§ 563 Vahingonkorvaushakemus liukastumisesta 25.02.2021 Hippoksenkatu 5:n kohdalla, takaisinsaantivaatimus

Lataa  Kuuntele 

TRE:5495/03.07.01/2021

Päätöspäivämäärä

5.11.2021

Päätöksen tekijä

Kiinteistöjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Ylläpitoasiantuntija Petri Reunanen, puh. 040 681 7480, etunimi.sukunimi@tilapa.fi  

Lisätietoja päätöksestä

Kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm, puh. 0400 205 044, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Intrum Oy on vaatinut Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennian toimeksiannosta, toimeksianto 875968, Tampereen kaupunkia maksamaan sille takaisin vakuutetulle sattuneesta liukastumisvahingosta tapaturmavakuutuksen perusteella tähän mennessä suorittamansa vakuutuskorvaukset 766,75 euroa. 

Vaatimusta on perusteltu siten, että vahinko on Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennian tietojen mukaan aiheutunut siitä, että Tampereen kaupunki on laiminlyönyt kunnossapitovelvollisuutensa.

Takaisinvaatimuksen mukaan vakuutettu oli kaatunut asunnon ja työpaikan välisellä matkalla 25.2.2021 klo 7 Kissanmaan koulun piha-alueella osoitteessa Hippoksenkatu 5, 33520 Tampere.

Kiinteistöjohtajan päätösvalta asiassa perustuu palvelualueen johtajan päätökseen 3.9.2021 § 134 Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen toimintasääntö,​ päivitys (Yleishallinnon delegoinnit: Johtajan toimivaltaan kuuluvan asian siirtäminen viranhaltijan ratkaistavaksi 6.9.2021 alkaen,​ Hallintosääntö § 37 kohta 10).

Päätös

Lausunnon mukaisesti Intrum Oy:n takaisinsaantivaatimus hylätään perusteettomana.

Lausunnot

Ylläpitoasiantuntija Petri Reunanen:

Sopimus Hippoksenkatu 5:n ulkoalueiden hoidosta on tehty Lassila & Tikanoja Oyj:n kanssa. Heiltä saatujen tietojen mukaan säätila on tapaturmaa edeltävänä päivänä (24.2.) noussut plussalle ja ajoittain on satanut vettä.

L&T:ltä saatujen tietojen mukaan alueella on suoritettu liukkaudentorjuntaa ja aurausta 22.2., 23.2. ja 25.2.klo 7.54 alkaen.

Vahingonkorvauslain 2 luvun 1 §:n mukaan, joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen. Jos kyseessä on tapaturma, aiheutunut vahinko jää vahingonkärsijän kannettavaksi. Kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta annetun lain (669/1978) 3 §:n 1 momentin mukaan kadun kunnossapito käsittää ne toimenpiteet, joiden tarkoituksena on pitää katu liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa.

Hiekotuksellakaan ei aina voida täysin estää jään aiheuttamaa liukkautta siinäkään tapauksessa, että kunnossapito on ollut asianmukaisella ja kunnossapitolain edellyttämällä tasolla. Aina on jokin kohta, johon on mahdollista liukastua. Jalankulkijan tulee ottaa olosuhteet huomioon ja noudattaa huolellisuutta ja varovaisuutta talvella kulkiessaan.

Kaupungilla ei ole, eikä voikaan olla, resursseja saati velvollisuutta jatkuvaan alueidensa kunnossapitoon. Kunnossapitovelvollisuuden rajan määrittää kunnossapidon konkreettinen tarve. Edellä kerrotun perusteella katson, että tapaturmapaikan kunnossapito on hoidettu sääolosuhteiden vaatiman tarpeen mukaisesti, rutiininomaisesti ja huolellisuutta noudattaen. Koska korvausvelvollisuus takaisnsaantisuoritukseen voi syntyä vain tuottamuksen eli huolellisen toiminnan laiminlyönnin perusteella, vakuutusyhtiön takaisinsaantivaatimus tulee hylätä perusteettomana.

Allekirjoitus

Kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm