§ 18 Takaisinsaantivaatimus liukastumisesta Yliopistonkatu 55 kohdalla kevyen liikenteen väylällä

Lataa  Kuuntele 

TRE:8648/03.07.01/2021

Päätöspäivämäärä

9.2.2022

Päätöksen tekijä

Rakennuttamisjohtaja, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Hallintosuunnittelija Patrick Hanska, puh. 041 730 4437, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen, puh. 040 506 8600, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Pohjola Vakuutus Oy on vaatinut takaisinsaantivaatimuksella Tampereen kaupunkia maksamaan takaisin asiakkaalleen 25.02.2021 klo 08.10 Yliopistonkatu 55 kevyen liikenteen väylällä sattuneen liukastumisen johdosta työnantajan tapaturmavakuutuksen perusteella maksettuja korvauksia yhteensä 2 492,20 euroa.

Korvausvaatimus koostuu työnantajan lakisääteisen tapaturmavakuutuksen kustannuksista.

Vahingonkorvauslain mukaan, vahingon on velvollinen korvaamaan se, joka tahallaan tai tuottamuksellaan on aiheuttanut vahingon. Tuottamus edellyttää Tampereen kaupungin taholta virhettä tai laiminlyöntiä. Jos kyseessä on tapaturma, aiheutunut vahinko jää vahingonkärsijän kannettavaksi.

Urakoitsijan selvityksen mukaan osoitteessa Yliopistonkatu 55 on tehty liukkaudentorjunta töitä 25.2.2021 yhdistetyllä pyörätiellä ja jalkakäytävällä noin klo 4:30, 5:20 sekä noin klo 6:00 aikaan. Kuva seurantajärjestelmästä liitteenä.

Talvikunnossapidossa kaikkien huollettavien alueiden kaikki liukkaudet on mahdotonta täysin poistaa, vaikka kunnossapidossa saavutetaankin lain edellyttämä tyydyttävä kunto. Jalankulkijalle tai muulle kadun käyttäjälle kuten polkupyöräilijälle jää aina velvollisuus huolelliseen ja varovaiseen toimimiseen mahdollisen vahingon välttämiseksi.

Kunnossapitovelvollisuuden rajan määrittää kunnossapidon konkreettinen tarve. Voidaankin todeta, että tapaturma paikan kunnossapito on hoidettu sääolosuhteiden vaatiman tarpeen mukaisesti, rutiininomaisesti ja huolellisuutta noudattaen. Kaupungilla ei täten ole tuottamusta asiassa.

Koska Tampereen kaupungin tahallisuutta tai tuottamusta vahinkoon ei voida todeta vahingonkorvaus tulee hylätä perusteettomana. Jalankulkijalle jää aina velvollisuus huolelliseen ja varovaiseen toimimiseen ja kulkemiseen mahdollisen vahingon välttämiseksi.

Täten Kaupunkiympäristön palvelualue katsoo, että Tampereen kaupunki ei ole korvausvelvollinen.

 

Sovelletut säännökset:

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §.

 

Toimivalta:

Rakennuttamisjohtaja päättää alle 50 000,00 euron vahingonkorvausten myöntämisestä (Hallintosääntö 37 §, kappale kaksi, kohta 10 sekä Kaupunkiympäristön palvelualueen toimintasääntö 30.12.2021 § 129).

Päätös

Takasisinsaantivaatimus hylätään.

Henkilötietoja sisältävä teksti

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Allekirjoitus

Rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen