TRE:7828/02.02.01/2021
Tampereen kaupunkiseudun teollisuus on vahvasti vientivetoista, ja maailmanlaajuinen koronatilanne vaikuttaa monien seudun yritysten liiketoimintaan negatiivisesti. Samalla koronaepidemia saattaa myös avata seudun toimijoille uusia liiketoimintamahdollisuuksia, ja näitä tulee aktiivisesti edistää. Tampereen kaupunkiseudulla on vahvaa elinkeino- ja tutkimus-/koulutusosaamista drooneihin ja yleisesti lentämiseen liittyen. Tampereella toimii Suomen ainoa oppilaitos, jossa annetaan miehittämättömän ilmailun koulutusta, TAMK. Myös viranomaiset ovat aktiivisia droonien hyödyntäjiä. Droonit on tunnistettu älykkään kaupungin kehittymisessä monin tavoin kiinnostaviksi; liikenteen tilannekuva, logistiikan ratkaisut. Droonien suhteen on seudulla tehty jo aiempia kehitystoimia, ja droonien mahdollisuuksista on hyvä käsitys. Droonien käyttöön niin kaupunki- kuin myös tapahtumaturvallisuuden edistämisessä on tunnistettu runsaasti erilaisia käyttötapauksia. Myös erilaiset viranomaistahot ovat ilmaisseet kiinnostuksensa hankkeen toimenpiteitä kohtaan.
Automaattisen moniasiakasdrone-palvelun mahdollistamat uudet liiketoimintamuodot -hanke edistää kohderyhmässä olevien yritysten osalta liiketoiminnan kasvua ja uusien liiketoimintamahdollisuuksien syntymistä. Hankkeessa tehtävän yhteiskehittämisen tuloksena syntyy ratkaisu, joka on potentiaalisesti vientituote/palvelu Eurooppaan.
Tampereen kaupunkiseudulle luodaan toimintaedellytykset ja -ympäristö droonien hyödyntämiseksi moniasiakasmallilla. Hankkeessa tarjotaan testiympäristöjä ja mahdollisuuksia, jotka tukevat Pirkanmaan ja koko Suomen teknologista kehitystä. Hanke tukee lisäksi osaamiseen ja innovaatioihin perustuvaa elinkeinorakenteen uudistumista edistämällä digitaalisaatiota sekä hiilineutraalisuutta ja resurssitehokkuutta.
Hankkeen tuloksena rakentuu toimintamalli ja toimintasuunnitelma, joiden perusteella automaattinen/puoli-automaattinen ilma-alusjärjestelmä on otettavissa käyttöön. Osallistuvat tahot pystyvät viemään ratkaisua eteenpäin joko asiakkaina tai ratkaisun (osien) toimittajina.
Hallintosäännön 37 §:n kohdan 4) mukaan palvelualueen johtaja päättää irtaimen omaisuuden ja palvelujen hankinnasta sekä sopimusten hyväksymisestä lautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelman rajoissa.
Tampereen kaupunki sitoutuu rahoittamaan Automaattisen moniasiakasdrone-palvelun mahdollistamat uudet liiketoimintamuodot (Moniasiakasdrone-palvelut) hanketta 64 976 eurolla (+ alv). Hanke suoritetaan vuosien 2022 - 2023 aikana, Tampereen kaupungin rahoitusosuus jakaantuu seuraavasti: vuosi 2022: 35 368 euroa ja vuosi 2023: 29 608 euroa. Kustannukset osoitetaan elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen kustannuspaikalle 154025.