§ 2 Yritysten ja yhteisö​jen laskujen maksuajan lykkä​ykset koronaviruspandemian aikana

Lataa  Kuuntele 

TRE:292/02.05.02/2022

Päätöspäivämäärä

13.1.2022

Päätöksen tekijä

Talousjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Controller Anita Laine,​ puh. 040 8062 004,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Talousjohtaja Jukka Männikkö,​ puh. 050 576 7539,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Konsernihallinnon toimintasäännön mukaan talousyksikkö vastaa ulkoisen ja sisäisen talousprosessin ja laskennan ohjauksesta sekä kaupunkitasoisten talouspalvelujen hankinnasta. Laskutus-​ ja perintäohje -​konsernimääräyksellä (Dnro TRE:3073/00.01.01/2020) annetaan laskutusta ja perintää koskevia yleisluontoisia määräyksiä ja ohjeistetaan mm. maksulykkäyksiä ja laskujen maksuehtoja koskevat käytännöt. Kaupungin talousjohtaja voi päätöksellään antaa laskutus-​ ja perintäohjeesta poikkeavia lyhytkestoisia soveltamisohjeita.

Laskutus-​ ja perintäohjeen mukaan kaupungin laskujen eräpäivä on 21 päivää laskun päiväyksestä,​ ellei laista tai asetuksesta muuta johdu. Laskutus-​ ja perintäohjeen mukaan yritysten ja yhteisöjen saataviin ei myönnetä laskusta tai sopimuksesta poikkeavaa maksuaikaa. Pitkittynyt koronaviruspandemia on alentanut merkittävästi etenkin palvelusektorilla toimivien yritysten kysyntää sekä myös eräiden yhteisöjen toimintaedellytyksiä. Siksi laskutus-​ ja perintäohjeeseen on syytä tehdä määräaikaisia poikkeuksia pitkittyneen koronaviruspandemian vuoksi.

Laskutus-​ ja perintäohjetta on perusteltua tarkentaa yrityksiltä ja yhteisöiltä veloitettavien maksujen maksuehtojen ja maksulykkäysten osalta seuraavasti: Pitkittyneen koronaviruspandemian vuoksi yritysten ja yhteisöjen saataviin voidaan harkinnanvaraisesti ja poikkeustilanteissa myöntää laskusta poiketen lisää maksuaikaa laskutettavan yrityksen tai yhteisön niin itse pyytäessä enintään kolme (3) kuukautta laskun eräpäivästä. Monetra Pirkanmaa Oy voi myöntää enintään 1 000 euron saataville maksuaikaa enintään kolme (3) kuukautta. Yli 1 000 euron saatavien lisämaksuajasta päättää kyseisestä saatavasta vastaavan kaupungin yksikön päällikkö tai tämän määräämä,​ myös näissä tilanteissa lisämaksuaikaa voidaan myöntää enintään kolme (3) kuukautta laskun eräpäivästä. Myönnettävältä uudelta maksuajalta ei peritä viivästyskorkoa. Maksulykkäyksen myöntävä yksikkö harkitsee myös vakuuden tarpeellisuuden.

Tämä linjaus on voimassa 30.6.2022 asti,​ jonka jälkeen yritysten ja yhteisöjen saataville ei myönnetä lisämaksuaikaa ellei tätä ennen tehdä uutta päätöstä poikkeusmenettelyn jatkamisesta.

Päätös

Tampereen kaupungin laskutus-​ ja perintäohjetta (dnro TRE:3073/00. 01.01/2020) tarkennetaan yrityksiltä ja yhteisöiltä veloitettavien maksujen maksuehtojen ja maksulykkäysten osalta seuraavasti:

Pitkittyneen koronaviruspandemian vuoksi yritysten ja yhteisöjen saataviin voidaan harkinnanvaraisesti ja poikkeustilanteissa myöntää laskusta poiketen lisää maksuaikaa laskutettavan yrityksen tai yhteisön niin itse pyytäessä enintään kolme (3) kuukautta laskun eräpäivästä.

Monetra Pirkanmaa Oy voi myöntää enintään 1 000 euron saataville maksuaikaa enintään kolme (3) kuukautta.

Yli 1 000 euron saatavien lisämaksuajasta päättää kyseisestä saatavasta vastaavan kaupungin yksikön päällikkö tai tämän määräämä. Myös näissä tilanteissa lisämaksuaikaa voidaan myöntää enintään kolme (3) kuukautta laskun eräpäivästä.

Myönnettävältä uudelta maksuajalta ei peritä viivästyskorkoa. Maksulykkäyksen myöntävä yksikkö harkitsee myös vakuuden tarpeellisuuden.

Tämä linjaus on voimassa 30.6.2022 asti,​ jonka jälkeen yritysten ja yhteisöjen saataville ei myönnetä lisämaksuaikaa ellei tätä ennen tehdä uutta päätöstä poikkeusmenettelyn jatkamisesta.

Allekirjoitus

Talousjohtaja Jukka Männikkö