§ 8 Raitiotien kiskoliikennettä haittaavien ajoneuvon siirtokriteerit

Lataa  Kuuntele 

TRE:718/09.02.02/2022

Päätöspäivämäärä

4.2.2022

Päätöksen tekijä

Katupäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Hallintosuunnittelija Patrick Hanska, puh. 041 730 4437, etunimi.sukunimi@tampere.fi; Lakimies Mikko Rantanen, puh. 041 730 0690, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Katupäällikkö Pasi Halme, puh. 050 521 5194, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen ratikka aloitti liikennöinnin elokuussa 2021. Osa ratikkareitistä kulkee katualueella, jota käyttää myös muu liikenne. Niitä tilanteita varten, kun ajoneuvo estää ratikan kulun, on tarpeen luoda kunnan päätöksellä kriteerit, joiden perusteella ajoneuvo voidaan siirtää välittömästi pois ratikan tieltä.

Ajoneuvojen siirtämisestä annetun lain mukaan, jos ajoneuvon pysäköinti aiheuttaa huomattavaa haittaa tienkäytölle tai muulle liikenteelle, poliisi, elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, kunta tai kunnallinen pysäköinninvalvoja voi toimittaa lähi- tai varastosiirron välittömästi. Harkintavalta siitä, milloin pysäköinti aiheuttaa haittaa kuuluu siis viranomaiselle. Ennakolta luotuja kriteereitä tarvitaan esimerkiksi silloin, jos ajoneuvojen tosiasiallisen siirron kadulla suorittaa sopimusperusteisesti ulkoinen toimija. Tällöin siirto suoritetaan kaupungin ennakolta luomien kriteereiden mukaisesti ja kunta tekee tämän jälkeen siirretyistä ajoneuvoista siirtopäätökset.

Tampereen raitiotie Oy:ltä saadun selvityksen mukaan kiskoliikennettä haittaa sellainen ajoneuvo, jonka lähin kohta on enimmillään metrin etäisyydellä lähimmästä kiskosta suorilla rataosuuksilla ja kahden metrin etäisyydellä lähimmästä kiskosta kaarteissa.

 

Toimivalta:

Katupäällikkö ja katutarkastajat käsittelevät lain ajoneuvojen siirtämisestä (1508/2019) 5-8 §:n mukaiset asiat. (Yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaosto 21.9.2021 § 137).

Päätös

Raitiotien kiskoliikennettä haittaavaksi katsotaan sellainen ajoneuvo, jonka lähin kohta on enimmillään yhden metrin etäisyydellä lähimmästä kiskosta suorilla rataosuuksilla ja kahden metrin etäisyydellä lähimmästä kiskosta kaarteissa.

Allekirjoitus

Katupäällikkö Pasi Halme