§ 145 Tampereen Kannen areenan ympäristön liikenteen hallinnan järjestelmä ja muuttuvat liikennemerkit

Lataa  Kuuntele 

TRE:7809/08.01.02/2021

Päätöspäivämäärä

18.11.2021

Päätöksen tekijä

Suunnittelupäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue, liikennejärjestelmän suunnittelu

Valmistelijan yhteystiedot

Mika Kulmala, 0503826455, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Suunnittelupäällikkö Ari Vandell, 0405644518, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen Kannen areena valmistuu joulukuussa 2021. Areena sijoittuu aivan Tampereen ydinkeskustaan ja se on liikenteellisesti erittäin hyvin saavutettavissa. Haasteena on erityisesti katsojien poistuminen tapahtumista, turvallisuuden varmistaminen ja ihmisten poistumisen aiheuttamat häiriöt ja viivytykset alueen liikenneverkkoon. 

Pienempien tapahtumien yhteydessä tullaan käyttämään liikennevalo-ohjauksen muutoksia, jotka mahdollistavat pitkien vihreiden avulla jalan kulkevien tapahtumavieraiden turvallisemman ja nopean liikkumisen Kannen areenan alueella. 

Suuremmissa tapahtumissa tapahtuman päättyessä areenan lähikadut suljetaan autoliikenteeltä liikenteen hallinnan järjestelmän avulla. Liikenteen hallinnan järjestelmä koostuu konkreettisen katujen sulun tehtävillä automaattipollareista ja liikenteenohjauslaitteista, joilla ohjataan areenan lähistöllä olevia vaihtuvia liikenteenohjauslaitteita. Tällaisia liikenteenohjauslaitteita ovat mm. kaistaopastimet, muuttuvat viitoitukset ja liikennemerkit sekä tapahtumaopasteet. Lisäksi liikennevaloja ohjataan pimeäksi tai niihin vaihdetaan areenan liikenteen purku -ohjelmat. Automaattipollareita käytettäessä paikalla ovat myös liikenteenohjaajat kaikilla neljällä sulkukohdalla.

Liikenteen hallinnan järjestelmää tullaan operoimaan Fintrafficin Tampereen tieliikennekeskuksesta. Valvomo-ohjelmisto ja tiedonvaihtoa käydään areenan valvomon, tieliikennekeskuksen, bussien ja ratikan ohjauskeskusten sekä eri viranomaisten välillä. 

Tampereen Kannen Areenan valmistumisen yhteydessä areenan ympäristöön tullaan asentamaan automaattipollarit katujen sulkemista varten ja liikenteen hallinnan järjestelmä, jolla liikennettä opastetaan ja ohjataan ennen pollareiden nostamista. Järjestelmää varten asennetaan opasteita liikenneteknisen järjestelmäkaavion mukaisesti. Liikenteen hallinnan järjestelmää operoi Fintrafficin tieliikennekeskus ja päätökset katujen sulkemisesta tehdään erillisen päätöksen mukaisesti. 

 

Päätös

Tampereen Kannen areenan alueelle toteutetaan liikenteen hallinnan järjestelmä liikenneteknisen järjestelmäkaavion mukaisesti. Järjestelmä pitää sisällään automaattipollareita, joilla suljetaan suurten tapahtumien yhteydessä areenan ympäristön katuja sekä sulkemiseen liittyviä muuttuvia opasteita ja liikennemerkkejä liikenneteknisen järjestelmäkaavion (10.11.2021) mukaisesti.

Päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta, jollei valitusviranomainen toisin määrää (TLL 193 § 2 mom.).

Allekirjoitus

Ari Vandell