§ 43 Rakennustelineiden pienhankinta Tampereen seudun ammattiopistoon, päätös hankintaoikaisuvaatimukseen ja hankinnan keskeyttäminen

Lataa  Kuuntele 

TRE:5976/02.07.01/2021

Päätöspäivämäärä

25.10.2021

Päätöksen tekijä

Koulutusjohtaja, Kalevan kampus

Valmistelijan yhteystiedot

Koulutuspäällikkö Miika Kesti, puh. 041 7306 778, hankintasuunnittelija Piritta Simonen, puh. 0408687664, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Koulutusjohtaja Regina Blom, puh. 040 8062092, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen seudun ammattiopisto Tredun koulutusjohtaja on 27.9.2021 tehnyt hankintapäätöksen § 41 (TRE:5976/02.07.01/2021) koskien rakennustelineiden hankintaa Tampereen seudun ammattiopiston Kalevan kampuksen, Kangasalan toimipisteen rakennusalalle. Hankintapäätös on lähetetty asianosaisille tiedoksi 27.9.2021. Hankinnan ennakoitu arvo alitti julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista säädetyn lain (1397/2016) 25 §:n mukaisen kansallisen kynnysarvon, jolloin hankintalaki ei tule sovellettavaksi. Kysymyksessä on pienhankinta, joka on kilpailutettu Tampereen kaupungin hankintaohjeen mukaisesti. Hankintamenettelynä oli rajoitettu menettely pienhankinnoissa.

Tarjouksia pyydettiin rakennusalan opetuskäyttöön hankittavista rakennustelineistä sähköpostitse 27.8.2021 seuraavilta yrityksiltä: Layher Oy, Machinery Oy, Peri Suomi Ltd Oy ja Suomi Teline Oy. Hankintapäätöksen mukaan Tredun Kangasalan toimipisteeseen hankitaan rakennustelineet Machinery Oy:ltä (Y-tunnus 0111169-3).

Kysymyksessä on pienhankinta, joka jää hankintalain soveltamisalan ulkopuolelle. Hankintalain 135 §:n mukaan hankintaoikaisua sovelletaan kuitenkin myös sellaisen hankintayksikön päätöksen tai muun hankintamenettelyssä tehdyn ratkaisun korjaamiseen, johon ei muutoin sovelleta tätä lakia.

Hankintalain 132.1 §:ssä säädetään hankintaoikaisun tekemisestä. Hankintayksikkö voi itse poistaa virheellisen päätöksensä tai peruuttaa muun hankintamenettelyssä tehdyn ratkaisun, jolla on oikeudellisia vaikutuksia ehdokkaiden tai tarjoajien asemaan ja ratkaista asian uudelleen (hankintaoikaisu), jos päätös tai muu hankintamenettelyssä tehty ratkaisu perustuu lain soveltamisessa tapahtuneeseen virheeseen tai jos asiaan on tullut sellaista uutta tietoa, joka voi vaikuttaa päätökseen, ratkaisuun tai hankintasopimuksen tekemisen edellytyksiin. Edellä mainitun lain 133.1 §:n mukaan hankintayksikkö voi ottaa hankintaoikaisun käsiteltäväkseen omasta aloitteestaan tai asianosaisen vaatimuksesta.

Hankintayksikköön on saapunut 7.10.2021 päivätty Peri Suomi Ltd Oy:n hankintaoikaisua koskeva vaatimus. Oikaisuvaatimuksessaan Peri Suomi Ldt Oy esittää, että heidän tarjouksensa tulisi valita hankinnan kohteeksi ja hankintapäätös tämän osalta korjata. Perusteluissaan Peri Suomi Ltd Oy mainitsee, että tarjouspyynnön erittelyssä ei annettu mitään rakennustelineen syvyyteen liittyviä erityis- tai vähimmäisvaatimuksia ja että heidän tarjouksensa on todettu hinnaltaan edullisimmaksi. Lisäksi Peri Suomi Ltd Oy korostaa oikaisuvaatimuksessaan rakennustelineiden turvallisuusnäkökohtien huomioimista.

Saapuneen oikaisuvaatimuksen johdosta hankintayksikkö on tarkastanut hankintaa koskevat dokumentit ja tarjouspyynnön vaatimukset uudelleen. Hankintayksikkö toteaa, että tarjouspyyntö ei ole ollut kaikilta osin määrittelyiltään riittävän tarkka hankinnan kohdetta koskevien vähimmäisvaatimusten tai turvallisuusvaatimusten osalta. Jotta hankinnassa voitaisiin toimia tarjoajia kohtaan mahdollisimman tasapuolisesti ja syrjimättömästi, tulisi hankinnan kohdetta koskevat vähimmäisvaatimukset määritellä tarjouspyyntöön tarkemmin ja kilpailuttaa hankinta uudelleen. Koska edellä mainittuihin toimenpiteisiin ei ole tällä hetkellä koulutusalalla resursseja käytettävissä, esitetään, että hankinta keskeytetään ja hankinnasta luovutaan.

Hankinnan keskeyttämiselle on perusteltu syy eikä ratkaisu vaikuta syrjivästi tarjoajiin. Kun asiassa on tehty myös hankintaoikaisuvaatimus, hankinnan keskeytyspäätös voidaan tehdä oikaisuvaatimuksen käsittelyn yhteydessä.

Koulutusjohtajan päätösvalta asiassa perustuu palvelualueen johtajan päätökseen 3.9.2021 § 134. Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen toimintasääntö. (Toimintasäännön liite: Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtajan toimivallan siirtäminen 6.9.2021 alkaen.)

 

Päätös

Rakennustelineiden pienhankintaa Tampereen seudun ammattiopistoon TRE:5976/02.07.01/2021 § 41 koskevaa päätöstä muutetaan. Kyseinen rakennustelineiden hankinta keskeytetään ja hankinnasta luovutaan.

 

Allekirjoitus

Regina Blom, koulutusjohtaja