§ 257 Vahingonkorvausvaatimus kompastumisesta Pyynikin kirkkopuistossa

Lataa  Kuuntele 

TRE:6781/03.07.01/2021

Päätöspäivämäärä

21.12.2021

Päätöksen tekijä

Rakennuttamisjohtaja, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Hallintosuunnittelija Patrick Hanska, puh. 041 730 4437, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen, puh. 040 506 8600, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen kaupungilta on anottu vahingonkorvausta kompastumisesta Pyynikin kirkkopuistossa. Asianosainen on kompastunut ja kaatunut 26.9.2021 noin klo 12.00 hölkätessään kirkkopuistossa. Puistokäytävän pinnassa on ollut tiiliskivi, joka asianosaisen mukaan on ollut koholla noin 4-5 cm ympäröivään pintaan nähden.

Asianosaisen korvausvaatimus on 100,00 euroa. Asianosaisen housut ovat rispaantuneet ja käsiin on tullut verinaarmuja.  

Liikennevakuutuslain mukaan korvausta kivusta ja särystä sekä muusta tilapäisestä haitasta ei makseta, jos henkilövahinko on ollut vähäinen. Vähäisiä henkilövahinkoja ovat muiden ohella ihonaarmu, kolahdusvamma, nyrjähdys, pienet haavat ja mustelmat. 

Vahingonkorvauslain mukaan, vahingon on velvollinen korvaamaan se, joka tahallaan tai tuottamuksellaan on aiheuttanut vahingon. Tuottamus edellyttää Tampereen kaupungin taholta virhettä tai laiminlyöntiä. Jos kyseessä on tapaturma, aiheutunut vahinko jää vahingonkärsijän kannettavaksi.  

Alueen kunnossapitäjän selvityksen mukaan tiili on käyty poistamassa välittömästi, kun asiasta on tullut tieto viikolla 41. Kunnossapitäjän mukaan tiilestä ei ole tullut aiempia palautteita eikä sitä ole huomattu kunnossapitotöiden yhteydessä. Yhdeltäkään työntekijältä ei ole tullut asiasta ilmoitusta.

Huomion arvoista on, että vahinko on tapahtunut valoisan aikaan, jolloin mahdolliset väylän pinnan poikkeamat ovat olleet havaittavissa. Todettakoon, että katu- ja muilla yleisillä alueilla on yleisesti ottaen runsas määrä vastaavan kaltaisia epätasaisuuksia: muun muassa puiden juuria, reunakivien tasoeroja, vesiuria/-syöpymiä sorapinnoilla, vesikouruja.

Tieliikennelain mukaan tienkäyttäjän, muun muassa jalankulkijan, on vaaran ja vahingon välttämiseksi noudatettava liikennesääntöjä sekä olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta.

 

Kaupunkiympäristön palvelualue katsoo asian kokonaisharkintaan pohjautuen, että asianosainen ei olosuhteet huomioon ottaen ole noudattanut olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta, minkä vuoksi korvausvaatimus tulee hylätä perusteettomana.

 

Sovelletut säännökset:

Liikennevakuutuslaki (460/2016) 34 § 1 momentti.

Tieliikennelaki (729/2018) 3 §.

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §.

 

Toimivalta:

 

Rakennuttamisjohtaja päättää alle 50.000 euron vahingonkorvausten myöntämisestä (Hallintosääntö 37 §, kappale kaksi, kohta 10 sekä Kaupunkiympäristön palvelualueen toimintasääntö 16.9.2021 § 96).

Päätös

Korvausvaatimus hylätään.

Henkilötietoja sisältävä teksti

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Allekirjoitus

Rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen