Tarkastuslautakunta, kokous 7.12.2021

§ 147 Tampereen kaupungin ja sen konserniin kuuluvien tytäryhteisöjen tilintarkastuspalvelujen hankinta vuosille 2022 - 2025 

TRE:8319/02.07.01/2021

Perustelut

Kuntalain 121 §:n mukaan tarkastuslautakunnan tehtävänä on mm. valmistella valtuuston päätettävät hallinnon ja talouden tarkastusta koskevat asiat sekä huolehtia kunnan ja sen tytäryhteisöjen tarkastuksen yhteensovittamisesta.

Kuntalain 122 §:n mukaan valtuusto valitsee hallinnon ja talouden tarkastamista varten tilintarkastusyhteisön. Yhteisön on määrättävä vastuunalaiseksi tilintarkastajaksi JHT-tilintarkastaja, joka toimii tehtävässään virkavastuulla. Kunnan tytäryhteisön tilintarkastajaksi on valittava kunnan tilintarkastusyhteisö, jollei tästä poikkeamiseen ole perusteltua tarkastuksen järjestämiseen liittyvää syytä. Tilintarkastusyhteisö voidaan valita kerrallaan enintään kuuden tilikauden hallinnon ja talouden tarkastamista varten.

Tampereen kaupungin hallintosäännön mukaan tarkastuslautakunta valmistelee valtuustolle esityksen tilintarkastajan valinnasta sekä valinnan yhteydessä määrittelee tilintarkastajan toimikauden pituuden, joka voi olla enintään kuusi vuotta. Lisäksi tarkastuslautakunta kilpailuttaa kaupungin tytäryhteisöjen ja säätiöiden tilintarkastuksen ja nimeää ehdokkaat näiden tilintarkastajiksi.

Tilintarkastuspalvelujen hankintaa on valmisteltu yhdessä Tuomi Logistiikka Oy:n kanssa, joka hoitaa kilpailutuksen käytännön toteutuksen. Lisäksi asiassa on kuultu tytäryhteisöjä ja kaupungin omistajaohjausta tytäryhteisöjen kilpailutuksen osalta.

Tilintarkastuspalveluiden hankinta ylittää hankintalain 26 §:ssä tarkoitetun palveluhankintojen 214 000 euron EU-kynnysarvon, joten kilpailutus tulee tehdä sen mukaisesti.

Kilpailutus tehdään vuosille 2022-2025 ja lisäksi sopimuksen on mahdollista jatkua kahden optiovuoden ajan. Kilpailutus tehdään siten, että palvelukuvaukseen määritellään kokonaisuudessaan haluttu tilintarkastuksen laatu ehdottomana vaatimuksena. Mikäli palveluntuottaja pystyy toimittamaan halutun laadun, ratkaisee hinta kilpailutuksen.

Liitteenä on kilpailutuksen asiakirjat.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Viitala Erja, Kaupunginreviisori

Tarkastuslautakunta päättää, että Tampereen kaupungin ja sen konserniin kuuluvien tytäryhteisöjen tilintarkastuspalveluiden hankinta kilpailutetaan liitteenä olevien tarjouspyyntöasiakirjojen mukaisesti.

Tarkastuslautakunta oikeuttaa tarkastustoimen yksikön tekemään tarjouspyyntöön tarvittaessa teknisluonteisia täydennyksiä ja korjauksia.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.