Vanhusneuvosto, kokous 17.3.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 17 Tampereen kaupungin strategia 

Perustelut

Käydään keskustelua siitä millainen Tampereen kaupungin tulisi olla v. 2035 ja miten tavoitteisiin päästään.

Päätösehdotus oli

Merkitään strategiasta käyty keskustelu tiedoksi ja toimitetaan tiedot strategiayksikölle.

Päätös

Käytiin vilkas keskustelu strategiasta. Keskustelun pohjalta esittelijäsihteeri toimittaa strategiayksikölle seuraavan  yhteenvedon keskustelusta:

 

Uudessa strategiassa pitäisi olla vanhaa paremmin ikäihmiset huomioitu. Krooninen ongelma on se, että kaupunki painottaa digitaalisuutta niin osallisuudessa kuin palveluissakin eikä iso osa ikäihmisistä ole sujut digitaalisuuden kanssa. Siirtymävaiheessa (20 v) tarvitaan vielä vaihtoehtoiset palvelut: tarvitaan arvio siitä kuinka iso osa käyttää digipalveluita ja mihin tahtiin voidaan vähentää perinteisiä palvelumuotoja.

 Strategia on niin ylätason paperi, että siellä tuskin voidaan ottaa ikäryhmiä ym. huomioon. Siksi tarvitaan sen alaisia ohjelmapapereita eri sektoreilta (esim. hyvinvointipalvelut, kaupunkisuunnittelu) joissa voidaan suunnitella konkreettisemmalla tasolla valtuustokauden toimintaa. Kaupungillahan on tällainen ohjelmataso aikaisemmin ollut. Näissä ohjelmissa voitaisiin käsitellä esim. katuturvallisuutta talvikunnossapidon ja sähköpotkulautojen osalta. Vanhusneuvosto haluaa olla mukana eritoten tämän ohjelmatason laatimistyössä.

 Jos uusikin strategia painottaa kovin innovatiivisuutta ja kasvua niin tulee helposti sellainen käsitys ettei kaupunki arvosta sitä rakentaneita sukupolvia.

 Kaupunki on julistautunut ikäystävälliseksi kaupungiksi ja kuuluu WHO:n ikäystävällisten kaupunkien verkostoon ja tämän pitäisi näkyä strategian kaikissa osuuksissa, jollei sitten kaupunki laadi erikseen ikäystävällistä ohjelmaa.

 Ennaltaehkäisevyys on ehdottoman tärkeä näkyä strategiassa.