§ 191 Kulttuurin palveluryhmän aseyhteisön perustaminen

Lataa  Kuuntele 

TRE:7985/00.01.05/2021

Päätöspäivämäärä

17.11.2021

Päätöksen tekijä

Kulttuurijohtaja, Sivistyspalvelut

Valmistelijan yhteystiedot

Museonjohtaja Marjo- Riitta Saloniemi, puh. 050- 553 8671, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kulttuurijohtaja Juha Ahonen, puh. 050-411 3033 etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen historiallisilla museoilla on laaja asekokoelma, johon kuuluu noin 60 luvanvaraista asetta. Aseiden säilytys on hoidettu aselaissa (724/2019) säädetyllä tavalla ja säilytystilat on käyty tarkastamassa Sisä-Suomen poliisin lupavalvontayksikön toimesta 31.8.2021. Tiloista on laadittu tarkastuspöytäkirja ja museon hallussa olevat luvanvaraiset aseet on kirjattu lupavalvontayksikön toimesta aserekisteriin.

Koska museolla on hallussaan luvanvaraisia aseita, museo on aselain 15 §:ssä mainittu asekeräilijä. Asekeräilijä voi olla yksityishenkilö tai Suomessa rekisteröity julkista tehtävää hoitava yhteisö tai säätiö, joka ”kerää ja säilyttää ampuma-aseita, aseen osia, patruunoita tai erityisen vaarallisia ammuksia historiaan, tieteeseen, tekniikkaan, koulutukseen tai kulttuuriperintöön liittyviä tarkoituksia varten” ja jonka Poliisihallitus on asekeräilijäksi hyväksynyt.

Saadakseen Poliisihallitukselta asekeräilyyn vaadittava luvan (ns. yhteisölupa) museon on julkista tehtävää hoitavana yhteisönä perustettava aseyhteisö ja nimettävä sille vastuuhenkilö. Lisäksi museo voi tarpeen mukaan nimetä aseiden käsittelyyn henkilöitä, jotka voivat käsitellä aseita ja vastata niiden hallussapidosta ja siirroista.

Yhteisölupa-anomuksen voi tehdä poliisin lupavalvontayksikössä museon viranhaltija tai toimihenkilö, esim. johtaja tai päällikkö. Lupaa haettaessa on hakemukseen liitettävä museota ylemmän organisaatiotahon päätös aseyhteisön perustamisesta. Poliisin lupavalvonnasta saadun ohjeistuksen mukaan päätöksen ei tarvitse kunnassa olla lautakuntatasoinen, mutta kuitenkin museota ylemmän toimielimen myöntämä. Tämän toimielimen tekemä päätös tai pöytäkirjaote tulee liittää mukaan hakemuspapereihin. Lisäksi hakemukseen on liitettävä lista aserekisteriin merkityistä aseista. Hakemusta tehtäessä mukana tulee olla myös ehdotettu asevastaava.

Aseyhteisön perustamispäätöksestä (pöytäkirjasta tai vastaavasta) tulee ilmetä, kuka lupaa hakee (Y-tunnus), mikä on perustettavan aseyhteisön nimi ja kuka toimii vastuuhenkilönä eli asevastaavana.

Aseyhteisö nimeää keskuudestaan työryhmän asevastaavasta sekä aseiden käsittelijöistä koostuvan työryhmän. Työryhmän tehtävä on vastata aseiden luetteloinnista, tutkimuksesta, siirroista ja hallussapidosta. Asevastaavan vastuulla on lupa-asioiden pitäminen ajantasaisina (mm. uuden materiaalin liittäminen kokoelmaan, sekä poistot).

Aseyhteisön perustamisen jälkeen, aseiden käsittelijöiksi nimettävien henkilöiden tulee hakea aseidenkäsittelijä-statusta henkilökohtaisesti poliisin lupavalvontayksiköstä. Mukana tulee olla työnantajan vapaamuotoinen selvitys siitä, millä perusteella lupaa haetaan ja tieto siitä, miksi henkilö tarvitsee työssään aseiden käsittelylupaa. 

Aselain säädösten mukaan luvanvaraisia aseita eivät saa käsitellä muut kuin aseyhteisön asevastaava ja aseiden käsittelyluvan saaneet. Aseiden käsittelyluvan haltijoita voidaan tarvittaessa vaihtaa poliisin lupavalvontayksikköön tehtävällä ilmoituksella.

Päätös

Päätän, että Tampereen Kulttuurin palveluryhmään perustetaan aseyhteisö Tampereen historiallisten museoiden asekokoelman säilyttämisen ja kartuttamisen turvaamiseksi ja Poliisihallitukselta asekeräilyyn tarvittavan luvan saamiseksi. Aseyhteisön nimeksi päätetään: Tampereen Kulttuurin palveluryhmän aseyhteisö.

 

Allekirjoitus

Kulttuurijohtaja Juha Ahonen