§ 24 Bio-CCU -projektin toteuttaminen

Lataa  Kuuntele 

TRE:7695/02.04.01/2021

Päätöspäivämäärä

22.12.2021

Päätöksen tekijä

Ympäristö- ja kehitysjohtaja, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Energia- ja ilmastoasiantuntija Elina Seppänen, puh. 040 800 7253, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Ympäristö- ja kehitysjohtaja Kari Kankaala, puh. 050 351 3020, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Projektin tavoitteena on tehdä teknis-taloudellinen selvitys hiilen talteenoton ja käytön tai varastoinnin mahdollisuuksista Tampereella Naistenlahti 3 -voimalaitoksen yhteydessä. QPower tarjoaa suomessa teknologiaa, jota hyödyntämällä voidaan ottaa biopolttoaineen käytöstä syntyvä hiilidioksidi talteen ja tuottaa siitä synteettistä metaania tai viedä hiilidioksidi varastoitavaksi. Tähän projektiin on haettu European City Facility -rahoitusta selvityksen tekemiseen ja investoinnin mahdollistamiseen. Rahoituksen edellytyksenä on investointisuunnitelman tekeminen. 

Projekti on käynnistetty Tampereen Sähkölaitoksen aloitteesta yhteistyössä Kestävä kaupunki -ryhmän kanssa ja se kytkeytyy vahvasti Tampereen hiilineutraaliustavoitteeseen. Mikäli tulokset ovat positiivisia ja hiilen talteenottoa voidaan tehdä tulevaisuudessa taloudellisesti kannattavasti suuremmassa mittakaavassa, syntyy todella merkittävä ilmastopäästövähenemä. Biopolttoaineen käytössä voidaan päästä osin jopa negatiivisiin päästöihin tai ainakin sektorikytkentään, jossa talteenoton avulla vähennetään liikenteen päästöjä huomattavissa määrin.

Projektin hyötynä on tiedon lisääntyminen hiilen talteenoton mahdollisuuksista synteettisen polttoaineen tuottamisessa ja ilmastopäästöjen vähentämisessä tai jopa negatiivisten päästöjen saavuttamisessa. Projekti edesauttaa ratkaisemaan, investoiko Tampereen Sähkölaitos hiilen talteenottoon.

Kaupunkiympäristön palvelualueen toimintasäännön § 4 mukaan palveluryhmän johtaja johtaa palveluryhmänsä toimintaa ja toiminnan organisointia ja kehittämistä.

Projektiin liittyvistä yli 15 000 euron hankinnoista päättää ympäristö- ja kehitysjohtaja.

Projektin kokonaiskustannusarvio on 63 000 euroa, josta ulkopuolisen rahoituksen osuus on 60 000 euroa ja Tampereen kaupungin osuus on 3 000 euroa. 

 Projektia rahoittaa European City Facility/Energy Cities lump sum -rahoituksella 60 000 euroa (sopimusnumero 2021-257) ja kaupungin rahoitusosuus 3000 euroa koostuu Ilmasto- ja ympäristöpolitiikka -yksikön asiantuntijoiden palkoista. 

Bio-CCU -projekti toteutetaan ajalla 2.11.2021 – 1.11.2022. Rahoitus on käytettävissä 1.11.2022 saakka.   

Projektin omistaja on kehityspäällikkö Laura Inha ja projekti toteutetaan Tampereen kaupungin Ilmasto- ja ympäristöpolitiikan yksikössä yhteistyössä Tampereen Sähkölaitoksen kanssa.

Projektipäällikkönä toimii Elina Seppänen.

Taloushallinnon yhteyshenkilö on projektiasiantuntija Jaana Hautala konsernihallinnon tukipalveluista.

Projektipäällikön ja projektiryhmän jäsenten esimiehenä toimii kehityspäällikkö Laura Inha ja taloushallinnon yhteyshenkilön esimiehenä hänen vakituinen esimiehensä palvelupäällikkö Sanna Sipilä.

Menojen ja tulojen hyväksyntäoikeus ja tilaamisoikeudet projektiin liittyvissä asioissa määrittyvät projektin omistavan yksikön tilaamisoikeuksien mukaisesti. 

Projektiin liittyvien laskujen asiatarkastus kuuluu projektipäällikölle.

Projektissa noudatetaan Tampereen kaupungin hankintaohjeistusta, taloudenhoidon konsernimääräystä ja projektiohjeistusta. 

Projekti on käsitelty ja hyväksytty toteutukseen Kaupunkiympäristön palvelualueen kehittämisen johtoryhmässä 28.10.2021.

Päätös

Bio-CCU transforming the local energy production and transportation into carbon negative sector coupling society -projekti toteutetaan ajalla 2.11.2021 – 1.11.2022 Tampereen kaupungin Ilmasto- ja ympäristöpolitiikan yksikössä yhteistyössä Tampereen Sähkölaitoksen kanssa.

Projektin kokonaiskustannusarvio on 63 000 euroa, josta ulkopuolisen rahoituksen osuus on 60 000 euroa ja Tampereen kaupungin osuus on 3 000 euroa. 

Projektia rahoittaa European City Facility/Energy Cities lump sum -rahoituksella 60 000 euroa (sopimusnumero 2021-257) ja kaupungin rahoitusosuus 3 000 euroa koostuu Ilmasto- ja ympäristöpolitiikka -yksikön asiantuntijoiden palkoista. 

Rahoitus on käytettävissä 1.11.2022 saakka.

Projektin omistaja on kehityspäällikkö Laura Inha.

Projektipäälliköksi nimetään Elina Seppänen, käytettävissä noin 0,5 hlötkk.

Projektiryhmään nimetään Olivia Kaarlela 17.12.2021 saakka.

Projektin kustannukset maksetaan kustannuspaikalta 111880 ja projektin SAP-tunnus on E1110_21_01.

Allekirjoitus

Ympäristö- ja kehitysjohtaja Kari Kankaala