§ 137 Kiinteistö Oy Tampereen Monitoimiareenalle myönnettävän lainan velkakirjan hyväksyminen

Lataa  Kuuntele 

TRE:7011/02.04.04/2021

Päätöspäivämäärä

2.11.2021

Päätöksen tekijä

Konsernijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolainen, puh. 050 345 1397, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Mia Helin, puh. 040 570 4065, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Kaupunginvaltuusto päätti 16.5.2016 § 81 Tampereen Kansi ja Areena -​hankkeen toteuttajan sekä kaupungin hankeyhtiöön tekemän sijoituksen enimmäismäärän. Kaupunginhallitus hyväksyi 15.5.2017 § 299 areenayhtiön osakassopimuksen,​ kaupungin osakepääomasijoituksen ja antolainan pääperiaatteet ja oikeutti konsernijohtajan päättämään osakassopimuksen liitteiden hyväksymisestä sekä sopimusten,​ sijoitusten ja antolainojen yksityiskohdista sekä allekirjoittamaan kaupungin omistukseen tulevien osakkeiden panttaussitoumuksen. Kaupunginvaltuusto on 17.2.2020 § 23 hyväksynyt yhteensä 3,6 milj euron suuruiset varautumiset hankkeen odottamattomien kustannusten varalle. Tämä esitys on osa tuota varausta ja suuruudeltaan 1,6 milj. euroa. Aiemmin konsernijohtaja on päätöksellään 22.4.2020 § 57 hyväksynyt vuokralaisista johtuviin muutostöihin kohdennetun enintään 2,0 milj. euron lainan velkakirjan.

Areenan rakennustyöt ovat loppusuoralla ja kohde aukeaa tapahtumien käyttöön joulukuun alussa 2021.

KOy Tampereen Monitoimiareenan rahoituksessa 40,​0 milj. euron suuruisella pankkirahoituksella on keskeinen rooli. Sen ehdoista ja siihen liittyvistä erilaisista sitoumuksista sekä sopimuksista on sovittu sitovasti jo vuodenvaihteessa 2017-​2018 perustuen kaupunginhallituksen päätökseen 15.5.2017 ja sen mukaisiin valtuutuksiin. Rahoitusdokumentaatio on laaja paketti velkakirjoineen,​ vakuussopimuksineen,​ velkojien välisine sopimuksineen ja panttaussitoumuksineen. Osana tätä rahoitusdokumentaation kokonaisuutta on alusta saakka ollut Additional Investor Undertaking -​niminen sitoumus,​ jonka kaikki yhtiön osakkaat ovat allekirjoittaneet. Siinä osakkaat ovat sitoutuneet ennalta mainituissa tilanteissa lainaamaan yhtiölle lisää rahaa, jotta kohde saadaan valmiiksi ilman pankkilainoituksen kasvua.

Yhtiö pyytää nyt osakkailta yhteensä 2,2 milj. euron lisälainoitusta, sillä kohteen alkuperäisten sopimusten allekirjoittamisen jälkeen ovat kustannukset hieman kasvaneet, erityisesti yleisen kustannustason nousun vuoksi. Tämän johdosta on syntynyt sitoumuksessa mainittu investointikustannusten ylitystilanne (Cost Overrun Trigger Event). Tuosta summasta kaupungin osuus on 40 prosenttia eli 0,88 milj. euroa.

Lisälainan myöntämiseen on laadittu käytännössä identtinen velkakirja osakkaiden aikaisemmin myöntämien lainojen kanssa. Keskeinen muutos on, että lisälainojen korot ovat kaksinkertaiset alkuperäisiin osakaslainoihin nähden. Velkakirjaluonnos on liitteenä. Velkakirjassa on mainittu pääomana 1,6 milj. euroa, mikä vastaa kaupungin sitoumuksen enimmäismäärää. Tällä hetkellä ei ole tietoa muusta kuin mainitun 0,88 milj. euron tarpeesta.

Päätös

Liitteenä oleva Kiinteistö Oy Tampereen Monitoimiareenalle myönnettävän enintään 1,6 milj. euron suuruisen lainan velkakirja hyväksytään.

Allekirjoitus

Konsernijohtaja Juha Yli-Rajala