§ 8 LAUSUNTO KANGASALAN KAUPUNGIN LAMMINRAHKAN POHJOISOSAN ASEMAKAAVAN NRO 881 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMASTA

Lataa  Kuuntele 

TRE:7121/10.02.01/2021

Päätöspäivämäärä

17.11.2021

Päätöksen tekijä

Apulaispormestari, yhdyskuntalautakunta, kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta sekä alueellinen jätehuoltolautakunta (2021 - 2025)

Valmistelijan yhteystiedot

Yhdyskuntasuunnittelupäällikkö Hanna Montonen, p. 040 8016952, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Katri Naulo, puh. 040 801 6003, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Kangasalan kaupunki asetti vireille Lamminrahkan pohjoisosan asemakaavan, kaava 881.  Mahdolliset mielipiteet osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta voi jättää 19.11.2021 mennessä.

Päätös

Kangasalan kaupungille annetaan asiasta oheinen lausunto.

Lausunnot

Kangasalan kaupunki on käynnistänyt Lamminrahkan pohjoisosan asemakaavan nro 881 Lamminrahkan kaupunginosassa, jossa kaava-alue rajautuu pohjoisessa ja lännessä Tampereen ja Kangasalan väliseen kuntarajaan. Alueen pohjoispuolella on Tampereen Ojalan ja lännessä Atalan kaupunginosa.

Kaavan tavoitteena on mahdollistaa Lamminrahkan uuden kaupunginosan toisen vaiheen rakentaminen, joka käsittää asuinkortteleita, katuja, pienten lasten yksikön ja viheralueita. Asemakaavaa ohjaa Lamminrahkan osayleiskaava, jossa asumisen alueita on jaettu kolmessa eri aluetehokkuusluokassa. Tavoitteena on monipuolinen asumisen alue, jokajou kkoliikennepainoitteinen ja josta on hyvät yhteydet ympäröiviin, metsäisiin viheralueisiin. Strategisesti pyrkimys on lisätä asutusta joukkoliikenteen ja palvelujen läheisyyteen ja tuottaa sekoittunutta ja monipuolista asuinrakentamista, mm. pientalotontteja.

Tampereen kaupunki toteaa, että suunnitteluyhteistyö kaupunkien välillä on ollut tiivistä kuntarajat ylittävien hankkeiden osalta. Tätä yhteistyötä suunnittelun ja toteuttamisen eri vaiheissa on syytä edelleen tehdä jatkossakin.

 Asemakaavan selvityksien osalta on osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa todettu lahokaviosammalselvityksen tarve. Tampereen kaupunki pitää selvitystä oleellisena, jotta kyseinen luontoarvo tulee tarvittaessa huomioiduksi kuntarajan molemmin puolin. 

 Lamminrahkan pohjoisosan suunnittelussa tulee erityisesti huomioida kuntarajan ylittävät liito-oravan kulkuyhteydet, maakuntakaavaankin merkitty viheryhteys Ojalan ja Lamminrahkan välillä, Ojalan ja Lamminrahkan välinen virkistysyhteys ja sen jatkuvuus kuntarajan ylitse sekä hulevesien huolellisen käsittelyn ohjaaminen myös rakentamisen aikana. Myös seudullinen ulkoilureitti (Niihama – Kangasalan asema) tulee huomioida.

Allekirjoitus

Apulaispormestari Aleksi Jäntti