Kaupunginhallitus, kokous 17.5.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 209 Suurtapahtumien tilannekatsaus 

TRE:3690/00.01.03/2021

Valmistelija

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa Heinämäki, puh. 040 639 7701 ja tapahtumajohtaja Perttu Pesä, puh. 050 587 6200, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Perustelut

Tampereen kaupungin tavoitteena on olla Pohjoismaiden vetovoimaisin elämyskaupunki vuoteen 2030 mennessä. Tapahtumien kaupungille tuoma hyöty näkyy sekä elinkeinoelämän että yhteisöjen toiminnassa, ja Tampere tunnetaan myös imagoltaan monipuolisena tapahtumakaupunkina.

Vuoden 2021 suurtapahtumista osa on koronapandemian vuoksi siirretty tuleville vuosille, mutta useita syksylle suunniteltuja tapahtumia valmistellaan edelleen, ja tapahtumia pyritään järjestämään terveysturvallisesti mahdolliset rajoitukset huomioiden. Syksyn 2021 suurin tapahtuma on lentopallon miesten EM-kilpailut. Vuonna 2022 Tampere on isäntäkaupunkina useille merkittäville kansainvälisille tapahtumille, joista suurin on jääkiekon miesten MM-kilpailut. Lisäksi vuonna 2022 on määrä järjestää mm. Masters-yleisurheilun MM-kilpailut, kansainvälinen Connect-lentoliikenneseminaari ja voimistelun Suomi Gymnaestrada.

Covid-19-pandemian aiheuttaman maailmanlaajuisen kriisin seurauksena tapahtumateollisuus on kärsinyt merkittävästi globaalisti ja kansallisesti. Koko toimiala on lähes kokonaan pysähdyksissä, joka on kansallisesti arvioiden merkinnyt noin 74 prosenttia pudotusta toimialan liikevaihtoihin ja 1,8 miljardin euron kokonaismenetystä vuonna 2020. Lisäksi aluetaloudelliset menetykset erityisesti suurimmille tapahtumakaupungeille ovat olleet merkittävät.

Tampereella valmistuneet, rakenteilla tai suunnittelussa olevat tapahtuma-alustat, kuten Särkänniemen tapahtumaranta, Uros Live Areena, Tammelan Stadion, Kaupin alueen kehittäminen ja Hakametsä Sport Campus -kokonaisuus, luovat merkittävät pohjan tapahtumakaupungin rakentumiselle ja tapahtumateollisuuden elpymiselle. Samanaikaisesti on panostettava tapahtumakävijöiden ja matkailijoiden digitaalisten palveluiden kehittämiseen ja kestävään liikkumiseen kaupungissa. Tampereen kaupunki on toteuttanut näistä tarpeista selvityksen kevään 2021 aikana jatkokehittämisen tueksi. Lisäksi tarkoituksena on päivittää tapahtumatoiminnan suuntaviivat -dokumentti vuoden 2021 aikana.

Kaupunginhallitukselle annetaan tilannekatsaus vuosien 2021-2022 suurtapahtumista, tulevista tapahtumahauista ja kehittämistoimenpiteistä sekä tapahtumateollisuuden tilanteesta. Asian liite on salassapidettävä viranomaisten toiminnan julkisuudesta säädetyn lain 24 § kohdan 17 perusteella.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Suurtapahtumien tilannekatsaus merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Teppo Rantaselle, kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa Heinämäelle sekä tapahtumajohtaja Perttu Pesälle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Irja Tulonen liittyi kokoukseen ja varajäsen Reeta Ahonen poistui.

Tiedoksi

Anna-Kaisa Heinämäki, Perttu Pesä, Heidi Korkeamäki

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)