Päätöksen perustelut
Polttoon perustumaton kaukolämpö on projekti, jossa pyritään luomaan uudenlaista yhteistyötä ja tietoa, joka edistää kaukolämmön vihreää siirtymää Pirkanmaalla.
Lämmitys on yksi merkittävimpiä ratkaistavia kysymyksiä pyrittäessä kohti hiilineutraalia Pirkanmaata. Rakennukset ja rakentaminen tuottavat kolmasosan Suomen ilmastopäätöistä. Suomen yleisin lämmitysmuoto on kaukolämpö. Tamperekin on sitoutunut olemaan hiilineutraali 2030 ja kaukolämmön osuus tästä on ratkaiseva. Kaukolämpöä tuotetaan vuodessa noin 37 TWh, josta lähes 3 TWh Tampereella. Tuotanto tapahtuu pääasiassa polttamalla ja erityisesti huipputuotannossa käytetään fossiilisia polttoaineita. Kaukolämmön vihreään siirtymään ei vielä ole valmiita toimintamalleja samalla tavoin kuin öljylämmityksestä luopumiseen on jo olemassa. Polttoon perustumaton kaukolämpö -hanke on hiilineutraaliusstrategioiden toteuttamisen kannalta keskeinen selvitys ja nostaa esiin innovatiivisia ratkaisuja kaukolämmön vihreän siirtymän toteuttamiseen.
Projektin tuotoksina syntyy yhteistyöverkosto, joka palvelee kaukolämmön vihreää siirtymää ja jonka ytimessä on pitkäaikaisvarastointi sekä lämpöpumppujen kautta uusituvan sähkön hyödyntäminen. Lisäksi tuotetaan verkoston yhteinen tiekartta polttoon perustumattomaan kaukolämpöön, sekä konkreettinen investointiesitys, joka voisi edistää polttoon perustumatonta kaukolämpöä. Projektissa ei tehdä tarkkoja suunnitelmia tai haeta rahoitusta investoinnille. Suunnitelma on verkoston osallistujien käytettävissä.
Kaupunkiympäristön palvelualueen toimintasäännön § 4 mukaan palveluryhmän johtaja johtaa palveluryhmänsä toimintaa ja toiminnan organisointia ja kehittämistä.
Projektiin liittyvistä yli 15 000 euron hankinnoista päättää ympäristö- ja kehitysjohtaja Kari Kankaala.
Projektin kokonaiskustannusarvio on 183 400 euroa, josta ulkopuolisen rahoituksen osuus on 146 720 euroa ja Tampereen kaupungin osuus on 36 680 euroa.
Projektia rahoittaa Pirkanmaan liitto Euroopan aluekehitysrahastosta 146 720 eurolla (diaarinumero EURA 2014/11372/09 02 01 01/2021/PL, hankekoodi A78257) ja kaupungin rahoitusosuudesta vastaa Ilmasto- ja ympäristöpolitiikan yksikkö 36 680 eurolla. Kaupungin rahoitusosuus katetaan pääosin Ilmasto- ja ympäristöpolitiikan yksikön palkkakustannuksilla.
Projekti toteutetaan ajalla 15.10.2021–30.4.2023. Rahoitus on käytettävissä 30.4.2023 saakka.
Projektin omistaja on kehityspäällikkö Laura Inha ja projekti toteutetaan Ilmasto- ja ympäristöpolitiikan yksikössä.
Projektipäällikkönä toimii Elina Seppänen.
Taloushallinnon yhteyshenkilö on projektiasiantuntija Jaana Hautala konsernihallinnon tukipalveluista.
Projektipäällikön ja projektiryhmän jäsenten esimiehenä toimii Laura Inha ja taloushallinnon yhteyshenkilön esimiehenä hänen vakituinen esimiehensä palvelupäällikkö Sanna Sipilä.
Menojen ja tulojen hyväksyntäoikeus ja tilaamisoikeudet projektiin liittyvissä asioissa määrittyvät projektin omistavan yksikön tilaamisoikeuksien mukaisesti.
Projektiin liittyvien laskujen asiatarkastus kuuluu projektipäällikölle.
Projektissa noudatetaan Tampereen kaupungin hankintaohjeistusta, taloudenhoidon konsernimääräystä ja projektiohjeistusta.
Projekti on käsitelty ja hyväksytty toteutukseen Kaupunkiympäristön palvelualueen kehittämisen johtoryhmässä 28.10.