Särkänniemi) kaupunginosassa, osoitteessa Tikkutehtaanrinne 5.

Lupa on voimassa kaksi (2) vuotta siitä, kun tämä päätös on saanut lainvoiman. Päätöstä vastaavaa rakennuslupaa on haettava luvan voimassaoloaikana.

 

Allekirjoitus

Asemakaavapäällikkö Elina Karppinen