§ 1 Vahingonkorvausvaatimus ajoneuvovahingosta Sorinkadulla

Lataa  Kuuntele 

TRE:7613/03.07.01/2021

Päätöspäivämäärä

7.1.2022

Päätöksen tekijä

Rakennuttamisjohtaja, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Hallintosuunnittelija Patrick Hanska, puh. 041 730 4437, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen, puh. 040 506 8600, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen kaupungilta on anottu vahingonkorvausta ajoneuvon vahingoittumisesta, joka tapahtui Sorinkadun ja Tampereen valtatien risteyksen kohdalla rakennustyömaa-alueella 26.10.2021. Autoon tuli naarmuja ja vaadittu korvaussumma on 500,00 euroa ja se perustuu korjauskustannusarvioon (puskurin irroitus, hionta ja maalaus). 

Urakoitsijalta saadun selvityksen mukaan työmaalla ei ole ollut isoja monttuja väliaikaisella työmaatiellä, liitteenä kuvat. Työmaa on ollut merkittynä asianmukaisin merkein ja selkeästi havaittavissa.

Merkillä varoitetaan tieosuudesta, jolla saattaa olla työkoneita, työntekijöitä taikka työstä tai työn keskeneräisyydestä johtuvia vaaroja, kuten irtokiviä tai kuoppia.

Tieliikennelain mukaan vaaran ja vahingon välttämiseksi tienkäyttäjän on noudatettava liikennesääntöjä sekä olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta. Ajoneuvo on kyettävä hallitsemaan kaikissa liikennetilanteissa.

Vahingonkorvauslain mukaan, joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen. Jos kyseessä on tapaturma, aiheutunut vahinko jää vahingonkärsijän maksettavaksi. 

Edellä esitetyn perusteella katsotaan, että vahingonkorvausvaatimus tulee hylätä perusteettomana.

 

Sovelletut säännökset:

Tieliikennelaki (729/2018) 3 § ja 5 §.

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §.

 

Toimivalta:

Rakennuttamisjohtaja päättää alle 50 000,00 euron vahingonkorvausten myöntämisestä (Hallintosääntö 37 §, kappale kaksi, kohta 10 sekä Kaupunkiympäristön palvelualueen toimintasääntö 16.9.2021 § 96). 

Päätös

Korvausvaatimus hylätään.

Henkilötietoja sisältävä teksti

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Lausunnot

Urakoitsijan lausunto / TerraWise:

Väitettynä ajankohtana 26.10. eikä muutoinkaan, kyseisessä kohdassa ole tehty kaivuutöitä, mitkä aiheuttaisivat montun/töyssyn. Liikennejärjestelyillä on vain ohjattu ajoneuvoliikenne kulkemaan osittain kevyenliikenteenväylän kautta.

Osana TerraWisen lausuntoa kaupungille on toimitettu kuva, joka on otettu tapahtumapaikalta 4 päivää ennen vahinkoa. Kuvaan on merkattu ilmoitettu vahinkopaikka sinisellä pisteellä. Kuvasta käy ilmi, että vahinkopaikalla on madalluskivi, eikä siinä ole kaivettu mitään.

Allekirjoitus

Rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen