§ 3 Aroma Art Oy, tupakkalain 96 §:n mukainen kielto koskien tupakkalain vastaisten höyrystettäväksi tarkoitettujen nikotiinittomien nesteiden myyntiä

TRE:7127/06.10.03/2021

Päätöspäivämäärä

22.11.2021

Päätöksen tekijä

Z/Elintarvikevalvonnan esimies

Valmistelijan yhteystiedot

Ympäristöinsinööri Terhi Sankelo, etunimi.sukunimi@tampere.fi puh. +358505377826

Lisätietoja päätöksestä

Ympäristöinsinööri Paula Saarijärvi, etunimi.sukunimi@tampere.fi puh. +358504620477

Päätöksen perustelut

Asian selostus

Vape Room Tampere on sähkösavukkeiden myyntiin erikoistunut myymälä, johon on myönnetty nikotiininesteiden myyntilupa. Tampereen kaupungin ympäristöterveyden 25.5.2021 suorittamalla valvontasuunnitelman mukaisella tarkastuksella havaittiin myynnissä tupakkalain vastaisia höyrystettäväksi tarkoitettuja nikotiinittomia nesteitä, joissa on tunnusomainen maku. Tarkastuskertomuksessa toimijaa on kehotettu poistamaan tupakkalain 25 § vastaiset nikotiinittomat nesteet sähkösavukemyynnin yhteydestä tarkastuspöytäkirjassa annettuun määräaikaan 30.8.2021 mennessä. 

Vape Room Tampereen sähkösavukeliikkeeseen 5.10.2021 tehdyllä uusintatarkastuksella todettiin, että liikkeessä oli edelleen myynnissä tupakkalain vastaisia höyrystettäväksi tarkoitettuja nikotiinittomia nesteitä. 

Uusintatarkastuksen jälkeen toimijalle on varattu hallintolain 34 §:n mukaisesti mahdollisuus kirjallisen vastineen antamiseen tupakkalain 25 § vastaisten höyrystettäväksi tarkoitettujen nikotiinittomien nesteiden myynnin kieltämisestä Vape Room Tampereen sähkösavukeliikkeessä.

Toimijaa on kuultu ja kuulemiskirje on lähetetty sähköpostilla 13.10.2021. Toimija ei antanut vastinetta määräaikaan 5.11.2021 mennessä.

Nikotiininesteitä ja nikotiinittomia höyrystettäväksi tarkoitettuja nesteitä koskee tunnusomaisen tuoksun ja maun kielto (tupakkalain 11 §, 24 §, 25 §).

Höyrystettäväksi tarkoitetulla nikotiinittomalla nesteellä tarkoitetaan tupakkalain (549/2016) 2 §:n 20 kohdan mukaan sähkösavukkeen avulla tai muulla vastaavalla tavalla höyrystettäväksi tarkoitettua muuta nestettä kuin nikotiininestettä. 

Tunnusomaisella tuoksulla tai maulla tarkoitetaan tupakkalain 2 §:n 25 kohdan mukaan muuta kuin tupakan tuoksua tai makua, joka on tulosta lisäaineesta tai lisäaineiden yhdistelmästä ja joka on selvästi havaittavaa tupakkatuotteessa, nikotiininesteessä tai höyrystettäväksi tarkoitetussa nikotiinittomassa nesteessä ennen tuotteen käyttöä tai sen aikana.

Tupakkalain 11 §:n 1 momentin 1 kohdan nojalla kuluttajalle ei saa myydä tai muutoin luovuttaa savuketta ja kääretupakkaa, jossa on tunnusomainen tuoksu tai maku. 

Tupakkalain 24 §:n 1 momentin 2 kohdan mukaan sähkösavukkeessa käytettäväksi tarkoitettua nikotiininestettä saa myydä tai muutoin luovuttaa kuluttajille vain, jos nesteellä ei ole sellaisia ominaisuuksia eikä neste sisällä sellaisia lisäaineita, joita 11 §:n 1 momentin 1-6 kohdan mukaan ei saa olla tupakkatuotteessa.

Tupakkalain 25 § nojalla mitä 24 §:n 1 momentin 2-4 kohdassa säädetään, sovelletaan myös höyrystettäväksi tarkoitettuun nikotiinittomaan nesteeseen.

Ympäristöinsinööri on havainnut valvonnassaan Vape Room Tampereen sähkösavukeliikkeessä olevan myynnissä tupakkalain vastaisia nikotiinittomia nesteitä, joissa on tunnusomainen maku. Koska Vape Room Tampere on tupakkalain alaisten tuotteiden myyntiin erikoistunut sähkösavukkeiden erikoisliike, on liikkeessä myynnissä olevilla nikotiinittomilla nesteillä katsottu olevan höyrystämistarkoitus sähkösavukkeiden avulla. Näin ollen myynnissä olevat nesteet on katsottu tupakkalain alaisiksi höyrystettäväksi tarkoitetuiksi nikotiinittomiksi nesteiksi, joita koskee tunnusomaisen tuoksun tai maun kielto. 

