§ 121 Lausunto Pirkanmaan liitolle Pirkanmaan maakuntaohjelmasta vuosille 2022-2025

Lataa  Kuuntele 

TRE:7612/00.01.07/2021

Päätöspäivämäärä

4.11.2021

Päätöksen tekijä

Pormestari

Valmistelijan yhteystiedot

Strategiajohtaja Reija Linnamaa, puh. 040 572 9610, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Pormestarin sihteeri Ritva Vakkuri, puh. 0400 780 866, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Pirkanmaan liitto valmistelee uutta maakuntaohjelmaa suuntaamaan maakunnan yhteistä kehittämistyötä ja pyytää palautetta ohjelmaluonnoksesta sen viimeistelyä varten.

Maakuntaohjelmalla linjataan Pirkanmaan aluekehittämistä ja maakunnallista yhteistyötä vuosina 2022-2025. Uuden maakuntaohjelman tavoitteena on tuottaa hyvinvointia ihmisille ja luonnolle välkysti, ehyesti, kestävästi ja saavutettavasti.

Ohjelmaluonnoksessa on esitetty viisi kehittämistehtävää, missiota, jotka ovat: ”Pirkanmaalla tehdään osaamisesta ja tiedosta arvoa”, ”Pirkanmaalla liiketoiminta uudistuu ja kasvaa vastuullisesti”, ”Pirkanmaalla kukaan ei syrjäydy”, ”Pirkanmaalla asutaan ja liikutaan kestävästi” ja ”Pirkanmaa vahvistuu kansainvälisyydestä”. Ohjelmaan sisältyvät myös maakunnan älykkään erikoistumisen strategiavalinnat EU-rahoituksen suuntaamiseksi.

Maakuntaohjelma on etenemässä hyväksyntään Pirkanmaan maakuntavaltuustoon vuoden 2021 marraskuun lopulla.

Palautteen anto tapahtuu internet-kyselynä 7.11.2021 mennesä tai erillisenä kirjallisena lausuntona. Kultakin palautteenantajataholta toivotaan yhtä koottua kyselyvastausta.

Konsernihallinnon strategia- ja kehittämisyksikkö on valmistellut liitteenä olevan lausunnon. Tampereen kaupunki pitää maakuntaohjelmaluonnosta varsin onnistuneena. Keskeisinä muutosehdotuksina esitetään, että maakuntohjelmaa vielä terävöitettäisiin lisäämällä kunnianhimoisuutta ja Pirkanmaan asemointia niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Ohjelmassa esitetyt älykkään erikoistumisen kärjet ovat oikeaan osuvia, mutta ohjelmassa esitettyjen missioiden tuki älykkään erikoistumisen kärkien toteuttamiselle vaatisi selkiyttämistä. 

Hallintosäännön 34 § 2)-kohdan mukaan pormestarin päättää muiden kuin kaupunginhallituksen toimivaltaan kuuluvien merkittävien lausuntojen antamisesta.

Päätös

Pirkanmaan liitolle annetaan liitteenä oleva Tampereen kaupungin lausunto Pirkanmaan maakuntaohjelmasta vuosille 2022-2025.

Allekirjoitus

Anna-Kaisa Ikonen, pormestari