§ 242 Vahingonkorvausvaatimus polkupyörällä kaatumisesta Lindforsinkadulla

Lataa  Kuuntele 

TRE:7100/03.07.01/2021

Päätöspäivämäärä

19.11.2021

Päätöksen tekijä

Rakennuttamisjohtaja, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Hallintosuunnittelija Patrick Hanska, puh. 041 730 4437, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen, puh. 040 506 8600, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen kaupungilta on anottu vahingonkorvausta polkupyörällä kaatumisesta 12.10.2021 kirjatulla korvausvaatimuksella. Korvausvaatimus koski 11.10.2021 klo 14.20 tapahtunutta kaatumista Lindforsinkadun suojatiellä.  

Korvausvaatimus on tällä hetkellä 600,00 euroa, joka koostuu silmälasien vääntymisestä ja vaatimuksesta kivusta ja ruhjeista. 

Liikennevakuutuslain mukaan korvausta kivusta ja särystä sekä muusta tilapäisestä haitasta ei makseta, jos henkilövahinko on ollut vähäinen. Vähäisiä henkilövahinkoja ovat muiden ohella ihonaarmu, kolahdusvamma, nyrjähdys, pienet haavat ja mustelmat.

Vahingonkorvauslain mukaan, vahingon on velvollinen korvaamaan se, joka tahallaan tai tuottamuksellaan on aiheuttanut vahingon. Tuottamus edellyttää Tampereen kaupungin taholta virhettä tai laiminlyöntiä. Jos kyseessä on tapaturma, aiheutunut vahinko jää vahingonkärsijän kannettavaksi.

Tieliikennelain mukaan tienkäyttäjän on noudatettava liikennesääntöjä sekä olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta vaaran ja vahingon välttämiseksi. Ajoneuvon nopeus ja etäisyys toiseen tienkäyttäjään on sovitettava sellaiseksi kuin liikenneturvallisuus edellyttää huomioon ottaen tien kunto, sää, keli, näkyvyys, ajoneuvon kuormitus ja kuorman laatu sekä muut olosuhteet. Ajoneuvo on kyettävä hallitsemaan kaikissa liikennetilanteissa. Ajoneuvo on voitava pysäyttää edessä olevan tien näkyvällä osalla ja kaikissa ennakoitavissa tilanteissa.

Tieliikennelaissa tarkoitetaan ajoneuvolla ajoneuvolaissa tarkoitettua maalla kulkevaa laitetta, joka ei kulje kiskoilla. Näin ollen polkupyörä katsotaan ajoneuvoksi.

Urakoitsijan selvityksen mukaan 11.10. sää on ollut tapahtuma-aikaan pilvipoutainen, lämpötila noin 10 astetta. Näkyvyys normaali, ei sadetta. Kohdalla on pieni puistometsikkö, josta on tuulella voinut tulla lehtiä ajoittain kohteelle, kuivat lehdet eivät kuitenkaan ole liukkaita. Päivä aikaan riittävällä huolellisuudella ja varovaisuutta noudattaen vahinko olisi ollut vältetävissä pyörän kuljettajan toimesta.  

Tienkäyttäjälle jää aina velvollisuus huolelliseen ja varovaiseen toimimiseen mahdollisen vahingon välttämiseksi. Kunnossapitovelvollisuuden rajan määrittää kunnossapidon konkreettinen tarve. Voidaankin todeta, että tapaturmapaikan kunnossapito on hoidettu sääolosuhteiden vaatiman tarpeen mukaisesti, rutiininomaisesti ja huolellisuutta noudattaen.  

Täten Kaupunkiympäristön palvelualue katsoo, että Tampereen kaupunki ei ole korvausvelvollinen.

 

Sovelletut säännökset:

Ajoneuvolaki (82/2021) 2 § 1 kohta.

Liikennevakuutuslaki (460/2016) 34 § 1 momentti.

Tieliikennelaki (729/2018) 2 § 21 kohta, 3 § ja 5 §.

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §.

 

Toimivalta:

Rakennuttamisjohtaja päättää alle 50.000 euron vahingonkorvausten myöntämisestä (Hallintosääntö 37 §, kappale kaksi, kohta 10 sekä Kaupunkiympäristön palvelualueen toimintasääntö 16.9.2021 § 96).

Päätös

Korvausvaatimus hylätään.

Henkilötietoja sisältävä teksti

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Allekirjoitus

Rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen