§ 130 Sitoumuksen hyväksymien UNICEFin ja Tampereen kaupungin yhteistyöstä Lapsiystävällinen kunta -mallissa

Lataa  Kuuntele 

TRE:7891/04.04.01/2021

Päätöspäivämäärä

26.11.2021

Päätöksen tekijä

Pormestari

Valmistelijan yhteystiedot

lapsiasiamies Tiia Heinäsuo, puh. 050 4112434, etunimi.sukunimi@tampere.fi, projektisuunnittelija Johanna Pyymäki, puh. 041 7307248, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Lisätietoja päätöksestä

Pormestarin sihteeri Ritva Vakkuri, puh. 0400 780 866, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen kaupunginhallitus päätti 10.8.2020 kokouksessaan, että kaupunki hakee mukaan UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -malliin. UNICEF valitsi Tampereen ja seitsemän muuta kuntaa mukaan vuoden 2021 alusta. Kaikkiaan vuonna 2021 mallissa on mukana 44 kuntaa eri puolilta Suomea. Lapsiystävällinen kunta -malli perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen ja mallin mukaisen kehittämistyön avulla edistetään oikeuksien toteutumista kunnissa. Mallissa mukana olevilta kunnilta on pyydetty sitoumusta yhteistyöstä mallissa. Sitoumuksen tavoitteena on varmistaa Lapsiystävällinen kunta -kehittämistyön sujuva eteneminen kunnassa. Sitoumuksessa määritellään mallin arvopohja ja pääperiaatteet. Siinä tarkennetaan, mitä on UNICEFin tuki kunnille ja mallin toteuttaminen kunnassa, mikä on kunnan rooli ja vastuu sekä miten toimintaedellytykset kunnassa varmistetaan. Sitoumuksessa on kirjattuna kriteerit Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen myöntämiselle ja voimassaololle. Lapsiystävällinen kunta -työn muutostilanteet, niissä toimiminen sekä mallista irtautuminen sisältyvät myös sitoumukseen. Lapsiystävällinen kunta -mallissa onnistuminen ja tunnustuksen saaminen edellyttävät koko kaupunkiorganisaation sitoutumista malliin ja siinä toteutettavaan kehittämistyöhön. Tampereella Lapsiystävällinen kunta -malli ja sen kehittämistyö ovat osa Tampere Junior -kehitysohjelmaa.

Sitoumus on päätöksen liitteenä.

Hallintosäännön 34 §:n mukaisesti pormestari päättää muista kuin kaupunginhallituksen toimivaltaan kuuluvista strategisesti merkittävistä sopimuksista.

Päätös

Hyväksyn UNICEFin ja Tampereen kaupungin yhteistyöstä Lapsiystävällinen kunta -mallissa laaditun sitoumuksen oheisen liitteen mukaisesti.

Allekirjoitus

Anna-Kaisa Ikonen, pormestari