Ympäristöinsinööri on kehottanut toimijaa poistamaan tupakkalain vastaiset höyrystettäväksi tarkoitetut makunesteet myynnistä. Toimija ei ole noudattanut ympäristöterveyden antamaa kehotusta, vaan makunesteiden myyntiä on jatkettu. Toimijaa on kuultu kirjallisesti kehotuksen laiminlyönnistä ja mahdollisesta tupakkalain 96 § mukaisen kiellon antamisesta. 

Toimija ei ole antanut vastinetta kuulemiskirjeeseen määräaikaan mennessä, mutta hän on ollut yhteydessä puhelimitse kuulemiskirjeen saatuaan, joten hänelle on varattu mahdollisuus tulla kuulluksi.

Asian perustelut

Elintarvikelaissa (297/2021) tarkoitetut tuotteet eivät kuulu tupakkalain 3 § mainittuihin soveltamisrajoituksiin. On siis mahdollista, että tuote voi olla samanaikaisesti sekä elintarvike, että tupakkalaissa tarkoitettu nikotiiniton neste. Tuotteen ollessa kahden eri lain sääntelyn alainen, tulee Tampereen kaupungin ympäristöterveyden näkemyksen mukaan ensisijaisesti noudattaa tupakkalakia. Höyrystettäväksi tarkoitetun nikotiinittoman nesteen määritelmässä ei edellytetä, että nesteen käyttötarkoitus olisi yksinomaan tai pääasiallisesti höyrystettäväksi tarkoitettu (tupakkalain 2 § 20 kohta). Tuotteella voi siis höyrystämisen ohella olla myös muita käyttötarkoituksia. Näin ollen sen toimijan esittämä näkemys, että kyseessä ovat elintarvikkeeksi tarkoitetut tuotteet, ei anna aihetta toisen sisältöiseen ratkaisuun.

Valvira on antanut 6.2.2018 tupakkalain (549/2016) 6 § perusteella ohjeen tupakkalain soveltamisesta nesteisiin, joissa on tunnusomainen tuoksu tai maku, ja joita voidaan käyttää sekä elintarvikkeena, että höyrystämällä sähkösavukkeen avulla tai muulla vastaavalla tavalla. Valviran ohjeessa todetaan, että tupakkalaissa tarkoitettujen tuotteiden erikoisliikkeissä myytävät nikotiinittomat nesteet ovat pääsääntöisesti höyrystettäväksi tarkoitettuja nikotiinittomia nesteitä (Valviran ohje 3/2018, Dnro V/6284/2018). 

Sähkösavukeliikkeissä myydään tarkastajan havainnon mukaan nikotiinittomia nesteitä, joiden makuja ovat myös tupakka, savu tai mentoli. Nikotiinittomien nestepullojen pakkaustapa on samanlainen kuin nikotiininestepullojen. Tuotemerkit poikkeavat vähittäiskaupassa myytävistä makutiivisteiden tuotemerkeistä ja ne viittaavat tuotemerkeillään ja valmistajan nimillään sähkösavukkeen höyrystämiseen.

Tampereen kaupungin ympäristöterveys katsoo, että lähes yksinomaan sähkösavukkeita, nikotiininesteitä ja muita tupakkalain alaisia tuotteita tarjoavassa myymälässä kuluttajat mieltävät varsin todennäköisesti, että nikotiinittomia maustettuja nesteitä voi käyttää höyrystämällä niitä sähkösavukkeella.

Päätös on voimassa toistaiseksi.

Tupakkalain 108 § mukaan päätös voidaan panna täytäntöön muutoksenhausta huolimatta. Muutoksenhakuviranomaisella on kuitenkin oikeus kieltää tai keskeyttää päätöksen täytäntöönpano enintään siihen saakka, kunnes muutoksenhaku on lainvoimaisesti ratkaistu.

Pöytäkirjanote toimitetaan saantitodistuksella Aroma Art Oy:lle.

 

Päätös

Tupakkalain vastaisten, tunnusomaisen tuoksun ja maun omaavien, höyrystettäväksi tarkoitettujen nikotiinittomien nesteiden myynti ja muu luovuttaminen Aroma Art Oy:n Vape Room Tampere sähkösavukeliikkeessä kielletään. Päätöstä tulee noudattaa mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.

Allekirjoitus

Ympäristöinsinööri Paula Saarijärvi