§ 55 Talviaiheisen maaprojisoinnin toteuttaminen Keskustorille

Lataa  Kuuntele 

TRE:8874/02.07.01/2021

Päätöspäivämäärä

22.12.2021

Päätöksen tekijä

Strategiajohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Suhdetoiminta- ja markkinointipäällikkö Iina Ojala, puh. 040 801 6189, tapahtumapäällikkö Saara Saarteinen, puh. 040 801 6222, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Lisätietoja päätöksestä

Strategiajohtaja Reija Linnamaa, puh. 040 572 9610, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Päätöksen perustelut

Tampereen kaupungin tavoitteena on olla Pohjoismaiden vetovoimaisin elämyskaupunki vuoteen 2030 mennessä. Tampereen kaupunki hakee aktiivisesti Tampereelle uusia tapahtumia,​ tukee tapahtumajärjestäjien toimintaa ja vastaa itse kaupungin järjestämien tapahtumien toteutuksesta. Erityisesti on haluttu panostaa pimeän ajan kehittämiseen ja kokeilla uusia konsepteja, kuinka luoda tunnelmaa sekä syitä tulla Tampereen keskustaan.  

Kaupunkimarkkinoinnin valmisteilla olevissa suuntaviivoissa yksi kehittämisen painopiste on elämyksellisen kaupungin tukeminen kaupunkimarkkinoinnin keinoin. Keskeisinä toimenpiteinä elämyksellisyyden vahvistamisessa on tunnistettu muun muassa tapahtumallisuuden vahvistaminen ja erityisesti pimeän ajan tapahtumallisuuden tukeminen muun muassa valaistustoteutusten kautta. 

Tampereen Keskustorin alueen kiinteistöjä on valaistu 6.12.2021-2.1.2022. Keskustorin alueen tapahtumallinen valaisu on osa pimeän ajan toiminnan kehittämistä ja se on samalla osa Tampereen Valoviikkojen laajempaa kokonaisuutta. Valaistus on saanut paljon positiivista palautetta ja se on tuonut turvallisesti talvista tunnelmaa korona-aikaan. Valoviikkojen toteutus ei ole onnistunut suunnitellussa laajuudessa uusien valoverhojen valmistusvian vuoksi. Virheelliset valoverhot on jouduttu poistamaan eikä niitä saada käyttöön enää käynnissä olevien Valoviikkojen aikana. Tästä syystä Valoviikot eivät tarjoa suunnitellun kaltaista elämystä Keskustorin tuntumassa. Tilattavalla maa-alueiden talviaiheisella projisoinnilla voidaan kompensoida suunniteltua pienemmäksi jäänyttä toteutusta.  Nyt suoritettava maa-alueiden projisointi on jatkotilaus hankittuun valaistuskokonaisuuteen. Lisätyöllä pilotoidaan samalla uudenlaisia valoelementtejä ja ratkaisuja pimeän ajan elämyksellisyyden kehittämistyön perustamiseksi. Samalla Keskustorin talviaiheinen maaprojisointi tuo uuden valoelementin Tampereen keskustaan lisäten alueen kiinnostavuutta ja vahvistaen keskustan elinvoimaa. 

Maaprojisointi toteutetaan suurtehoisia projisointiheittimiä (2.5kw) hyödyntäen, valaisimet kiinnitetään huomaamattomasti Keskustorin valaisinpylväisiin, joista saadaan tarvittava sähkö ajastuslaitteistoa ja valaisimia varten. Toteutus käsittää valokuviot, valoheittimet, kaikki työt matkoineen sekä järjestelmän toimivuuden varmistamisen (ylläpito) koko projisointijakson ajan. Valaisinpylväistä heijastettavat valokuviot ovat halkaisijaltaan mallista riippuen 6 – 10 metrin kokoisia jättimäisiä lumihiutaleita. Keskustorin kiinteistöjen talvivalaistuksen kiinteistöistä Raatihuoneeseen jätetään neljän lampun sinivalkoinen toteutus maaprojisoinnin ajaksi. 

Itsenäisyyspäivän kansanjuhla ja siihen liittyvä Keskustorin alueen rakennusten valaistus hankittiin alun perin Profilight Oy:lta (TRE:7508/02.07.01/2021, Rantanen 8.11.2021, §155). Hankinnasta toteutettiin rajoitetun menettelyn mukainen kilpailutus.  Tarjouspyyntö lähetettiin sähköpostitse kolmelle yritykselle. Tarjouksia saatiin määräaikaan mennessä yksi, joka todettiin tarjouspyynnön mukaiseksi. Saadun tarjouksen perusteella valittiin palveluntuottaja toteuttamaan hankinta.  Kyseessä oli hankintalain (1397/2016) liitteen E:n kynnysarvot alittava palveluhankinta, eikä hankintaan siten sovellettu hankintalakia. 

Nyt tilattava lisätyö on jatkoa joulukuussa toteutetulle valaistukselle. Tässä tilanteessa ei nähty saatavan lisäarvoa hankinnan uudelleen kilpailuttamisella, koska alkuperäiseen tarjouspyyntöön saatiin ainoastaan yksi tarjous. Lisäksi tilattavassa lisätyössä voidaan hyödyntää osin jo toteutettuja rakenteita ja Raatihuoneen valaisua voidaan samalla jatkaa suunniteltua pidempään.

Tampereen kaupunki hankkii Keskustorin talviaiheisen maaprojisoinnin Profilight Oy:ltä (2324313–6). Kustannukset ovat enintään 35 400 euroa. Kustannukset maksetaan suhdetoiminta ja markkinointitiimin kustannuspaikalta 113225. 

Konsernihallinnon toimintasäännön delegointiliitteen mukaan konserniyksikön johtaja päättää johtamansa toiminnan osalta irtaimen omaisuuden ja enintään 60 000 euron suuruisten palvelujen hankinnasta konsernihallinnon palvelu- ja vuosisuunnitelman rajoissa. 

Päätös

Tampereen kaupunki tilaa talviaiheisen maaprojisoinnin Keskustorille Profilight Oy:ltä (2324313–6). Hankinnan kustannukset ovat enintään 35 400 euroa, alv 0 %.

Kustannukset maksetaan strategia- ja kehittämisyksikön suhdetoiminta ja markkinointi –tiimin  kustannuspaikalta 113225. Suhdetoiminta- ja markkinointipäällikkö Iina Ojala valtuutetaan allekirjoittamaan hankinnasta laadittava sopimus. 

Allekirjoitus

Strategiajohtajan 1. varahenkilö Jouni Perttula, riskienhallinta- ja turvallisuusjohtaja